Raluca Turcan, cinci variante pentru pensiile speciale: ,,Toate ar putea intra pe baza de contributivitate"

Raluca Turcan, cinci variante pentru

Raluca Turcan, cinci variante pentru pensiile speciale: ,,Toate ar putea intra pe baza de contributi...

,,Vorbim de sase categorii de beneficiari de pensii speciale, lasand pensionarii din sistemul de aparare si ordine publica. Deci avem 9.500 de pensionari cu o pensie medie de 9.600 de lei, in conditiile in care avem cinci milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei si 2.700.000 de pensionari pana in pensia media cu pensia minima sociala de 800 de lei. Sunt cifre dramatice.

Pentru beneficiarii de pensii speciale, tocmai pentru ca unii au niste constrangeri legate de incompatibilitati, intrari in sistem sau conditii de munca speciale, am pus la dispozitie cinci variante de abordare a pensiilor speciale. Cea mai dura este aceea in care toate pensiile speciale ar intra pe baza de contributivitate. Ar avea de suferit cei care sunt in Justitie pentru ca diferenta dintre factorul favorizant si contributivitate este un foarte mare, dar nu ar fi o diferenta mare pentru cei din corpul aeronautic sau diplomati.

Exista si alte variante... sa luam in calcul factorii speciali pentru anumite categorii. Aici avem o varianta in care ne concentram pe 15 ani de contributivitate minima, iar pensia sa se calculeze la cei 15 ani de contribuitivitate minima, in conditiile in care pentru orice beneficiar de pensie publica in Romania, pentru a avea acces chiar si la pensia aceea amarata de 800 de lei, trebuie sa ai cei 15 ani de contributivitate", a declarat Raluca Turcan.

Comments