Raiffeisen Bank International, amenintata de SUA cu taierea accesului la dolari, din cauza afacerilo...


Banca austriaca Raiffeisen Bank International, care detine in tara noastra una dintre cele mai mari institutii financiare, a fost amenintata de catre oficiali americani cu interzicerea accesului la dolari, masura ce ar fi echivalenta cu o condamnare la moarte, din cauza afacerilor sale din Rusia, scrie Reuters, care citeaza multiple surse.


Timp de mai bine de patru luni, emisarii americani au adresat avertismente din ce in ce mai stridente bancii austriece Raiffeisen Bank International,& pentru a renunta la o tranzactie din Rusia care are legaturi cu unul dintre cei mai puternici oligarhi din tara, arata sursa citata.


In luna mai, rabdarea Washingtonului a ajuns la capat. Intr-un ultimatum scris care a ajuns pe 8 mai la banca, la Banca Centrala Europeana (BCE) si la guvernul Austriei, Washingtonul a amenintat ca va limita accesul Raiffeisen la dolarul american, o potentiala condamnare la moarte, conform unei persoane care a vazut scrisoarea, mai precizeaza agentia de stiri.


In cateva ore, Raiffeisen a anulat acordul anuntat in decembrie, dar raul era facut: impingand Washingtonul la limita, au fost semanate semintele neincrederii.


Presiune pentru a iesi din Rusia


Acum, dupa aproape doua luni, presiunea asupra bancii de a-si slabi legaturile cu Rusia este in crestere, atat din partea Washingtonului, cat si din partea BCE, au declarat trei persoane care cunosc situatia.


Raiffeisen si Austria se afla in prima linie a unei presiuni globale a Statelor Unite de a izola Rusia prin consolidarea sanctiunilor bancare si blocarea accesului la produsele occidentale, la mai bine de doi ani dupa invadarea Ucrainei.


Reuters a vorbit cu mai mult de o duzina de persoane, inclusiv cu inalti functionari implicati in discutiile cu Statele Unite, Austria si autoritatile europene de reglementare, precum si cu surse care cunosc direct strategia bancii.


Banca ramane sub presiunea internationala imediata de a se retrage din Rusia, in ciuda anularii acordului sau de a cumpara o participatie la firma austriaca de constructii Strabag, detinuta de oligarhul rus Oleg Deripaska.


Deripaska a declarat pentru Reuters ca raspunsul SUA la tranzactie a fost ,,o prostie", iar un purtator de cuvant al omului de afaceri a reiterat ca ,,Deripaska nu are niciun interes in Strabag in acest moment".


Birou Raiffeisen Bank din Moscova, Rusia. Foto: Profimedia

Nu a tinut cont de avertismente


Interviurile arata, de asemenea, ca Raiffeisen nu a tinut cont de avertismentele primite in urma cu mai bine de un an de la autoritatile europene de reglementare, care i-au atras atentia ca joaca un joc riscant cu Washingtonul cu privire la afacerile sale din Rusia.


Amenintarea Washingtonului de a penaliza Raiffeisen nu a fost retrasa, iar americanii continua sa monitorizeze indeaproape banca, relatiile sale cu Rusia si orice potentiale incalcari ale sanctiunilor, au declarat doua dintre persoanele care au cunostinta de proces.


Deripaska, acuzat ca s-a implicat in alegerile din SUA


Deripaska este acuzat de Statele Unite ca a facut parte dintr-o campanie sustinuta de Kremlin pentru a se amesteca in alegerile prezidentiale din 2016.


Un purtator de cuvant al Raiffeisen a declarat ca schimburile cu Trezoreria SUA cu privire la Rusia au fost ,,in general prietenoase" si ca aceasta isi reduce in mod continuu expunerea in aceasta tara.


Trezoreria SUA a refuzat sa comenteze pentru acest articol.


Puterea Americii


Washingtonul are puterea de a amenda bancile care incalca sanctiunile sau de a le intrerupe accesul la dolar.


De exemplu, banca franceza BNP Paribas a fost amendata cu 9 miliarde de dolari in 2014 pentru incalcarea sanctiunilor americane privind Sudanul, Iranul si Cuba.


,,Raiffeisen, si Austria, se joaca cu focul", a declarat Nina Tomaselli, un deputat austriac din partea Verzilor, care fac parte din coalitia de guvernare a tarii.


Viena, hub pentru banii rusilor


In timp ce multe guverne occidentale au evitat Rusia, unii politicieni austrieci au fost reticenti in a rupe legaturile mostenitoarea fostei URSS. Austriei este in continuare recunoscatoare Moscovei dupa ce in 1955, marea putere sovietica a decis sa-si retraga trupele de pe teritoriul ei.


In schimb, Austria s-a angajat sa ramana neutra.


Austria se bazeaza in continuare in mare masura pe gazul rusesc, in timp ce Viena a actionat ca un hub pentru bani din Rusia printr-o retea financiara construita dupa caderea comunismului.


Supraveghetorii europeni ai Raiffeisen doresc insa o actiune imediata.


Oficialii BCE au participat la o reuniune a consiliului de supraveghere al bancii in iunie pentru a indemna creditorul sa actioneze rapid, iar autoritatea de reglementare a cerut ca acesta sa prezinte in urmatoarele saptamani pasii pe care ii va lua.


,,Zbor in orb"


Un reglementator international de rang inalt a declarat ca acordul esuat cu Strabag a exacerbat relatiile cu supraveghetorii BCE ai bancii si ca acestia considera Raiffeisen ca fiind necinstita.


De asemenea, autoritatile de reglementare se tem ca ,,zboara in orb", stiind prea putin despre operatiunile Raiffeisen din Rusia, a declarat o a doua persoana.


Raiffeisen a declarat ca banca a redus volumul de imprumuturi si plati in Rusia si a luat masuri pentru a reduce depozitele de 14 miliarde de euro (15 miliarde de dolari) din aceasta tara.


BCE a refuzat sa comenteze pentru acest articol.


Imperiul austro-bancar


Cu proprietati industriale extinse, peste 18 milioane de clienti de la Viena la Moscova si 44.000 de angajati, Raiffeisen este un pivot financiar pentru Austria si o mare parte din Europa de Est.


Rusia a devenit o sursa si mai mare de bani pentru banca de cand a inceput razboiul din Ucraina in 2022 - reprezentand aproximativ jumatate din profiturile grupului in primele trei luni ale acestui an - deoarece comisioanele la platile in strainatate au crescut.


Cu toate acestea, amenintarea Trezoreriei SUA de a trage covorul de sub picioare Raiffeisen continua sa tina sub presiune in conducerea acestei banci.


Un astfel de pas ar fi ,,fatal", in parte pentru ca marile corporatii care o folosesc pentru plati internationale ar pleca.


Autoritatile americane sunt constiente de repercusiunile seismice pe care le-ar avea o astfel de miscare asupra Raiffeisen, precum si de posibilitatea ca aceasta sa se rasfranga asupra sistemului financiar mai larg, si actioneaza cu precautie.


Americanii prefera ca BCE sa forteze banca


De aceea, Washingtonul ar prefera ca autoritatile europene de reglementare sa forteze banca sa slabeasca legaturile sale cu Rusia, au declarat cele doua persoane care cunosc direct procesul.


Insa eforturile Europei de a tine in frau Raiffeisen, ca parte a masurilor de sufocare a economiei Rusiei in urma invaziei Moscovei in Ucraina, au fost esuate.


Planuri de rezolutie


In primele luni ale anului 2023, BCE si autoritatile europene de reglementare din cadrul Comitetului unic de rezolutie, o autoritate care lichideaza bancile cu probleme, au discutat diverse scenarii in cazul in care Raiffeisen ar intra in dificultate, au declarat doua persoane la curent cu aceste discutii.


Acestea au determinat o conversatie intre oficiali si Raiffeisen cu privire la pregatirea unui plan pentru a face fata unei crize existentiale care ar putea fi declansata de o sanctiune americana.


Autoritatea de aplicare a sanctiunilor Trezoreriei SUA, Office of Foreign Assets Control (OFAC), a deschis o investigatie privind activitatile Raiffeisen in Rusia la inceputul anului 2023.


Spargerea bancii, analizata


Una dintre aceste surse a declarat ca autoritatile de reglementare au analizat o posibila spargere a bancii, dar Raiffeisen a fost reticenta in a pregati un plan de lichidare in caz de urgenta si a castigat sprijinul oficialilor austrieci, care se temeau ca orice astfel de discutie ar putea declansa panica in cazul in care s-ar scurge informatii.


Discutiile au fost abandonate in martie 2023, cand doua banci americane si Credit Suisse s-au prabusit, distragand atentia autoritatilor de reglementare.


Raiffeisen a declarat ca a pus capat acordului Strabag atunci cand nu au fost indeplinite conditiile de reglementare, ca nu au fost transferati bani. Banca nu considera ca accesul sau la sistemul financiar american este in pericol.


Consiliul unic de rezolutie si Ministerul de Finante al Austriei au refuzat sa comenteze discutiile purtate in 2023.


Austriecii si sanctiunile


In timp ce tarile Uniunii Europene elaboreaza impreuna sanctiuni comune impotriva Rusiei, aplicarea acestora este lasata la latitudinea tarilor.


In Austria, diferite ministere si autoritati sunt responsabile de monitorizarea si aplicarea sanctiunilor.


Oficialii austrieci din diferite ramuri ale guvernului au sfatuit Raiffeisen in mod privat impotriva acordului Strabag, dar aceasta a continuat totusi, au declarat trei persoane familiarizate cu aceasta chestiune.


Este dificil in Austria ca autoritatile sa se ridice impotriva Raiffeisen, care face parte dintr-un grup puternic cu radacini in agricultura alpina si are o influenta politica mare, a declarat un functionar public.


Banca centrala a Austriei, care are puterea de a ingheta activele, a declarat ca depinde chiar de banci sa se asigure ca tranzactiile nu incalca sanctiunile.


,,Avem multa legislatie, dar aplicarea este extrem de slaba. Daca tarile au un interes economic, acesta prevaleaza adesea", a declarat Sophia in't Veld, un deputat al Uniunii Europene care a contribuit la adoptarea normelor privind sanctiunile.


Rusia vrea ca Raiffeisen sa ramana, povestea se repeta cu Unicredit


Cu siguranta, Rusia a aratat clar ca doreste ca bancile occidentale precum Raiffeisen sa ramana, ceea ce ar putea face dificila obtinerea permisiunii de a pleca si de a-si scoate banii.


Banca italiana UniCredit, de asemenea prezenta in Rusia, desi la o scara mai mica decat Raiffeisen, a contestat in justitie BCE in legatura cu presiunile de a o determina sa paraseasca Rusia.


Unicredit este de asemenea una dintre cele mai mari banci din Romania, iar recent a achizitionat filiala din tara noastra a bancii grecesti Alpha Bank.


A cautat portite timp de doi ani


Potrivit uneia dintre surse, Raiffeisen are un capital de aproximativ 5 miliarde de euro blocat in Rusia, iar tranzactia cu Strabag a fost conceputa pentru a elibera 1,5 miliarde de dolari din aceasta suma.


Banca a declarat in repetate randuri ca intentioneaza sa iasa din Rusia, dar nu poate spune cand s-ar putea intampla acest lucru.


,,In loc sa se retraga din Rusia, Raiffeisen a petrecut mai mult de doi ani cautand portite si lacune pentru a-si scoate banii", a declarat deputatul austriac Tomaselli.


Banca de top in Romania


In tara noastra, Raiffeisen detine banca omonima, dupa achizitia fostei Banci Agricole. Conform site-ului sau, in tara noastra Raiffeisen are peste 2,2 milioane de clienti persoane fizice si juridice, are 284 de sucursale bancare si peste 4.800 de angajati.


Contactat de Libertatea, Dan Suciu - purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) - spune ca Raiffeisen Romania si Raiffeisen Bank International sunt entitati diferite.


,,Raiffeisen Romania este o entitate juridica diferita de Raiffeisen Austria, care nu depinde financiar de banca-mama", a spus Suciu.


Conform legislatiei, pentru bancile mari exista planuri de inchidere sau preluare in caz de probleme.


Foto: Profimedia


Comments