Rata obezitatii la copii si adolescenti a crescut de 5 ori in 30 de ani. Care sunt tarile cele mai a...


Mai mult de un miliard de oameni din intreaga lume sunt considerati obezi, ceea ce creste riscul unor probleme grave de sanatate, iar obezitatea la tinerii sub 19 ani a crescut de aproape 5 ori in perioada 1990-2022, potrivit unui studiu realizat de revista medicala Lancet, estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si unui grup de cercetatori, a relatat Reuters.


Cercetarile stiintifice, considerate printre cele mai autorizate estimari independente, se bazeaza pe date colectate de la peste 220 de milioane de persoane din peste 190 de tari.


,,In trecut, ne gandeam la obezitate ca la o problema a celor bogati. Obezitatea este insa o problema a lumii", a declarat Francesco Branca, seful departamentului de nutritie al OMS.


,,Un numar uluitor de oameni traiesc cu obezitate", a spus si Majid Ezzati, profesor la Imperial College London si autorul principal al unei lucrari publicate in ,,The Lancet".


Obezitatea este atat de raspandita incat a devenit mai frecventa decat subponderalitatea. Ezzati a explicat ca exista semne ca obezitatea se stabilizeaza in unele tari din sudul Europei, precum Franta si Spania, in special la femei. Dar tot el a adaugat ca in majoritatea tarilor exista mai multe persoane care sufera de obezitate decat cele subponderale.


Datele arata ca obezitatea la adulti a crescut de aproape trei ori in perioada 1990-2022, iar in randul copiilor si adolescentilor intre 5 si 19 ani a crescut de aproape cinci ori, in acelasi interval de timp, scrie ScienceAlert.


Ezzati a calificat drept ,,foarte ingrijoratoare" cresterea ratelor de obezitate in randul copiilor, care reflecta o traiectorie observata la adulti inca dinainte de 1990. Persoanele obeze sunt expuse riscului de deces prematur si de invaliditate, aceasta comorbiditate avand legatura cu aparitia timpurie a diabetului, a bolilor de inima si de rinichi, dar si altor afectiuni grave.


La randul ei, subponderalitatea este din ce in ce mai putin frecventa la nivel mondial, dar ramane o problema semnificativa, ceea ce face ca tot mai multe tari sa se confrunte cu ceea ce se numeste ,,dubla povara" a malnutritiei. Subponderalitatea severa poate fi foarte daunatoare pentru dezvoltarea copiilor si poate duce la moartea prin infometare.


Alimentatia insuficienta este principala cauza a subponderalitatii, iar alimentatia necorespunzatoare este un factor principal pentru obezitate, mai arata datele studiului.


Comments