Raluca Pruna, critici dure la adresa Parlamentului, dupa dezincriminarea conflictului de interese

Raluca Pruna, critici dure la adresa Parlamentului, dupa dezincriminarea conflictului de interese

Redăm, în continuare, postarea de pe pagina de Facebook a ministrului:

"Regret votul de azi de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari. Nu intru aici in discutii de text. Astfel de discutii, in mod regretabil, nu au avut loc nici in Parlament, unde reprezentantului Guvernului nu i s-a dat cuvantul. Deja vu? Am fost nu de mult somata sa spun ce inteleg prin restauratie. Exact asta. Mai inteleg, parafrazand, o tiranie parlamentara.

In anticiparea intrebarilor, raspund: Cred in parlamentarism, In cel responsabil, in slujba cetatii. Regret ca din legea privind abilitarea guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare a fost eliminat Statutul personalului din sistemul de probatiune.

Asta in contextul in care acest statut e o restanta din 2013, exista la nivel declarativ consens politic pentru imbunatatirea situatiei din penitenciare si pentru consolidarea probatiunii ca solutie, iar Romania risca din 2012 o hotatare pilot a CEDO care consta printre altele in acordarea de despagubiri estimate la aprox 100 milioane euro anual.

Ministerul Justitiei va deschide o dezbatere cu privire la impactul unei asemenea hotarari CEDO. Pentru ca societatea trebuie sa stie ce au putut si nu au facut guvernantii ei. Nu regret avalansa de calomnii previzibile. Mai ales daca vin din partea celor care au condus guverne si au lasat numai restante", se arată pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că ministrul face referire la o propunere legislative adoptată miercuri și care duce la dezincriminarea conflictului de interese în cazul deputaților și senatorilor care și-au angajat rudele la birourile parlamentare până în 2013, respectiv anterior intrării în vigoare a dispozițiilor din Statutul parlamentarilor care interziceau acest lucru. Prin urmare, nu vor fi urmăriți de Agenția Națională de Integritate pentru conflict de interese.

Totodată, ministrul Justiției își exprimă regretul pentru faptul că din legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare a fost eliminat Statutul personalului din sistemul de probațiune. În context, Prună reamintește că România riscă din 2012 o hotărâre pilot a CEDO care constă, printre altele, în acordarea de despăgubiri estimate la 100 de milioane de euro anual. 

Tot miercuri, plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare, cu 64 de amendamente. Din proiectul de lege, în Comisia juridică, au fost eliminate în totalitate capitole referitoare la justiție, cultură și administrarea patrimoniului protocolului de stat. Inițial, proiectul prevedea că principalele domenii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară sunt finanțe publice și economie, dezvoltare regională și administrație publică, sănătate, afaceri interne, justiție, cultură, fonduri europene, agricultură și dezvoltare rurală, transporturi, comunicații și societate informațională.

Articole recomandate

Comments