Raed Arafat a explicat ce trebuie sa contina ,,bagajul de urgenta" in cazul unei evacuari la viitura...


Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) a explicat luni seara la Antena 3 CNN ce trebuie sa contina ,,bagajul de urgenta", in cazul unei avertizari RO-Alert ca oamenii trebuie sa evacueze locuintele.


Seful DSU a precizat ca in astfel de situatii, populatia va trebui sa fie pregatita.


,,Daca se da mesaj de evacuare, sa poata sa se evacueze imediat. Sa ai tot ce-ti trebuie intr-o gentuta, pe care poti sa o iei si sa pleci, sa nu trebuiasca sa te intorci ca ai uitat banii, ca ai uitat medicamentele, ca ai uitat ceva. Daca vine intr-adevar ordinul de evacuare, sa intelegi ca acest lucru este serios", a spus Arafat.


Seful DSU a atras atentia si asupra faptului ca oamenii trebui sa colaboreze cu autoritatea locala in astfel de situatii, ,,pentru ca nu va fi timp pentru negocieri, pentru convingere.


,,Daca se spune ca trebuie, inseamna ca trebuie evacuat", a explicat Raed Arafat.


Totodata, in cazul in care se emite ordin de evacuare, oamenii sunt sfatuiti sa ia cu ei un ,,bagaj de urgenta", care sa fie usor, nevoluminos, si care sa contina obiecte importante.


,,Bagajul trebuie sa-l ia o persoana, usor la mana. Deci, nu vorbim de valize aici, in niciun caz. Vorbim de o geanta care sa aiba actele esentiale, banii, daca au bani in casa, sa puna acolo medicamentele si orice alte lucruri importante, dar fara greutate, fara volum. Deci, asta este important, lucrurile pe care poti sa le iei imediat si sa pleci", a spus seful DSU.


Sapte morti si aproape 7.000 de gospodarii distruse


Pechea este cea mai afectata comuna din judetul Galati, unde peste 2.000 de gospodarii au fost inundate de ciclonul Boris care a lovit in urma cu 10 zile.


Urmatoarele doua localitati afectate sunt Costache Negri si Corod, fiecare cu cate 900 de case afectate, urmate de Slobozia Conachi, Cudalbi si Corod.


,,Din datele trimise de autoritatile locale catre Institutia Prefectului si Consiliul Judetean Galati, reiese ca in urma inundatiilor au fost afectate 28 de comune din judetul Galati. Sunt date estimative, urmand ca o situatie concreta sa fie prezentata dupa ce comisiile de evaluare vor termina munca in teren, iar datele vor fi centralizate", a anuntat presedintele Consiliului Judetean Galati, Costel Fotea.


In total, 6.939 de gospodarii au avut de suferit, potrivit datelor estimative. Nu mai putin de sapte persoane au murit in urma inundatiilor. De asemenea, in judetul Galati, in afara gospodariilor, au fost inundate si drumuri nationale, drumuri judetene si comunale, poduri, podete, strazi, agenti economici, obiective culturale, sedii de institutii, unitati de invatamant, fantani, retele de alimentare cu apa si canalizare, teren arabil, culturi, solare, sere, drumuri forestiere, drumuri judetene, cale ferata si constructii hidrotehnice.


FOTO: IGSU


Comments