Razboi in Ucraina, ziua 704.  Rusia e gata sa negocieze cu UE privind gazele - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina, ziua 704. Rusia e gata sa negocieze cu UE privind gazele - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina, ziua 704. Rusia e gata sa negocieze cu UE privind gazele - LIVE TEXT

UPDATE 19:00 - Locuitorii din Melitopol, oras ocupat de rusi din regiunea ucraineana Zaporojie, au raportat ca au auzit doua explozii puternice, duminica, a informat Ivan Fedorov, primarul ucrainean al orasului, aflat in exil.

Exploziile au avut loc in districtul Berdyansk, potrivit sursei citate, scrie The Guardian.

UPDATE 18:10 - Un telefon mobil rusesc abandonat a furnizat imagini cu un asalt de blindate esuat asupra pozitiilor ucrainene din rezervatia naturala Serebryans?kyy din regiunea Lugansk, scrie Kyiv Post.

Clipul incepe prin a arata proprietarul telefonului - un conducator de tanc rus - urcand in vehiculul sau. In timp ce face acest lucru, el se uita la camera si scoate limba.

Un vehicul blindat de lupta MT-LB incarcat cu soldati rusi trece pe langa el, iar tancul il urmeaza. Ambele vehicule se indreapta spre pozitiile ucrainene, unde lucrurile se precipita.

Imaginile au fost publicate de ucrainenii din Brigada 100 Volyn, care au gasit telefonul dupa atac si au combinat imaginile de pe el cu unele filmate cu drona lor in timpul atacului.

UPDATE 17:32 - Ucraina ar castiga razboiul mai repede daca ar avea permisiunea de a trage cu arme britanice si alte arme occidentale impotriva unor tinte din interiorul Rusiei, a subliniat seful marinei ucrainene.

Viceamiralul Oleksiy Neizhpapa a declarat pentru Sky News ca evolutia intregului conflict ar fi fost foarte diferita daca fortelor ucrainene li s-ar fi permis sa foloseasca armament occidental fara restrictii inca de la inceput.

Marea Britanie, SUA si alti aliati au fost de acord sa inceapa sa ofere Ucrainei rachete cu raza de actiune mai lunga de actiune abia anul trecut. Fortele ucrainene le-au folosit pentru a lovi tinte in partile Ucrainei ocupate de rusi, dar nu si in interiorul Rusiei, pe fondul ingrijorarilor legate de o escaladare.

UPDATE 13:30 - Antiaeriana rusa a doborat astazi o drona ucraineana deasupra regiunii Briansk, a afirmat guvernatorul regional Alexander Bogomaz pe contul sau de Telegram. Nu s-au inregistrat victime, a adaugat el.

UPDATE 13:00 - Grupul de hackeri NoName05716 sustine ca se pregateste sa atace guvernul ucrainean cu ajutorul grupurilor de hackeri 22s, Skillnet, CyberDragon, Federal Legion, People\"s Cyber Army si Phoenix.

UPDATE 10:00 - Estimarea ucraineana a pierderilor rusesti de ieri: 740 de soldati, 9 tancuri, 19 alte blindate de lupta, 12 tunuri, 3 echipamente speciale si 31 diferite vehicule.

zagal-ni bojovi vtrati protivnika z 24.02.22 po 28.01.24 orientovno sklali / The total combat losses of the enemy from 24.02.22 to 28.01.24 were approximately: pic.twitter.com/XNcAke6DnX

-- general-nij shtab zsu (@GeneralStaffUA) January 28, 2024

UPDATE 8:50 - Fortele aeriene au declarat ca Rusia a atacat regiunea centrala Poltava cu doua rachete balistice lansate din sistemul de rachete balistice Iskander.

Filip Pronin, guvernatorul regiunii Poltava, a scris pe Telegram ca atacul a lovit o unitate industriala din orasul Kremenchuk, declansand un incendiu.

Mai la sud-est, in regiunea Zaporojie, guvernatorul Iuri Malashko a declarat ca o instalatie de infrastructura a fost lovita de un atac cu drona. Echipajele de urgenta sunt la fata locului, a declarat Malashko, fara a da detalii despre pagube sau victime.

Sistemele de aparare aeriana ale Ucrainei au distrus patru din cele opt drone lansate de Rusia in cursul noptii, au transmis fortele aeriene.

Rusia este pregatita sa poarte discutii cu Uniunea Europeana cu privire la livrarile de gaze naturale, in conditiile in care acordul de tranzit cu Ucraina expira la sfarsitul anului 2024, a declarat sambata vicepremierul rus Alexander Novak, citat de mai multe agentii de presa.

In cadrul acordului pe cinci ani convenit intre Moscova si Kiev in 2019, Rusia exporta gaze naturale in Europa prin Ucraina si plateste acesteia pentru utilizarea retelei sale de conducte, noteaza Reuters.

Acordul a continuat in pofida inceperii razboiului Rusiei in Ucraina in februarie 2022, desi livrarile de gaze rusesti catre Europa au scazut de atunci.

La inceputul acestei saptamani, guvernul ucrainean a transmis ca nu va incerca sa negocieze cu Moscova despre posibilitatea de a prelungi acordul de tranzit de gaze.

,,Daca cealalta parte - UE - doreste, suntem pregatiti sa discutam. Pana acum nu vedem o astfel de dorinta", a declarat Novak, citat de agentia de presa RIA.

Comments