Raport-bomba al CSAT! Cum au incercat spionii rusi sa se infiltreze in Romania? Metoda clasica

Raport-bomba al CSAT! Cum au incercat spionii rusi sa se infiltreze in Romania? Metoda clasica

Raport-bomba al CSAT! Cum au incercat spionii rusi sa se infiltreze in Romania? Metoda clasica

Conform raportului CSAT, Romania a fost vizata de mai multi spioni care au incercat sa culeaga informatii despre tara noastra. Aceste persoane s-ar fi infiltrat printre refugiatii ucraineni tocmai pentru ca autoritatilor de la noi le era greu sa isi dea seama cine fugea de razboi si cine avea alte scopuri in tara noastra.

In raport apar si mai multe obiective ale acestor spioni, precum obtinerea de informatii din domeniul apararii si securitatii.

De asemenea au existat, spune acest raport, si incercari de obtinere de date extrem de importante despre ajutorul pe care il ofera Romania Ucrainei. In plus, persoanele care s-au infiltrat in Romania ar fi cautat si informatii despre exercitiile militare de la noi din tara si trupele care sunt dislocate in tara noastra.

In raportul CSAT se vorbeste inclusiv despre dezinformare si informatii gresite despre Armata Romaniei, astfel incat oamenii sa creada ca in cazul unui conflict militarii nu ar fi in stare sa ne apere.

In plus, prin aceeasi strategie, spionii ar fi incercat inclusiv sa destabilizeze opinia cetatenilor despre conducatorii tarii. Institutia vorbeste despre o multime de vulnerabilitati la care Romania a fost expusa in urma acestei operatiuni de spionaj. Printre acestea se numara cresterea numarului de incidente militare, atacuri cibernetice din partea Rusiei si chiar sabotarea transporturilor cu ajutoare catre Ucraina.

De asemenea, potrivit raportului, climatul de securitate in regiunea extinsa a Marii Negre a continuat sa se deterioreze din cauza agresiunii militare a Federatiei Ruse impotriva Ucrainei, care a modificat fundamental natura si mizele luptei pentru sustinerea democratiei la nivel global, potrivit raportului.

Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au trimis raportul, aprobat de CSAT pe 21 februarie, spre analiza comisiilor de resort ale Parlamentului. ,,In acest context, tara noastra a continuat implementarea masurilor subsumate consolidarii posturii NATO de descurajare, aparare si de vigilenta sporita pe Flancul Estic aliat, prin dezvoltarea capacitatilor de raspuns la provocarile actuale de securitate, precum si prin actiuni de consolidare a capacitatii defensive a tarii, concomitent cu intensificarea cooperarii cu statele membre ale Aliantei. In anul 2023, activitatea Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT) s-a desfasurat in conformitate cu prioritatile privind apararea tarii, securitatea nationala si apararea colectiva si a urmarit reducerea riscurilor si gestionarea amenintarilor asupra securitatii nationale, a securitatii Uniunii Europene si a aliatilor NATO", se arata in scrisoarea trimisa Parlamentului de Klaus Iohannis.

Potrivit lui Iohannis, ,,CSAT a coordonat unitar activitatile care privesc apararea tarii si securitatea nationala, in scopul consolidarii profilului tarii noastre de partener credibil, predictibil si solidar in raport cu aliatii si cu partenerii strategici, precum si in relatia cu statele partenere din regiune".

Perspectivele pentru anul 2024 conturate in raportul CSAT evidentiaza ca ,,agresiunea Federatiei Ruse asupra Ucrainei, continuarea conflictului dintre Israel si gruparea terorista HAMAS, precum si mentinerea potentialului conflictual ridicat in Orientul Mijlociu, Stramtoarea Taiwan, Marea Chinei de Est si Marea Chinei de Sud vor favoriza in continuare transformarile politice ale marilor actori globali, afectand securitatea internationala, relatiile politice si strategice dintre marile puteri si climatul de securitate regional".

,,Romania isi va adapta obiectivele de securitate nationala si liniile majore de actiune la noile realitati din anul 2024, dar acestea vor fi, conceptual, sinergice cu cele ce decurg din statutul sau de membru NATO si membru al UE, de Partener strategic al SUA. Totodata, Romania va continua sa fie un factor de stabilitate in regiune", se arata in raport.

Directiile fundamentale al CSAT pentru 2024 vizeaza consolidarea statutului Romaniei in cadrul NATO in perspectiva Summit-ului NATO de la Washington din 9-11 iulie 2024, care va avea ca principal obiectiv consolidarea apararii strategice a Aliantei si consolidarea statutului Romaniei in Uniunea Europeana.

"Romania va actiona, in continuare, cu consecventa pentru aderarea completa la Spatiul Schengen, intarirea capacitatii de management al crizelor civile/umanitare, gestionarea amenintarilor hibride, sustinerea parcursului european al Republicii Moldova. Relatia Romania SUA ramane fundamentala in anul 2024, cu accent pe cooperarea militara, vitala pentru apararea securitati nationale a Romaniei, pe aprofundarea cooperarii in domeniul securitati regionale si internationale, dar si pe intensificarea relatiilor bilaterale in alte domenii precum cel energetic sau nuclear civil", se puncteaza in Raportul CSAT.

Comments