Raport pe clima: 2016 a fost cel mai fierbinte an din istorie, cu cel mai ridicat nivel al apei mari...

Raportul privind clima in 2016, realizat de Administratia Nationala Oceanica si a Atmosferei (NOAA) arata ca 2016 a fost cel mai fierbinte an din istorie, scrie CNN.

Potrivit raportului:

  • temperaturile globale inregistrate la nivelul solului anul trecut au fost cele mai ridicate din ultimii 137 de ani
  • temperaturile de la nivelul marii au fost de asemenea cele mai ridicate
  • nivelul marii a inregistrat o valoare record raportata la ultimii 24 de ani, de cand se realizeaza masuratori cu ajutorul satelitilor
  • nivelul gazelor care creaza efectul de sera a crescut mai repede decat in oricare alt an, iar dioxidul de carbon a depasit pentru prima data media de 400 de parti la un milion

Raportul NOAA arata ca temperaturile ridicate din anul 2016 au fost rezultatul unui El Nino foarte puternic care a dus la o incalzire globala pe termen lung.

El Nino este un fenomen meteorologic care incalzeste Oceanul Pacific si transmite o canditate de caldura in atmosfera care duce la o crestere a temperaturii la nivel global.

Totusi, aceste fenomene sunt doar unul dintre factorii care duc la incalzirea planetei. Oamenii de stiinta din domeniul climatic au declarat ca rolul lui El Nino este relativ mic in comparatie cu rolul pe care il joaca oamenii.

Recentul raport NOAA confirma ceea ce Organizatia Meteorologica Mondiala, a anuntat in ianuarie despre temperaturile globale.

Potrivit raportului publicat joi, temperatura globala a pamantului si a suprafetei oceanelor a fost cu 0.45?-0.56?C peste medie inregistrata in perioada 1981-2010, si cu 1?C peste media din perioada preindustriala.

Acordul de Clima de la Paris, din 2015 a stabilit ca obiectiv limitarea incalzirii globale la 1,5 un obiectiv de limitare a incalzirii la 1,5 ?C peste media din perioada preindustriala.

2016 a fost al treilea an consecutiv cu temperaturi record, a declarat NOAA.

In urma cu doar cateva zile, un raport publicat in Lancet Planetary Health Journal arata ca vremea extrema ar putea ucide 150.000 de oameni in fiecare an in Europa pana in 2100 daca nu se va face nimic pentru a stopa efectele schimbarilor climatice.

Numarul preconizat al victimelor pentru anii viitori este de 50 de ori mai mare decat cel raportat acum, arata un studiul. 99% din toate decesele legate de vremea extrema ar fi cauzate de valurile de caldura, cel mai grav fiind afectata Europa de sud. Expertii au declarat ca rezultatele studiului au fost ingrijoratoare.

Daca nu se face nimic pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera si pentru a imbunatati politicile de reducere a impactului asupra fenomenelor meteorologice extreme, studiul realizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene spune:

  • Decesele cauzate de conditiile meteorologice extreme ar putea creste de la 3.000 pe an cat erau intre 1981 si 2010 la 152.000 intre 2071 si 2100
  • Doua din trei persoane din Europa vor fi afectate de dezastre pana in 2100, fata de o rata de 20 la inceputul secolului
  • Va avea loc o crestere substantiala a deceselor cauzate de inundatiile costiere, de la sase victime pe an la inceputul secolului pana la 233 de ani pana in 2100

&

&

Post-ul Raport pe clima: 2016 a fost cel mai fierbinte an din istorie, cu cel mai ridicat nivel al apei marii apare prima data in Libertatea.ro.

Comments