Razboi in Ucraina, ziua 819: Rusia desfasoara exercitii militare privind folosirea armamentului nucl...

UPDATE 21:30 Exercitiile nucleare ale Rusiei sunt strategii de descurajare a Occidentului - Institutul pentru Studiul Razboiului

Exercitiile nucleare desfasurate de Rusia sunt incercari ale Kremlinului de a influenta procesul de luare a deciziilor in Occident si au legatura in special cu discutiile referitoare la permisiunea de a folosi armele occidentale pentru a lovi obiective militare din Rusia, arata(ISW) in ultima sa evaluare a conflictului din Ucraina.

Kremlinul continua sa isi sincronizeze amenintarile nucleare pentru a coincide cu discutiile politice majore din Occident, ca parte a unei campanii psihologice a Kremlinului pentru a influenta factorii de decizie occidentali, scrie ISW.

Ministerul rus al Apararii a afirmat marti ca Districtul Militar de Sud a inceput prima etapa a unor exercitii cu arme nucleare tactice anuntate anterior. De asemenea, fortele aerospatiale rusesti vor efectua exercitii cu rachete balistice Iskander si rachete supersonice Kinjal.

UPDATE 18:30 Suedia se teme de o provocare din partea Rusiei. Vladimir Putin ar fi pus ochii pe o insula suedeza

Liderul rus Vladimir Putin ar fi pus ochii pe insula suedeza Gotland, a spus seful armatei din Suedia, potrivit Politico. Anuntul vine intr-un moment in care tot mai multi oficiali si analisti avertizeaza asupra unei posibile intentii a Rusiei de a provoca statele NATO.

UPDATE 18:10 - Moscova sustine ca a recucerit una din putinele localitati eliberate de Kiev in 2023

Rusia a revendicat miercuri preluarea sub control a asezarii Klisceevka, una din putinele localitati pe care armata ucraineana le recucerise in cursul ofensivei sale din vara anului 2023, care intr-un final a esuat, relateaza AFP.Fortele ucrainene sunt in defensiva dupa acest esec, ducand lipsa de oameni si de armament, o situatie accentuata de numeroasele intarzieri in furnizarea ajutorului militar promis de Occident, inclusiv de SUA.De cealalta parte, trupele ruse au preluat initiativa si inainteaza putin cate putin pe frontul de est, unde au inregistrat succese tactice si au capturat o serie de localitati, in special orasul- fortareata Avdiivka, in februarie.Acest avans, obtinut cu pretul unor pierderi mari, nu le-a permis totusi, deocamdata, sa realizeze un adevarat progres, noteaza AFP.In aceasta dinamica, Rusia a anuntat miercuri ca a cucerit satul Klisceevka, situat in regiunea Donetk, la aproximativ 5 km sud de Bahmut, un oras care a fost distrus aproape complet in urma luptelor si care a cazut in mainile rusilor in mai 2023, dupa confruntari duse pe durata a zeci luni.

UPDATE 14:21 - Rusia a predat sase copii ucraineni rudelor lor, dupa o mediere a Qatarului

Sase copii ucraineni ce erau retinuti in Rusia au fost predati miercuri unor rude ale lor, dupa o mediere a Qatarului, a anuntat agentia de presa TASS, preluata de AFP, care aminteste ca Moscova este acuzata ca a orchestrat deportarea a mii de minori din Ucraina.

Cei sase baieti cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani, dintre care doi sunt frati, au fost predati familiilor lor in incinta ambasadei Qatarului la Moscova, in prezenta comisarului prezidential rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, care este urmarita de Curtea Penala Internationala (CPI), la fel ca presedintele rus Vladimir Putin.

Ucraina cere reintoarcerea a celor aproape 20.000 de minori "deportati sau stramutati cu forta" in Rusia de la declansarea ofensivei ruse pe 24 februarie 2022.

UPDATE 13:34 - Klaus Iohannis: Romania nu va trimite combatanti in Ucraina

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca Romania nu va trimite combatanti in Ucraina. Despre achizitiile pe Aparare, seful statului a spus ca din pacate nu avem bugetare multianuala, el aratand ca s-a discutat si la alt nivel ca poate e nevoie chiar in UE sa imbunatatim regulile de achizitii publice, pentru ca nu poti sa planifici achizitii militare cu bugete anuale, decat cu mare dificultate.

Presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat daca ia in calcul o trimitere de militari in Ucraina.

"Romania nu va trimite combatanti in Ucraina, este simpla discutia si cred ca cu asta s-a si terminat", a spus Iohannis.

UPDATE 12:32 - Seful Armatei Romane avertizeaza ca exista riscul escaladarii conflictului din Ucraina si ca Romania trebuie sa se pregateasca

,,Federatia Rusa a devenit o problema pentru ordinea mondiala, pentru democratie. In fapt, este un razboi al Rusiei cu lumea democrata. Nu este un razboi cu Ucraina. Da, populatia Romaniei, la fel ca intreaga populatie din Uniunea Europeana, din Europa, trebuie sa se ingrijoreze si trebuie sa adoptam masurile corespunzatoare pentru a fi pregatiti. Eu, personal, nu neaparat ca militar, consider ca Federatia Rusa nu se va opri aici. Daca va castiga in Ucraina, principala tinta va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni in Balcanii de Vest. Sunt mai mult decat convins ca politica presedintelui Putin va escalada in perioada imediat urmatoare", declara seful Statului Major al Apararii, generalul Gheorghita Vlad.

UPDATE 10:32 - Pentagon: Rusia a lansat probabil saptamana trecuta o arma spatiala pe orbita joasa a Pamantului. Aceasta se afla acum pe aceeasi orbita cu un satelit al guvernului american

Statele Unite au ajuns la concluzia, in urma unor evaluari, ca Rusia a lansat saptamana trecuta ceea ce este probabil o arma spatiala, care se afla acum pe aceeasi orbita cu un satelit guvernamental american, a declarat marti purtatorul de cuvant al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, citat de ABC News.

"In data de 16 mai, Rusia a lansat pe orbita joasa a Pamantului un satelit pe care noi il evaluam ca este probabil o arma spatiala de contracarare, probabil capabila sa atace alti sateliti de pe orbita joasa a Pamantului", a declarat Ryder intrebat de ABC News despre aceste informatii mentionate mai intai de Robert Wood, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, cu ocazia votului asupra unei rezolutii prezentate de Moscova pe tema amplasarii armelor in spatiu.

"Rusia a desfasurat aceasta noua arma spatiala de contracarare pe aceeasi orbita cu un satelit guvernamental american", a precizat reprezentantul Pentagonului. "Evaluarile indica in continuare caracteristici care seamana cu incarcaturi utile ale unor arme spatiale desfasurate anterior in 2019 si 2022", a spus Pat Ryder. "Evident, este un lucru pe care vom continua sa il monitorizam", a adaugat generalul.

"Cu siguranta, avem responsabilitatea de a fi pregatiti sa protejam si sa aparam domeniul spatial si sa asiguram un sprijin continuu si neintrerupt pentru forta comuna combinata. Si vom continua sa echilibram nevoia de a ne proteja interesele in spatiu cu dorinta noastra de a pastra un mediu spatial stabil si durabil", a asigurat el.

Intrebat daca arma ruseasca de contracarare spatiala reprezinta o amenintare pentru satelitul american, Ryder s-a limitat sa raspunda: "Ei bine, este o arma spatiala de contracarare aflata pe aceeasi orbita cu un satelit guvernamental american".

Exista reglementari care obliga la notificari aeriene si maritime in avans cand este vorba de lansari spatiale, dar Ryder a refuzat sa spuna daca SUA au stiut in avans ca lansarea rusilor continea un anumit tip de arma contraspatiala.

UPDATE 9:22 - Drone rusesti au lovit obiective energetice si au intrerupt curentul electric in regiunea ucraineana Sumi

Dronele rusesti au lovit miercuri dimineata devreme obiective energetice si au intrerupt alimentarea cu energie electrica a unor zone din regiunea Sumi, din nordul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni, citati de Reuters.

Autoritatea regionala din Sumi a precizat ca dronele au lovit orasele Sostka si Konotop, aflate la nord-est de Kiev si in apropierea granitei cu Rusia.

Fortele aeriene ucrainene au doborat sapte drone folosite in atac, potrivit autoritatilor regionale.

STIREA INITIALA:

Rusia si-a zanganit neincetat arsenalul nuclear de peste doi ani si a amenintat ca-l va desfasura daca se simte amenintata.

"Prima etapa a exercitiilor (...) privind pregatirea si folosirea armamentului nuclear nestrategic a inceput", a anuntat intr-un comunicat Ministerul rus al Apararii.

El precizeaza ca aceste manevre se desfasoara in Districtul Militar de Sud, situat in apropiere de Ucraina si care acopera regiuni ucrainene a caror anexare a fost revendicata de catre Moscova.

Aceste exercitii implica si aviatia si rachete hipersonmice de tip Kinjal, anunta Ministerul rus al Apararii.

SUA, NATO si UE considera iresponsabile exercitiile Rusiei cu arme nucleare

"Exercitiul in curs vizeaza sa mentina pregatirea personalului si materialului (...) in folosirea armamentului nuclear nestrategic care sa actioneze si garanteze integritatea teritoriala si suveranitatea statului rus, ca raspuns (...) amenintarilor anumitor responsabili occidentali", precizeaza ministerul.

Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat, la inceputul lui mai, organizarea acestor exercitii nucleare, ca raspuns, potrivit Kremlinului, unor amenintari din Occident, si anume posibilitatea sustinuta de catre presedintele francez Emmanuel Macron a trimiterii unor trupe la sol in Ucraina.

Ce este si cum functioneaza ,,Mana Moarta", masinaria Rusiei care poate aduce Apocalipsa pe Pamant

Vladimir Putin ameninta, dupa ce a invadat Ucraina, in februarie 2022, cu o posibila recurgere la arma nucleara.

Rusia a desfasurat in vara lui 2023 armament nuclear tactic in Belarus, cel mai apropiat aliat al sau.

Belarusul a anuntat, la randul sau, in mai, un exercitiu sincronizat cu Moscova, in vederea verificarii lansatoarelor sale de armament nuclear tactic.

Doctrina nucleara rusa prevede un recurs "strict defensiv" la arma atomica, in cazul unui atac asupra Rusiei cu armamrnt de distrugere in masa sau in cazul unei agresiuni cu armament conventional care "ameninta existenta insasi a statului".

Comments