Rafila: Amanarea unor proceduri medicale timp de 30 de zile poate sa duca la agravari ale patologiei...

,,Pana la urma si la spitalele de pediatrie este aceeasi problema precum la cele de adulti pentru copiii care au alte patologii, adica aceasta idee pe care o avem noi ca trebuie sa ne referim in perioada asta exclusiv la cazurile de infectie cu noul coronavirus si restul activitatilor medicale sa le neglijam, sa le amanam si asa mai departe este profund gresita si este contrara intereselor apararii sanatatii copiilor sau adultilor. Din cauza asta, incercam acest demers sa discutam cu ei.

Inteleg ca domnul doctor Raed Arafat lucreaza la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si dansul considera urgenta (...) pandemia. Or, eu cred ca este o urgenta cel putin la fel de mare si asigurarea serviciilor de sanatate pentru alte patologii. Ordinul acesta care a fost generat de DSU si ulterior avizat de ministrul Sanatatii pune exact aceeasi problema. Nu se poate sa privezi 30 de zile si poate si mai mult, daca se va prelungi, de accesul la servicii de sanatate alte categorii de pacienti si, in special, copiii", a explicat Alexandru Rafila.

Deputatul PSD a atras atentia ca problema este "foarte serioasa", mentionand ca anul trecut s-a inregistrat "o supramortalitate absolut inexplicabila" prin altceva decat prin lipsa de acces la servicii de sanatate.,,Este o problema foarte serioasa si, chiar daca domnul doctor Arafat spunea ca medicul hotaraste, este, in mod evident, o limitare si lucrul acesta se intampla in viata reala. Teoretic dansul poate are dreptate, dar practic nu are dreptate, pentru ca, pur si simplu, multi pacienti cu alte patologii adulti sau copii nu sunt primiti in spitale si trebuie gasita o solutie pentru ei in perioada urmatoare. Eu asa cred.

Amanarea unor proceduri timp de 30 de zile poate sa duca la agravari ale patologiei de baza. Anul trecut, am asistat la o supramortalitate absolut inexplicabila prin altceva decat prin lipsa de acces la servicii de sanatate pe 20.000 de persoane in ultimele trei luni din anul 2020. Lucrul acesta nu trebuie sa se mai intample. Noi discutam de mortii de COVID care se inregistreaza zilnic, dar nu discutam, decat eventual la sfarsitul anului sau nici macar atunci, de mortii datorita altor patologii care nu au acces la servicii medicale. Si unii si altii au dreptul la servicii medicale", a evidentiat medicul.Potrivit acestuia, problema infectiilor cu noul coronavirus la copii nu este generata de deschiderea scolilor.,,Problema infectiilor pediatrice este generata nu de deschiderea scolilor, ci de faptul ca parintii acestor copii nu sunt vaccinati. Aceasta este realitatea, pentru ca daca toate familiile ar fi vaccinate atunci si cazurile in scoli ar fi extrem de putine. Am vazut un sondaj facut ieri sau alaltaieri. 70% dintre parinti doresc functionarea scolilor in regim fata in fata in conditiile in care 54% sau 56% dintre ei nu sunt vaccinati. Adica sunt niste asocieri ilogice pana la urma, care pun in pericol copiii, pe de o parte, si sistemul de sanatate, pe de alta parte", a sustinut Alexandru Rafila.

Comments