Rafila, declaratie halucinanta la peste un an de la promulgarea Planului national impotriva cancerul...

,,Problema Planului National de Control a Cancerului este urmatoarea. Majoritatea normelor au fost elaborate. Normele nu sunt elaborate de birocrati, sa stiti, sunt elaborate de profesionisti. Profesionistii sunt cei care lucreaza cu pacientii oncologici, care cunosc problemele din retea si care propun solutii care trebuie adoptate ca legislatie, sigur, dar ele sunt normel de natura tehnica. De asemenea, trebuie asigurata finantarea. Dupa cum stiti, finantarea programului de oncologie, inclusiv a prevederilor care urmeaza sa fie implementate prin Planul National de Control al Cancerului este in zona Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Eu as vrea sa gasim solutii pentru ca sistemul sa functioneze fara disfunctionalitati in aceste luni si in prima parte a anului viitor", a afirmat, luni, Rafila, la U.M.F. ,,Carol Davila" din Bucuresti, relateaza News.ro.

Boala care face ravagii printre romani - Este a doua cauza de deces in tara noastra

El a adaugat ca trebuie sa existe o finantare, la construirea bugetului pentru anul 2024, privind implementarea planului atat de asteptat de bolnavii oncolofici din Romania.

Criza MAJORA: medicamentele vitale pentru bolnavii de cancer lipsesc din multe farmacii si din spitale! Ce spune Rafila

,,La construirea bugetului pentru anul viitor sa existe o finantare care sa permita inceperea implementarii acestor prevederi din Plan, pentru ca trebuie sa fim foarte constienti ca acest lucru este un proces, nu este o decizie care schimba peste noapte lucrurile. Avem nevoie de retele ierarhizate de asistenta medicala. In unele locuri exista, in alte locuri exista mai putin. Avem nevoie de profesionisti care sa lucreze in aceste retele. Ori aceasta idee ca toate lucrurile acestea se pot rezolva in in trei luni, sase luni, cred ca nu este realista si daca incepem procesul si el a inceput foarte intens as putea spune, prin implicarea acestor profesionisti din domeniul oncologiei si prin modificarile care au fost facute la contractul-cadru acum in anul 2023 care permite accesul mult mai rapid al pacientilor la investigatii si la tratament, inclusiv la medicina personalizata, inclusiv la tehnicile de radioterapie avansata, cum este stereotaxia, cred ca inceputul este foarte serios, este foarte consistent. Comentariile care sunt pe margine, inclusiv incapacitatea celor care fac aceste comentarii de a preciza care sunt problemele care nu au fost rezolvate, din punct de vedere juridic, mie mi se pare neserios", a aratat ministrul Sanatatii.

El a aratat in context ca nu crede ca planul va ramane doar pe hartie: ,,E opinia mea ca profesionist, in primul rand. Este o responsabilitate si politica, dar si profesionala. Pacientii de cancer din Romania trebuie sa aiba acces la cele mai bune resurse de diagnostic si de tratament, inclusiv la preventie. Important este sa existe un proces care sa fie sustenabil si coerent din punct de vedere profesional, organizatoric, dar si financiar".

Saga Programului National pentru Combaterea Cancerului a inceput in urma cu ceva timp. Planul a fost lansat in 19 ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni, iar in 3 noiembrie 2022, Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Initiatorul Planului, medicul Patriciu Achimas Cadariu, sustine ca Al. Rafila pretinde ca Planul nu e bun pentru ca in mai putin de o luna ar trebui sa prezinte normele de aplicare a legii, relateaza HotNews.ro.

Comments