Razboi in Ucraina, ziua 804: Volodimir Zelenski anunta ca lucreaza la un plan de pace

Razboi in Ucraina, ziua 804: Volodimir Zelenski anunta ca lucreaza la un plan de pace

Razboi in Ucraina, ziua 804: Volodimir Zelenski anunta ca lucreaza la un plan de pace

UPDATE 22:50 - Romania confirma ca va trimite un sistem Patriot Ucrainei. Iohannis spune insa ca sistemul operational ramane in tara

Presedintele Klaus Iohannis, prezent in Statele Unite ale Americii a confirmat ca un sistem Patriot din cele detinute de Romania ar putea ajunge in Ucraina.

E vorba de un sistem din cele trei aflate in curs de operationalizare. Sistemul care e deja operational nu va fi trimis Ucrainei.

,,Exista nevoia unor sisteme avansate in Ucraina. In acest fel in ultimele saptamani e o discutie intensa despre cine poate oferi sisteme Patriot Ucrainei. Romania dispune de astfel de sisteme, si sigur ca am fost intrebati si noi. Si presedintele Biden a adus aceasta chestiune in discutie. Am spus ca suntem deschisi. Trebuie sa discut acasa in CSAT, sa vedem ce putem primi in schimb pentru ca e inacceptabil sa ramana Romania fara aparare aeriana", a punctat Iohannis.

Presedintele Romaniei a mai adaugat ca negocierile pentru a trimite un sistem Patriot Ucrainei se poarta nu pentru cel operational, ci pentru unul din cele aflate in proces de operationalizare.

Romania a achizitionat 7 sisteme de aparare antiaeriana de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmand sa fie contractate urmatoarele 3.

UPDATE 20:30 - Von der Leyen si Tusk insista ca UE sa-si consolideze industria de aparare si armament

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si premierul polonez Donald Tusk au pledat marti pentru cresterea cheltuielilor de aparare a tarilor membre ale Uniunii Europene si pentru stimularea industriei militare europene, relateaza EFE.Atat Ursula von der Leyen, cat si Donald Tusk au reiterat necesitatea de a investi in consolidarea unui mare sector european de armament pentru a "oferi locuri de munca si securitate", la Forumul Economic European, care a reunit marti, in orasul Katowice din sudul Poloniei, sefi de intreprinderi din toate sectoarele si reprezentanti guvernamentali.Presedinta CE, care aspira sa isi reinnoiasca mandatul pentru inca cinci ani, si-a reafirmat intentia de a crea postul de comisar european pentru aparare, desi a precizat ca "statele membre vor fi intotdeauna responsabile pentru trupele lor si pentru toate deciziile referitoare la acestea: recrutare sau formare, doctrina, desfasurare".La randul sau, premierul polonez a afirmat ca "o suma importanta de bani, bine cheltuita pentru securitatea europeana, va tine razboiul departe de granitele Uniunii Europene pentru o perioada lunga de timp, poate chiar permanent".

UPDATE, ora 20:00 - Ucraina si Spania au finalizat negocierile privind textul unui acord bilateral de securitate, a anuntat marti presedintele Volodimir Zelenski, dupa o convorbire cu premierul spaniol Pedro Sanchez, potrivit The Kyiv Independent.

Peste 30 de tari s-au alaturat pana in prezent Declaratiei Comune de Sprijin pentru Ucraina a Grupului celor Sapte (G7). Regatul Unit, Germania, Franta, Danemarca, Italia, Canada, Olanda, Finlanda si Letonia au semnat deja acorduri bilaterale cu Kievul.

Ucraina pregateste acorduri bilaterale de securitate cu alte sapte tari, inclusiv cu Spania.

Membrii G7 si-au prezentat planul de angajamente de securitate pe termen lung pentru Ucraina la summitul NATO de la Vilnius, care a avut loc la inceputul lunii iulie 2023. Conform acestui plan, mai multe tari ar urma sa ofere sprijin bilateral Kievului, pentru ca Ucraina sa respinga invazia rusa si sa descurajeze orice agresiune viitoare.

UPDATE 17:30 - Rusia si Ucraina s-au acuzat reciproc in cadrul organului de supraveghere global al armelor chimice de la Haga ca folosesc subtante chimice interzise pe campul de lupta, a anuntat marti organizatia.

Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a spus ca acuzatiile sunt ,,insuficient fundamentate", dar a adaugat: ,,Situatia ramane volatila si extrem de ingrijoratoare in ceea ce priveste posibila reaparitie a utilizarii substantelor chimice toxice ca arme".

Nici Rusia, nici Ucraina nu au cerut oficial OIAC sa investigheze presupusa utilizare a armelor chimice, a spus acesta.

Saptamana trecuta, SUA au declarat ca Rusia a desfasurat agentului de sufocare cloropicrina impotriva trupelor ucrainene.

UPDATE 14:42 - Tentativa de asasinat asupra presedintelui Volodimir Zelenski

,,Contraspionajul si anchetatorii SBU au zadarnicit planurile FSB (serviciul de securitate al Rusiei) de eliminare a presedintelui Ucrainei si a altor reprezentanti ai conducerii militare si politice de varf", a declarat SBU pe Telegram.

Seful SBU, Vasyl Malyuk, a descris complotul ca fiind un ,,cadou pentru Putin inainte de inaugurare".

SBU a declarat ca doi suspecti au fost retinuti dupa ce o ancheta a documentat treptat presupusele lor actiuni criminale.

UPDATE 13:05 - Dublul campion european si sportiv olimpic al Ucrainei, Oleksandr Pieliesenko, a murit pe frontul din estul tarii

Autoritatile din Ucraina au anuntat ca dublul campion european la haltere si sportiv olimpic, Oleksandr Pieliesenko, a murit in lupta pe frontul din estul tarii. Comitetul Olimpic al Ucrainei a declarat ca sportivul, in varsta de 30 de ani, s-a alaturat armatei la inceputul conflictului cu Rusia si ,,a murit aparandu-si patria", informeaza BBC.

UPDATE 11:32 - Polonia finanteaza functionarea a 20.000 de terminale Starlink in Ucraina

Guvernul polonez a anuntat luni ca finanteaza functionarea a 20.000 de terminale de acces la internet prin satelit Starlink in Ucraina, retea esentiala pentru comunicatiile armatei din aceasta tara, informeaza AFP.

"Astazi, avem peste 20.000 de (terminale) Starlink, a caror functionare este finantata de Polonia", a declarat prim-ministrul polonez pentru digitalizare Krzystztof Gawkowski, in timpul unei vizite la Kiev, citat de agentia PAP.

"Starlink isi aduce sprijinul pentru armata ucraineana, dar si pentru spitale", a subliniat el.

UPDATE 9:07 - Negocierile de pace pentru Ucraina ar trebui sa includa Rusia, afirma ambasadorul chinez la Moscova

Beijingul sustine o conferinta de pace privind razboiul din Ucraina care sa aiba o participare egala a tuturor partilor, a declarat ambasadorul chinez in Rusia, Zhang Hanhui, intr-un interviu acordat agentiei ruse RIA, publicat marti, relateaza Reuters.

"China sustine convocarea in timp util a unei conferinte internationale de pace, aprobata de partile rusa si ucraineana, cu participarea egala a tuturor partilor si cu o discutie corecta a tuturor optiunilor de pace", a declarat ambasadorul citat de RIA.

Elvetia va gazdui discutii in cadrul unei conferinte la nivel inalt timp de doua zile, pe 15 si 16 iunie, cu scopul de a obtine o solutie de pace in Ucraina, dar Moscova nu a fost invitata la aceasta reuniune. Luni, presedintele chinez Xi Jinping, aflat in vizita in Franta, a parut sa fie favorabil conferintei elvetiene.

STIRE INITIALA

"Acum lucram foarte activ la pregatirea summitului inaugural, Summitul pentru pace din Elvetia. Este important ca cat mai multe state posibil, cat mai multi actori posibil care sunt interesati de aplicarea deplina a Cartei ONU si a dreptului international, sa isi demonstreze pozitia de lider in cadrul summitului. Astazi, am vorbit cu presedintii Lituaniei si Poloniei, Gitanas Nauseda si Andrzej Duda, si cu prim-ministrii Estoniei si Canadei, Kaja Kallas si Justin Trudeau. I-am invitat personal la summit. Le-am multumit pentru ca ne-au sprijinit activitatea in favoarea unei paci juste - pentru ca au sprijinit Formula de pace", a scris presedintele Volodimir Zelenski pe Facebook.

Zelenski i-a indemnat pe ucraineni sa-si indrepte rugaciunile de Paste catre soldatii din prima linie a frontului

El precizeaza ca "o astfel de pace si adevarata restabilire a linistii in relatiile internationale sunt posibile doar daca majoritatea mondiala se alatura la instaurarea pacii si obliga Rusia la pace, o obliga sa adere la regulile de baza ale coexistentei normale a natiunilor". "Sunt recunoscator tuturor partenerilor care ne ajuta sa punem in aplicare aceasta sarcina. Sunt recunoscator fiecarui lider care comunica cu ceilalti pentru a se asigura ca si ei participa la summit si isi spun parerea. Lumea de astazi este o lume a majoritatii, o lume in care nimeni nu are sau nu ar trebui sa aiba privilegiul de a impune ceva altor natiuni. Mai ales prin violenta. Toata lumea este la fel de importanta si fiecare natiune merita in mod egal respect. Despre asta este vorba in Formula noastra de pace, este benefica pentru fiecare natiune, iar Summitul pentru pace este o oportunitate de a arata nu doar in cuvinte, ci si in realitate cine sustine cu adevarat egalitatea in lume", mai transmite liderul ucrainean.

Comments