Razboi in Ucraina - Ziua 583 - Rusia si-a transformat economia in una de razboi. Expert: Europa va f...

UPDATE 22:20 - Inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana cu Ucraina si Republica Moldova este "pasul firesc" si recunoasterea meritelor acestor tari, a afirmat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Luminita Odobescu, in cadrul unei declaratii de presa alaturi de viceprim-ministrul pentru integrare europeana si euroatlantica al Ucrainei, Olga Stefanisina.

UPDATE 16:51 - Fortele Aeriene ucrainene au anuntat vineri ca au doborat 14 rachete de croaziera dintr-un total de 19 lansate de catre Rusia, intr-un nou atac nocturn soldat cu doi morti, relateaza AFP potrivit News.ro.

Rachetele vizau infrastructuri civile si au fost doborate deasupra regiunilor Kiev si Dnipopetrovsk (centru), a anuntat la televiziunea nationala Iuri Ignat, un purtator de cuvant al armatei ucrainene.

Potrivit sefului Administratiei Militare a Kievului, Serghii Popko, Rusia nu a mai lansat rachete de croaziera impotriva capitalei ucrainene de 79 de zile.

Rusia desfasoara aproape in fecare noapte atacuri cu rachete si drone.

UPDATE 16:23 - Premierul ungar Viktor Orban se opune ferm negocierilor de aderare la Uniunea Europeana cu Ucraina, argumentand ca tara este afectata de coruptie si reprezinta o amenintare la adresa agriculturii europene, relateaza AFP preluata de Agerpres."Ucraina este cunoscuta drept una dintre cele mai corupte tari din lume. Este o gluma! Nu putem lua decizia de a incepe un proces de negocieri de aderare", a argumentat Orban, intr-un interviu acordat saptamanalului Le Point, publicat vineri cu cateva zile inaintea unui Consiliu European care urmeaza sa abordeze acest subiect.In plus, Orban ii avertizeaza pe francezi in legatura cu "ceea ce ar insemna aceasta aderare din punct de vedere economic pentru Franta"."In fiecare an, va trebui sa platiti peste 3,5 miliarde de euro in plus la bugetul comun al Uniunii", a spus el."Daca lasati aceasta agricultura (a Ucrainei) sa intre in sistemul agricol european, ea il va distruge a doua zi", a dat el asigurari.

UPDATE 14:16 - Presedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri ca va candida din nou la alegerile prezidentiale din 2024, ceea ce ar insemna sa se mentina la putere cel putin pana in 2030, relateaza Reuters, citand agentiile de presa ruse.

Dupa ce a acordat soldatilor care au luptat in Ucraina cea mai inalta distinctie militara a Rusiei, Steaua de aur de erou al Rusiei, Putin a fost intrebat de un locotenent-colonel daca va candida din nou, potrivit agentiilor de presa rusesti. Liderul de la Kremlin a confirmat, spunand ca da.

Pana acum, se banuia ca Vladimir Putin va candida din nou, iar informatia fusese deja transmisa pe surse, dar este pentru prima data cand confirmarea vine direct de la Vladimir Putin.

UPDATE ORA 8:51 - Ajutorul militar pentru Ucraina creeaza crestere si locuri de munca in SUA

Confruntat cu o importanta rezistenta politica fata de continuarea ajutorului pentru Ucraina, guvernul SUA foloseste acum argumente economice in campania pentru mentinerea asistentei pentru Kiev, relateaza vineri dpa.

Dupa intalnirea sa de joi de la Washington cu omologul britanic David Cameron, secretarul de stat american Antony Blinken a insistat ca, "daca ne uitam la investitiile pe care le-am facut (americanii, n.red.) in apararea Ucrainei pentru a face fata acestei agresiuni, 90% din asistenta de securitate pe care am furnizat-o s-a cheltuit de fapt aici in Statele Unite, cu producatorii nostri".

Blinken a subliniat ca aceasta "creeaza mai multe locuri de munca americane, mai multa crestere economica" in SUA.

UPDATE ORA 7:53 - Orasul Harkov, lovit de mai multe rachete rusesti

Orasul Harkov, estul Ucrainei, a fost lovit de mai multe rachete rusesti, au anuntat autoritatile locale in noaptea de joi spre vineri, raportand cel putin un ranit, relateaza AFP.

"Ocupantii au lovit Harkov de sase ori", a scris seful administratiei militare regionale, Oleg Synegubov, pe Telegram, indicand ca a fost preluata o persoana ranita.

Raioanele Kholodnohirskyi si Shevchenkivskyi au fost de asemenea atinse de atacuri, a adaugat el, precizand ca "potrivit primelor informatii, proiectilele erau rachete S-300.

Cladiri de locuinte au fost avariate, a spus Synegubov.

tarile europene trebuie sa "accelereze investitiile in productia de munitie" impotriva unei amenintari militare din partea Rusiei, in cazul in care SUA nu pot sustine Europa in mod eficient, potrivit unui raport al Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI).

In lucrarea sa, profesorul Justin Bronk, cercetator senior in domeniul stiintelor militare la RUSI, sustine ca membrii NATO trebuie "sa dispuna de structuri de forta pentru a descuraja in mod credibil Rusia sa exploateze o confruntare intre SUA si China la sfarsitul anilor 2020".

Bronk spune ca, in timp ce aliatii NATO au fost "preocupati, in mod de inteles, de necesitatea de a sprijini Ucraina", numarul provocarilor pe termen scurt a "distras atentia politica si publica de la pericolul tot mai mare al unui conflict si mai grav in anii urmatori".

"Mai simplu spus, Rusia si-a transformat acum economia in una de razboi; productia SUA nu este suficienta pentru a-si reface propriile stocuri si pentru a satisface nevoile Ucrainei; iar tarile europene incearca sa gestioneze o situatie din ce in ce mai periculoasa dintr-o pozitie industriala si de aparare nesustenabila", scrie el.

El avertizeaza ca armata americana "se confrunta din ce in ce mai mult cu o amenintare pe care nu o poate depasi din partea fortelor chineze din Indo-Pacific", iar in cazul unei ciocniri intre cele doua natiuni, "Europa va fi lasata vulnerabila la o agresiune militara concomitenta din partea Rusiei".

Profesorul noteaza ca Europa, cu exceptia Poloniei, "nu a reusit sa faca investitiile necesare in cresterea capacitatii de productie industriala si a cheltuielilor pentru aparare", iar acest lucru vine intr-un moment in care China manifesta un interes puternic in sustinerea Rusiei.

"Mai important, singurul scenariu probabil in care Rusia ar putea ataca in mod direct o tara europeana din NATO este in timpul unei confruntari simultane sau a unui conflict real care lasa fortele americane in mare parte fixate in Indo-Pacific", scrie el.

"In cazul unei astfel de confruntari militare cu China la mijlocul sau la sfarsitul anilor 20\" , Rusia va avea un stimulent puternic pentru a profita de o oportunitate unica in viata de a rupe NATO in timp ce SUA nu pot intari Europa in mod eficient".

Bronk spune ca pentru a descuraja aceasta amenintare concomitenta, tarile europene, inclusiv Marea Britanie, "trebuie sa investeasca urgent in cresterea semnificativa a capacitatii de productie pentru munitia de artilerie, piesele de schimb si rachetele de aparare aeriana" necesare pentru a mentine Ucraina in lupta.

De asemenea, trebuie sa isi refaca propriile "stocuri periculos de joase".

Comments