Qualcomm vrea sa cumpere Intel. Fondul de investitii Apollo Global vrea si el sa investeasca 5 milia...


Producatorul american de cipuri Qualcomm analizeaza si o potentiala achizitie a Intel, cel mai mare producator de procesoare pentru calculatoare si servere din lume, scrie Reuters.


Actiunea vine dupa scaderea cu 60% a actiunilor Intel in acest an. La acest moment, Intel are o capitalizare bursiera de 93,4 miliarde de dolari, iar Qualcomm - cel mai mare producator de cipuri pentru telefoane mobile - are o valoare de 188 miliarde de dolari.


Aceasta ce ar putea fi o afacere transformatoare in sector, dar se confrunta cu multe obstacole, conform sursei citate.


Directorul general al Qualcomm, Cristiano Amon, este implicat personal in negocierile pentru achizitionarea Intel. Negocierile se afla in prezent intr-un stadiu incipient, a relatat Reuters citand o sursa care a fost informata cu privire la acest subiect.


Anterior, Qualcomm a explorat, de asemenea, achizitionarea unor parti din activitatea de proiectare de cipuri a Intel.


Fondul de investitii Apollo vrea actiuni la Intel


Concomitent, fondul de investitii Apollo Global Management s-a oferit sa faca o investitie de pana la 5 miliarde de dolari in Intel, a raportat duminica Bloomberg News.


Vestea vine intr-un moment de slabiciune pentru Intel. Directorii Intel au cantarit propunerea Apollo, a relatat Bloomberg, adaugand ca discutiile privind tranzactia sunt intr-un stadiu preliminar si nu au fost finalizate.


Bloomberg a precizat ca dimensiunea investitiei potentiale in Intel s-ar putea schimba, iar discutiile privind o tranzactie ar putea, de asemenea, sa esueze.


Intel a refuzat sa comenteze informatia Bloomberg, in timp ce Apollo nu a raspuns la solicitarea Reuters de comentarii.


La inceputul acestui an, Apollo a declarat ca va achizitiona o participatie de 49% intr-o societate mixta legata de noua unitate de productie a Intel din Irlanda pentru 11 miliarde de dolari.


Gigantul cu picioare de lut


Intel a fost fondata in anul 1968 de catre pionierii semiconductorilor Gordon Moore si Robert Noyce. Alaturi de acestia s-a aflat investitorul Arthur Rock si Andrew Grove - care a avut viziunea economica a companiei.


Moore este autorul celebrei ,,legi a lui Moore" care spune ca numarul de tranzistori dintr-un cip se dubleaza la fiecare doi ani, in vreme ce Intel este una dintre companiile care au dus renumele Silicon Valley in intreaga lume.


Principalul atu al companiei il constituie arhitectura x86 pentru procesoare, aceasta fiind cea mai raspandita in domeniul calculatoarelor.


Intel are o cota de 63,5% pe piata calculatoarelor si laptopurilor, procesoarele sale regasindu-se pe doua din trei PC-uri vandute la nivel mondial, conform Statista. Anterior, a avut cote si de 90% din piata si era cunoscuta pentru logo-ul ,,Intel inside".


Qualcomm producea initial cipuri pentru conectarea mobilelor la retelele de telefonie, iar compania are brevete esentiale pentru functionarea retelelor 4G si 5G. Compania are drept clienti Samsung si Apple.


Cipurile sale pentru telefoane folosesc arhitectura Arm, dezvoltata de compania britanica ARM Holdings.


Comments