Razboi in Ucraina, ziua 781. Germania va furniza Kievului un sistem de aparare antiaeriana Patriot s...

UPDATE 21:13 - Comandantul armatei ucrainene spune ca rusii au ca obiectiv sa cucereasca orasul Ceasiv Iar pana la 9 Mai

Comandantul fortelor armate ucrainene, Oleksandr Syrski, spune ca Rusia isi concentreaza eforturile pentru a strapunge apararea ucraineana de la vest de Bahmut, pentru a cuceri orasul Ceasiv Iar si pentru a crea conditii pentru a avansa in continuare spre Kramatorsk. Potrivit comandantului, rusii vor sa cucereasca Ceasiv Iar pana la 9 Mai, cand Moscova marcheaza cu fast Ziua Victoriei asupra nazismului.

"Amenintarea ramane relevanta, intrucat conducerea militara rusa a stabilit ca sarcina pentru trupele sale sa captureze Ceasiv Iar pana la 9 mai", a afirmat comandantul Oleksandr Sirski, dupa o vizita de doua zile pe linia frontului, relateaza Ukrainskaia Pravda.

Tocmai de aceea, a spus comandantul, trupele care apara orasul Ceasiv Iar, punct fierbinte de pe frontul de est, au primit arme suplimentare, pentru a contracara mai bine forta armatei ruse in eforturile ei de a cuceri acest oras strategic.

"Punerea in aplicare a planurilor inamicului este impiedicata de apararea eroica a brigazilor noastre, care au muscat literalmente din pamant, retinand atacurile zilnice ale inamicului. Folosindu-se de superioritatea lor numerica si de diversi factori motivationali, inclusiv executii, unele grupuri de infanterie inamice au ajuns in cartierul Novi, dar au fost distruse de loviturile dronelor kamikaze si de focul de artilerie", a explicat generalul Oleksandr Sirski.

UPDATE 16:05 - Ucraina cunoaste si ea oroarea dronelor teroriste iraniene

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, aratand ca tara sa intelege "oroarea" dronelor iraniene, folosite si de Rusia in invazia din Ucraina, relateaza The Times of Israel.

"Ucraina condamna atacul Iranului asupra Israelului cu ajutorul rachetelor si dronelor Shahed. Noi, in Ucraina, cunoastem foarte bine oroarea atacurilor similare ale Rusiei, care foloseste aceleasi drone Shahed si rachete rusesti, aceleasi tactici de atacuri aeriene in masa", a scris Zelenski pe X.

"Trebuie depuse toate eforturile pentru a preveni o noua escaladare in Orientul Mijlociu. Actiunile Iranului ameninta intreaga regiune si intreaga lume, la fel cum actiunile Rusiei ameninta cu un conflict mai mare, iar colaborarea evidenta dintre cele doua regimuri in raspandirea terorii trebuie sa se confrunte cu un raspuns hotarat si unit din partea lumii", arata liderul ucrainean.

"Sunetul dronelor Shahed, un instrument al terorii, este acelasi pe cerul Orientului Mijlociu si al Europei. Acest sunet trebuie sa serveasca drept un semnal de alarma pentru lumea libera, demonstrand ca doar unitatea si hotararea noastra pot salva vieti si preveni raspandirea terorii in intreaga lume", mai spune liderul ucrainean.

"Cuvintele nu opresc dronele si nu intercepteaza rachetele", a punctat Zelenski, reinnoind apelul sau la asistenta internationala. "Este esential ca in Congresul Statelor Unite sa se ia deciziile necesare pentru a consolida aliatii Americii in acest moment critic", a subliniat Zelenski, in conditiile in care o lege care prevede furnizarea de ajutor militar american semnificativ pentru Ucraina, de 60 de miliarde de dolari, la pachet cu un ajutor militar de 14 miliarde de dolari prevazut pentru Israel, este blocata in Congres din cauza divergentelor dintre republicani si democrati.

UPDATE - Ucraina spune ca isi intareste apararea pentru a respinge ofensiva rusa spre Ceasov Iar

Comandantul-sef al fortelor armate ucrainene, Oleksandr Sarski, a afirmat duminica aceasta ca trupele care apara orasul Ceasov Iar (Ceasiv Iar), un punct fierbinte al frontului de est, au primit armament suplimentar pentru a contracara mai bine ofensiva armatei ruse, care vrea sa ocupe aceasta localitate strategica, informeaza AFP."Au fost luate masuri pentru a intari in mod semnificativ brigazile cu munitii, drone si echipamente de razboi electronic", a scris Sirski pe Facebook, afirmand ca a intreprins o vizita la unitatile militare vizate.Cu o zi inainte, el a informat ca situatia de pe frontul de est "s-a deteriorat considerabil", sustinand ca soldatii rusi isi intensifica presiunea in directia Ceasov Iar.Daca ar ocupa acest oras, soldatii rusi ar putea apoi sa avanseze in regiune. Localitatea se afla la mai putin de 30 km sud-est de Kramatorsk, principalul oras din regiune aflat sub control ucrainean si un important nod feroviar si logistic pentru armata ucraineana.Duminica, Sirski a mai spus ca Rusia "isi concentreaza eforturile pentru a strapunge liniile de aparare ucrainene la vest de Bahmut", evocand acest oras ocupat de rusi in luna mai 2023, in urma unei batalii extrem de sangeroase si distrugatoare.Sirski a precizat ca scopul comandamentului militar rus este de a "ocupa Ceasov Iar" inainte de 9 mai, ziua in care Rusia marcheaza victoria impotriva Germaniei naziste.Astfel, Rusia vrea "sa creeze conditii pentru o avansare mai in adanc" spre Kramatorsk, a mai declarat comandantul-sef ucrainean.

"Din cauza cresterii atacurilor aeriene ruse impotriva Ucrainei, guvernul german a decis sa intareasca si mai mult apararea aeriana ucraineana" prin livrarea unui "sistem Patriot suplimentar", se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii.Sistemul provine din stocurile armatei germane si urmeaza sa fie furnizat imediat, a mai spus ministerul."Teroarea rusa impotriva oraselor ucrainene si a infrastructurii tarii provoaca suferinte incomensurabile", a declarat ministrul german al apararii Boris Pistorius, la anuntarea deciziei. "Ea pune in pericol aprovizionarea cu energie a populatiei si distruge pregatirea operationala a fortelor armate ucrainene", a mai spus el.Acesta este cel de-al treilea sistem Patriot pe care Berlin il furnizeaza Kievului. Ministerul german al Apararii a precizat ca acest nou sistem este livrat "la cererea guvernului ucrainean" si in coordonare cu aliatii lor.Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a multumit sambata Germaniei pentru sprijinul acordat Ucrainei intr-un "moment critic", facand apel la aliatii sai sa-i urmeze exemplul."Sunt recunoscator cancelarului (german Olaf Scholz) pentru decizia de a oferi Ucrainei un sistem suplimentar de aparare antiaeriana Patriot si rachete" pentru sistemele existente, a scris Zelenski pe Telegram."Aceasta este o adevarata demonstratie de sprijin pentru Ucraina intr-un moment critic pentru noi", a mai spus el.Kievul le-a cerut in nenumarate randuri aliatilor sai occidentali mai multa munitie si sisteme de aparare aeriana pentru a se apara impotriva atacurilor ruse, insa ajutorul se epuizeaza din cauza blocajelor politice de la Washington, fortand soldatii ucraineni sa-si economiseasca munitia.

Comments