Razboi in Ucraina, ziua 639. Rusia apeleaza la Iran pentru mentenanta avioanelor - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina, ziua 639. Rusia apeleaza la Iran pentru mentenanta avioanelor - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina, ziua 639. Rusia apeleaza la Iran pentru mentenanta avioanelor - LIVE TEXT

UPDATE 19:50 Fost oficial ucrainean de la Herson, suspectat ca si-a dat tatal si membri ai rezistentei pe mana rusilor, arestat de SBU

Serviciile ucrainene de informatii (SBU) anunta vineri ca au arestat un fost conducator din regiunea Herson (sud), suspectat de colaborare cu rusii in timpul ocupatiei regiunii si de denuntarea tatalui sau, care ulterior a fost "torturat", relateaza AFP, potrivit news.ro.

UPDATE 16:50 Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a declarat vineri ca mizeaza pe "vigilenta" autoritatilor chineze pentru a evita orice sprijin pentru efortul de razboi al Rusiei in Ucraina, la incheierea unei scurte vizite la Beijing, informeaza AFP.In aceasta vizita de o zi in capitala chineza, sefa diplomatiei franceze a venit sa relanseze dialogul asupra schimburilor umane intre Franta si China, intrerupte in timpul pandemiei.Vizita sa a reprezentat o ocazie pentru a anunta noi masuri in domeniul vizelor si acordurilor in sectoare precum cultura, cercetarea si sanatatea, dar a permis de asemenea evocarea conflictelor actuale, in care Franta spera sa vada China jucand un rol mai mare, noteaza AFP.

UPDATE 13:00 - Kremlinul percepe declaratiile despre posibilitatea crearii unui ,,Schengen militar" al NATO ca o extindere a confruntarii aliantei cu Rusia si ca astfel de intentii cresc tensiunea in Europa, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, in timpul conferintei sale zilnice de presa.

,,Alianta a considerat intotdeauna tara noastra un inamic conceptual. Acum considera tara noastra un inamic evident. Aceasta nu este altceva decat escaladarea tensiunii in Europa, care are consecintele sale", a spus reprezentantul Kremlinului.

El a facut comentariile la o zi dupa ce seful Comandamentului Comun pentru Sprijin Logistic si Logistic (JSEC) al NATO, general-locotenentul Alexander Solfrank, a vorbit despre necesitatea crearii unui ,,Schengen militar" al aliantei in Europa din cauza riscului unei confruntari cu Rusia.

UPDATE 12:00 - Pana in dimineata zilei de 24 noiembrie 158 de localitati ucrainene au ramas fara curent electric din cauza rafalelor puternice de vant, a declarat Ministerul Energiei de la Kiev intr-un comunicat de presa.

,,Vremea rea face rau in Ucraina. Din cauza rafalelor puternice de vant, 158 de asezari au ramas fara electricitate [pana vineri] dimineata. Cele mai multe dintre ele sunt in regiunile Liov, Volinia si Ivano-Frankivsk", se spune in comunicat.

Acesta precizeaza ca aproape 11.400 de abonati au ramas fara electricitate in regiunea Liov, aproape 3.000 de consumatori in Volinia si aproape 11.000 de consumatori in regiunea Ivano-Frankivsk. La acestia se adauga 1.300 de consumatori din regiunea Rivne, 7 localitati din regiunea Sumi, 12.000 din Bucovina si 1,4 mii de abonati din regiunea Cernihiv.

UPDATE 9:30 - A doua zi consecutiva in care fortele rusesti ar fi pierdut peste 1.000 de militari, conform estimarilor pe care le publica Armata ucraineana.

Pierderile suferite de fortele rusesti potrivit ultimei estimari publicate de catre Armata Ucrainei:

- 322.900 militari (+1.100)

- 5.496 tancuri (+30)

- 10.256 blindate de lupta (+32)

- 7.833 sisteme de artilerie (+31)

- 904 sisteme lansatoare multiple de rachete (+2)

- 595 sisteme antiaeriene (+4)

- 5.800 de drone (+1)

- 323 avioane

- 324 elicoptere

- 22 nave/ambarcatiuni

- 1 submarin

Potrivit acestor documente, Rosaviatia s-ar afla in pragul ,,colapsului", dupa mai bine de un an de sanctiuni internationale ca raspuns la invazia din Ucraina, sanctiuni care au privat-o de acces la piese de schimb obtinute anterior din tarile occidentale.

Un material prezentat joi de HUR arata ca numarul de defectiuni la aeronavele civile rusesti a crescut de trei ori in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2022. Aceste probleme au dus la un numar neobisnuit de mare de accidente de diferite niveluri de risc, relateaza agentia de presa EFE.

Cele mai problematice pentru aviatia rusa sunt motoarele si sasiurile, precum si elemente importante precum sistemul hidraulic, aripile si software-ul, afirma HUR dupa o analiza a documentelor la care a avut acces.

Sanctiunile occidentale fac dificila sarcina Rosaviatia de a efectua mentenanta flotei sale de avioane, scrie adevarul.ro. Din cauza lipsei de capacitati si de specialisti, Rusia incearca sa redirectioneze mentenanta aeronavelor sale catre Iran, unde lucrarile se fac in mod ,,artizanal" si fara o certificare corespunzatoare.

Potrivit unor documente care ar fi fost obtinute de serviciul secret militar ucrainean, in martie 2022, 10% din avioanele de fabricatie occidentala din Rusia functionau fara sa fi trecut de inspectiile tehnice necesare.

Numarul aeronavelor de fabricatie straina care opereaza in Rusia fara sa fi trecut de astfel de inspectii este acum de 70%, iar unul dintre motive este lipsa de piese occidentale din cauza sanctiunilor.

Potrivit HUR, aceste lipsuri au dus la intensificarea practicii de ,,aerocanibalism", care consta in ,,dezmembrarea unor aeronave pentru a le repara pe altele".

Comments