Rasturnare de situatie in Rusia: Vladimir Putin nu ar fi ordonat asasinarea lui Navalnii

Rasturnare de situatie in Rusia: Vladimir Putin nu ar fi ordonat asasinarea lui Navalnii

Rasturnare de situatie in Rusia: Vladimir Putin nu ar fi ordonat asasinarea lui Navalnii

Principalul opozant al liderului de la Kremlin, incarcerat in regiunea arctica Iamal-Nenetia, a murit in detentie in februarie, la varsta de 47 de ani.

Sustinatorii sai, classati de catre autoritatile ruse drept "extremisti", l-au acuzat atunci pe Vladimir Putin de comandarea asasinarii acestuia si au anuntat ca vor aduce probe in sustinerea acestor acuzatii.

Kremlinul dezminte orice implicare a statului rus in acest deces.

Vladimir Putin a catalogat luna trecuta drept "trista" disparitia lui Aleksei Navalnii si a anuntat ca acceptase principiul unui schimb de detinuti in care era implicat si opozantul sau politic, inainte de moartea acestuia in detentie.

Maria Pevcih, o apropiata a lui Aleksei Navalnii, dezvaluia in februarie ca opozantul era pe punctul de a fi eliberat intr-un schimb de detinuti, cu conditia sa nu mai revina niciodata in Rusia.

The Wall Street Journal, care citeaza surse anonime apropiate dosarului, dezvaluie sambata ca agentiile americane de informatii au ajuns la concluzia ca Vladimir Putin probabil nu a ordonat asasinarea lui Alekei Navalnii.

INFORMAtIII CLASIFICATE

Ziarul scrie ca Washingtonul nu l-a exonerat, cu toate acestea, pe presedintele rus de orice responsabilitate in moartea lui Aleksei Navalnii.

WSJ scrie ca Statele Unite considera ca Aleksei Navalnii era tinta autortitilor ruse de ani de zile, ca a fost incarcerat pe baza unor acuzatii percepute de Occident ca motivate politic si ca acesta acesta a fost otravvit in 2020 cu un agent neurotoxic de tip noviciok.

Kremlinul dezminte orice implicare a statului rus in aceasta otravire.

WSJ citeaza surse care declara ca aceasta concluzie a fost "larg acceptata in interiorul comunitatii de informatii si impartasita de mai multe agentii, inclusiv CIA (Central Intelligence Agency, Agentia centrala americana de Informatii), Biroul Directoarei Informatiilor nationale (ODNI) si Divizia de informatii a Departamentului de Stat".

Concluziile americane au la baza mai multe informatii, unele clasificate, si analiza datelor publice, scrie ziarul.

Comments