Raportul Comisiei Europene vorbeste despre necesitatea integrarii complete a Bulgariei si Romaniei i...

,,Spatiul Schengen a devenit cel mai mare spatiu de libera circulatie din lume. Garantand calatorii fara probleme si in conditii de siguranta pentru o populatie de aproape 450 de milioane de persoane, spatiul Schengen este esential pentru competitivitatea Uniunii Europene", conform comunicatului de presa al Comisiei Europene.

In 2023, spatiul Schengen a ramas solid si este in continuare cea mai vizitata destinatie din lume. Au fost emise peste 10 milioane de vize Schengen si mai mult de jumatate de miliard de calatori au vizitat spatiul Schengen, atingandu-se 92 % din nivelurile anterioare pandemiei din 2019. Acest lucru a contribuit in mod semnificativ la economia UE, deoarece turismul contribuie cu aproape 10 % din PIB-ul UE si ofera locuri de munca pentru aproximativ 22,6 milioane de persoane.

Raportul din 2024 privind starea spatiului Schengen prezinta realizarile, provocarile si evolutiile din spatiul Schengen in decursul ultimului ciclu 2023-2024.

Conform sursei citate, raportul arata ca normele Schengen sunt bine aplicate, desi exista unele lacune in materie de implementare; de exemplu: un cadru legislativ consolidat, fiind necesare eforturi pentru punerea in aplicare a noilor masuri, inclusiv a cooperarii politienesti, pentru a elimina treptat controalele de lunga durata la frontierele interne, un cadru de guvernanta Schengen integrat, pentru care Comisia Europeana va continua sa lucreze in vederea unei analize mai complete a datelor, in stransa cooperare cu agentiile UE si cu statele membre, si masuri istorice pentru completarea spatiului Schengen cu Bulgaria si cu Romania, incepand cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene si maritime de la 31 martie 2024.

Pentru eliminarea controalelor la frontierele interne terestre cu Bulgaria si cu Romania este necesara o decizie suplimentara a Consiliului UE, mai indica sursa mentionata, potrivit news.ro..

Comments