Rasturnare de situatie pentru Daniel Horodniceanu dupa scandalul din trafic - Decizia Inspectiei Jud...

Inspectia Judiciara a anuntat marti ca a formulat recurs impotriva deciziei Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a CSM in cazul Daniel Horodniceanu.

Hotararea atacata se refera la actiunea disciplinara deschisa impotriva vicepresedintelui CSM Daniel Horodniceanu.

Consiliul Superior al Magistraturii, Sectia pentru procurori in materie disciplinara, a decis in urma cu doua saptamani sa nu dea curs actiunii de cercetare disciplinare a Inspectiei Judiciare in cazul scandalului cu un echipaj de politie in care a fost implicat Horodniceanu, in luna mai a acestui an.

,,Inspectia Judiciara a formulat recurs impotriva Hotararii nr. 11 P din 8 noiembrie 2023 a Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a CSM", a anuntat Inspectia Judiciara.

Sectia pentru procurori in materie disciplinara a CSM a respins pe 8 noiembrie actiunea disciplinara initiata de Inspectia Judiciara impotriva procurorului Daniel Horodniceanu, vicepresedinte CSM, in urma dialogului purtat cu un echipaj de politie care l-a oprit in trafic. Acesta a fost acuzat ca a avut un comportament inadecvat cand a fost oprit in trafic de politisti, fiind vorba despre incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii si folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil, decizia finala in acest caz revenind Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit concluziilor Inspectiei Judiciare.

,,Respinge actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara impotriva paratului procuror Daniel Constantin Horodniceanu, membru al CSM, cercetat sub aspectul savarsirii abaterilor disciplinare prevazute de art 271 lit. a) si lit. m) din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecata formulata de catre paratul procuror Daniel Constantin Horodniceanu, membru al CSM, ca fiind inadmisibila. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la completul de 5 judecatori al ICCJ", se arata in decizia CSM din 8 noiembrie.

Daniel Horodniceanu, scapat de colegii din CSM: De ce NU e sanctionat disciplinar dupa ce i-a intimidat pe politistii care l-au oprit in trafic

In luna mai, au aparut in spatiul public imagini in care, oprit in trafic de politistii ieseni, vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Horodniceanu, fost procuror-sef al DIICOT, i-a intrebat pe oamenii legii daca stiu cine este si a amenintat totodata ca va lua legatura cu seful Politiei judetului Iasi.

Horodniceanu a sustinut ulterior ca a reactionat in acest mod, care nu il caracterizeaza, pentru ca s-ar fi aflat intr-o "situatie provocata" si ca regreta ca nu a rezistat provocarii.

In 27 iunie acest an, procurorul Daniel Horodniceanu a fost trimis in judecata. Inspectia Judiciara a stabilit ca, in cazul vicepresedintelui CSM Daniel Hordniceanu, acuzat ca a avut un comportament inadecvat cand a fost oprit in trafic de politisti, este vorba despre incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii si folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil, decizia finala revenind Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii.

Horodniceanu, trimis in judecata disciplinara dupa scandalul cu politistii in trafic - Vicepresedintele CSM risca excluderea din magistratura

La inceputul lunii mai, Daniel Horodniceanu a fost oprit in trafic in timpul noptii de doi politisti, care au si filmat interactiunea cu acesta. Pe inregistrarea video au putut fi urmarite declaratiile vicepresedintelui CSM.

Pe 27 iunie, Horodniceanu a fost trimis in judecata disciplinara de Inspectia Judiciara, care anunta ca a exercitat actiunea disciplinara fata de procurorul Daniel Horodniceanu pentru savarsirea unor abateri disciplinare. Inspectorii judiciari au retinut ca abatere disciplinara prevazuta de art. 271 lit. a) din Legea 303/2022 raportat la art. 104 din Legea 161/2003 republicata, cu modificarile ulterioare, comportamentul procurorului, care, fiind oprit in trafic de agenti de politie, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresiva, intimidanta, de natura sa puna interlocutorii intr-o pozitie umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui sa il aiba in public orice magistrat.Potrivit inspectorilor judiciari, procurorul Horodniceanu, in cadrul interactiunii cu agentii de politie, si-a declinat si afirmat repetat calitatea, a amenintat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agentilor de politie, sugerand ca ar avea relatii sau influenta cu scopul de a primi un tratament favorabil si de a-si rezolva problemele in alt cadru decat cel reglementat pentru toti cetatenii, ceea ce constituie abatere disciplinara prevazuta de art. 271 lit. m) din Legea 303/2022.Ca urmare, actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii.Horodniceanu a fost oprit in trafic de politistii dintr-o comuna din judetul Iasi pentru ca nu ar fi semnalizat ca intentioneaza sa faca o depasire. Deranjat de oprire, Horodniceanu i-a luat la rost pe agenti si i-a amenintat ca-i reclama la superiori. Potrivit inregistrarii video aparute in spatiul public, el i-a intrebat politisti dupa ce a fost oprit in trafic daca stiu cine este si le-a spus ca ii va contacta pe superiorii lor. In momentul in care unul dintre politisti a raspuns ca nu il cunoaste, Daniel Horodniceanu i-a mentionat ca a condus DIICOT si este cunoscut de toti politistii din judet.

Dupa aparitia filmarii in spatiul public, Daniel Horodniceanu a transmis ca nu a incalcat nicio norma rutiera si ca intreaga situatie ar fi fost pusa la cale de cei doi politisti care il cunosteau. Acesta a mentionat ca a avut reactia respectiva intrucat cei doi politisti s-ar fi prefacut ca nu stiu cine este interlocutorul lor.

,,Am sa vorbesc cu seful IPJ", l-a avertizat Daniel Horodniceanu pe unul dintre politisti, desi acesta ii spusese ca nu-l amendeaza, ci doar a dorit sa ii atraga atentia privind greselile comise in trafic.

Daniel Horodniceanu a insistat ca e cunoscut de toti politistii din Iasi si i-a informat pe cei doi agenti ca este procuror de 25 de ani.

Filmarea realizata de politisti (nu cu body-cam-ul standard) a fost publicata apoi in mass-media, ulterior si pe retelele de socializare.

Dialogul incredibil purtat cu politistii de procurorul Daniel Horodniceanu, vicepresedinte CSM"Sunt procuror-sef Daniel Horodniceanu de la Crima Organizata. Nu ma cunoasteti?", a spus actualul vicepresedinte al CSM. "Nu va cunosc", a venit replica agentului de politie. "Dar de ce nu ma cunoasteti oare? Dar de unde sunteti dumneavoastra, de la Vaslui sau de la Iasi?", a intrebat Horodniceanu, moment in care unul dintre agentii de politie isi declina identitatea si precizeaza ca este de la Sectia 1 Politie Rurala.

In aceeasi filmare este surprins momentul in care vicepresedintelui CSM ii sunt solicitate actele de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare al masinii si polita de asigurare."Eu am sa va dau legitimatia mea de procuror si am sa va mai intreb o data de ce m-ati oprit?", a continuat Horodniceanu.Agentul de politie ii raspunde ca a fost oprit pentru ca nu a pastrat distanta regulamentara in trafic, a facut o depasire fara a semnaliza corespunzator si rula cu o viteza mai mare decat prevederile legale. Politistul i-a transmis ca nu il amendeaza, ci doar i-a solicitat actele pentru ca a dorit sa ii atraga atentia la greselile din trafic."Va rog sa imi mai spuneti o data cum va numiti", a continuat Horodniceanu, in timp ce ii inmana o parte dintre documentele solicitate.

DIALOGUL HALUCINANT DINTRE DANIEL HORODNICEANU (D.H.) - POLITIST (P)

D.H.: Dumneavoastra, acum, in momentul asta, de ce m-ati oprit?P: Pentru ca ne-ati depasit...D.H: Asa, si? Nu am voie sa va depasesc?P: Este limita de 50.D.H: Sunt procuror sef Horodniceanu de la Crima Organizata. Nu ma cunoasteti?

P: Dati-mi, va rog, documentele.D.H: Dar de ce nu ma cunoasteti oare?P: Si polita de asigurare.D.H: Polita o s-o cautati pe internet.P: Deci dumneavoastra aveti posibilitatea sa mi-o prezentati fizic sau in format electronic. Nu este obligatia noastra, ca politisti, sa va cautam polita de asigurare.D.H: Si daca nu o am, ce faceti? (...) Eu sunt procuror de 25 de ani, dumneata de cand esti politist?D.H.: Dumneavoastra m-ati oprit pe mine ca eu am avut tupeul sa va depasesc. Exact asta a fost! (...) Nu vad cum ati putea sa aveti tupeul asta cu un procuror care a condus structura de Crima Organizata a tarii asteia.D.H.: Eu sunt in masura sa fac orice!P: Ceea ce ne-a deranjat pe noi a fost atitudinea dumneavoastra!D.H.: Dar stiti ce ma mira? Chiar spuneti ca nu ma cunoasteti! Pe mine ma cunoaste toata politia din judet.

La sfarsitul lunii iunie, Inspectia Judiciara a prezentat cazul lui Horodniceanu si decizia sa intr-un comunicat de presa.

,,Inspectorii judiciari au retinut urmatoarele:

- Fapta procurorului care, fiind oprit in trafic de agenti de politie, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresiva, intimidanta, de natura sa puna interlocutorii intr-o pozitie umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui sa il aiba in public orice magistrat constituie abaterea disciplinara prevazuta de art. 271 lit. a) din Legea nr. 303/2022 raportat la art. 104 din Legea nr. 161/2003 republicata, cu modificarile ulterioare.

- Fapta procurorului care, in cadrul interactiunii cu agentii de politie, si-a declinat si afirmat repetat calitatea de procuror, a amenintat cu repercusiuni ulterioare prin implicarea superiorilor agentilor de politie, sugerand ca ar avea relatii sau influenta cu scopul de a primi un tratament favorabil si de a-si rezolva problemele in alt cadru decat cel reglementat pentru toti cetatenii constituie abaterea disciplinara prevazuta de art. 271 lit. m) din Legea nr. 303/2022".

Exercitarea actiunii disciplinare reprezinta o etapa a procedurii disciplinare si nu constata definitiv vinovatia procurorului cercetat disciplinar, se mai preciza in comunicatul Inspectiei Judiciare.

Comments