Putini stiu acest secret. Cat zahar se pune, de fapt, la un litru de must: detaliul de care trebuie...

Daca te intrebi cat zahar ar trebui sa adaugi daca doresti sa prepari 10 litri de must, vei descoperi ca raspunsul nu este atat de simplu pe cat pare.

Zaharul este esential in procesul de fermentare

Pentru a incepe, trebuie sa intelegi ca zaharul este esential in procesul de fermentare, deoarece el furnizeaza drojdiilor materia prima necesara pentru a produce alcool.

Cantitatea de zahar necesara depinde de mai multi factori, inclusiv de concentratia de zahar natural din struguri si de tipul de vin pe care vrei sa-l obtii.

In mod obisnuit, strugurii contin o cantitate variabila de zahar, dar pentru must, care este sucul proaspat de struguri, este posibil sa fie nevoie sa ajustezi nivelul de zahar.

Pentru a face 10 litri de must, o regula generala este sa adaugi aproximativ 200-300 grame de zahar pentru fiecare litru de must. Astfel, pentru 10 litri, vei avea nevoie de 2-3 kilograme de zahar.

Aceasta cantitate poate varia in functie de dulceata strugurilor si de preferintele personale. De exemplu, daca strugurii sunt mai acri si au un continut de zahar mai scazut, vei dori sa adaugi mai mult zahar pentru a compensa aceasta deficienta.

Atentie, zaharul nu poate fi adaugat tot in acelasi timp

Un alt aspect important de luat in considerare este ca zaharul nu trebuie adaugat tot in acelasi timp, ci treptat, si este esential sa amesteci bine pentru a asigura o dizolvare uniforma.

In plus, este recomandat sa verifici nivelul de zahar al mustului folosind un refractometru sau un alt instrument de masurare, pentru a te asigura ca nu adaugi prea mult sau prea putin.

Sursa text: Click.ro

Comments