Raluca Pruna: In mandatul meu nu am sa propun o lege a gratierii

Raluca Pruna: In mandatul meu nu am sa propun o lege a gratierii

Raluca Pruna: In mandatul meu nu am sa propun o lege a gratierii

raluca pruna_psnewsMinistrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, vineri, ca in mandatul sau nu va propune o lege a gratierii, ca raspuns la afirmatiile reprezentantilor Sindicatului Omnia din Administratia Nationala a Penitenciarelor, la o dezbatere despre instituirea mecanismului compensatoriu in zile considerate executate din pedeapsa pentru conditiile de detentie necorespunzatoare, informeaza AGERPRES.

“Cred ca nu am fost un ministru deloc timid in a spune ca niciodata in mandatul meu nu o sa propun o lege a gratierii, pentru ca o lege a gratierii, care a mai fost propusa, nu ar fi ceva nou nici macar in Romania, nu adreseaza cauza. Deci, daca noi gratiem maine pe toata lumea, sa spunem ca avem o vocatie umanista teribila si spunem ca maine toata lumea iese din penitenciar, penitenciarele raman in aceleasi conditii de precaritate.

Deci, nu ne adresam cauzei, ci efectului. Avem exemplul Cehiei, in noua luni s-ar umple din nou”, a precizat ministrul Justitiei, dupa ce presedintele Sindicatului Omnia, Sorin Dumitrascu, a afirmat ca actul normativ care presupune eliberarea conditionata a detinutilor reprezinta o gratiere colectiva.

Ea a adaugat ca s-a mers pe logica legislatiei in vigoare, exact ca la zilele castigate prin lucrari stiintifice si cercetare.

“Noi am mers in logica articolului 96 si credem ca zilele castig pentru lucrarile stiintifice, cercetare, inventii, munca nu sunt o gratiere mascata, ele duc, sigur, la o deducere din pedeapsa pronuntata de o instanta, fara ca acest lucru sa fi ridicat pana acum, dupa stiinta mea, aici sau in lume problema ca ar fi o chestiune de gratiere mascata”, a adaugat Raluca Pruna.

Presedintele Sindicatului Omnia, Sorin Dumitrascu, declarase anterior ca orice act normativ care presupune eliberarea conditionata a detinutilor reprezinta o gratiere colectiva.

“Consideram ca este un act de gratiere colectiva mascata. (…) Orice act normativ care presupune eliberarea conditionata anticipata a detinutilor, oricum i-am spune si orice mecanism am pune in spate, este un act de gratiere colectiva. Nu avem o problema cu asta, solutiile juridice apartin Ministerului Justitiei, insa noi trebuie sa precizam ca orice act de genul acesta are efecte negative”, a precizat Dumitrascu.

Ministerul Justitiei (MJ) a pus pe 3 noiembrie in dezbatere publica proiectul privind instituirea mecanismului compensatoriu in zile considerate executate din pedeapsa pentru conditiile de detentie necorespunzatoare din penitenciare.

“Avand in vedere situatia de supraaglomerare cu care se confrunta sistemul penitenciar din Romania, Ministerul Justitiei pune in dezbatere publica proiectul de lege de modificare si completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, prin instituirea unui mecanism compensatoriu in zile considerate executate din pedeapsa”, preciza MJ.

Potrivit proiectului, in calculul pedepsei ce poate fi considerata, potrivit legii, ca executata, se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca masura compensatorie, si executarea pedepsei in conditii necorespunzatoare, astfel: pentru fiecare perioada de 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare, se considera executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicata. In acest mod, masura reglementata depaseste cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu, acordarea compensarii operand din oficiu, nefiind conditionata de formularea unei cereri de catre persoana detinuta, se arata in proiect.

In proiect se mentioneaza ca spatiul necorespunzator de detentie pentru cei aflati in executarea unei pedepse privative de libertate este acela mai mic sau egal cu 3 mp/detinut, iar masura de compensare este una temporara si isi inceteaza aplicarea la data de 31 decembrie 2022.

Comments