Razboi in Ucraina. Rusii avanseaza in regiunea Avdiivka, iar civilii fug ca sa scape cu viata VIDEO

Razboi in Ucraina. Rusii avanseaza in regiunea Avdiivka, iar civilii fug ca sa scape cu viata VIDEO

Razboi in Ucraina. Rusii avanseaza in regiunea Avdiivka, iar civilii fug ca sa scape cu viata VIDEO

Desi limitate prin raportare la scara intregului front lung de peste o mie de kilometri, recentele inaintari rusesti in apropierea satului Oceretine, la nord-vest de orasul ocupat Donetk, reprezinta cel mai mare succes al trupelor ruse dupa ocuparea orasului Avdiivka din apropiere. Pe langa acel sat, pe care trupele ruse il controleaza in proportie de circa 80%, acestea au ocupat si altele in zona.

Fortele Kievului s-au retras pe pozitii de rezerva deja pregatite catre vest, iar comandantul-sef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, a trimis intariri in zona.

O localnica din Oceretine in varsta de 97 de ani a parcurs 10 kilometri pe jos pentru a scapa din satul atacat de rusi. Casa i-a fost distrusa si rude ale ei sunt ranite, afirma batrana intr-o inregistrare video difuzata de politia ucraineana. "Am supravietuit acelui razboi (al Doilea Razboi Mondial) si supravietuiesc si acestuia. Nu mi-a mai ramas nimic. Dar am plecat pe propriile picioare si mai imi ramane Ucraina", spune ea.

"Toata industria militara rusa incearca sa ne omoare. Iar noi, blestematii, suntem inca vii", scrie la randul sau pe social media scriitorul ucrainean Stanislav Aseiev, in prezent soldat in trupele de infanterie angajate in luptele din sectorul Oceretine.

Potrivit lui Aseiev, Rusia se bazeaza foarte mult pe bombele ghidate pentru a distruge pozitiile ucrainene si a inainta mai departe, in timp ce Ucraina isi implora aliatii sa-i ofere mai multe sisteme antiaeriene.

Aceste bombe ghidate cu planare, dintre care cea mai mica are o greutate de o jumatate de tona, au o mare putere distructiva si un efect demoralizant asupra trupelor, iar armata ucraineana nu are antidot impotriva lor, doar sa doboare avioanele rusesti care insa le lanseaza de la o distanta de circa 70 de kilometri. Este deprimant, pentru ca "soldatii stiu ca pot muri in orice clipa", spune scriitorul ucrainean devenit soldat.

"Impresia este ca unitatile armatei noastre in aceasta zona sunt pur si simplu epuizate", remarca si analistul militar ucrainean, Kostantin Masovet, care subliniaza avantajul "coplesitor" al Rusiei in efective si echipamente pe acel sector de front.

Totusi, el considera putin probabil ca trupele ruse sa mai inainteze mult acolo, intrucat bresa de circa 10 kilometri lungime pe care au deschis-o le face vulnerabile atacurilor ucrainene dinspre flancuri.

Situatia dificila pentru armata ucraineana in acea zona este rezultatul unor deficiente existente de mult timp, potrivit grupului ucrainean de analiza militara Frontelligence Insight, care enumera printre acesti factori esecul Occidentului de a furniza Ucrainei arme si munitii suficiente, mobilizarea lenta de noi soldati in randurile armatei ucrainene si ridicarea a prea putine pozitii fortificate.

Este probabil ca armata ucraineana sa se confrunte cu o vara dificila, inainte ca intensificarea mobilizarii si sosirea mai multor arme si munitii occidentale sa permita stabilizarea liniei frontului, anticipeaza acelasi grup de analiza.

Comments