Razboi in Ucraina, ziua 854: Kadirov cere omorarea familiilor militantilor islamici suspectati de at...

UPDATE 00.00 - Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat miercuri ca intransigenta manifestata atat de Rusia, cat si de Occident, face imposibil de evitat escaladarea razboiului din Ucraina, conflict in care niciuna dintre tabere nu este capabila sa o inteleaga pe cealalta, scrie agentia spaniola de presa EFE.

,,Daca aveti doua parti si fiecare considera din punctul sau de vedere ca nu ar trebui invinsa, si niciuna nu vrea sa vada cum vede cealalta lucrurile, atunci este clar ca acest razboi nu va face decat sa escaladeze", a spus Vucic in fata presei sarbe, la Bruxelles.

Occidentul, argumenteaza presedintele sarb, crede ca daca Rusia castiga razboiul in Ucraina, atunci se va prabusi dominatia economica si politica occidentala si de asemenea armata rusa va ataca apoi alte tari.

La randul sau, presedintele rus Vladimir Putin considera ca, daca pierde razboiul, Rusia va disparea ca tara asa cum este ea acum, si in plus liderul de la Kremlin ,,nu-si poate permite ca mostenirea sa politica sa fie o infrangere", a explicat Aleksandar Vucic.

UPDATE 23:00 -Washingtonul se apropie de ridicarea unei interdictii de facto privind detasarea contractorilor militari americani in Ucraina, informeaza CNN, citand patru oficiali americani anonimi.

Modificarea ar marca o alta schimbare semnificativa in politica administratiei Biden privind Ucraina, in timp ce SUA cauta modalitati de a oferi armatei ucrainene un avantaj in fata Rusiei.

UPDATE 22.00 - Ramzan Kadirov cere omorarea familiilor militantilor islamici suspectati de atacurile din Daghestan: ,,Ii vom ucide pe toti cei care se afla intr-o relatie de sange"

Liderul autoritar al Ceceniei, Ramzan Kadirov, le-a cerut oficialilor din domeniul aplicarii legii si din cel al securitatii sa-i ucida pe membrii familiilor militantilor islamici suspectati ca au comis in weekend atacurile sangeroase asupra siturilor religioase din republica vecina Daghestan, scrie miercuri portalul Kavkaz.

UPDATE 21.00 - Presedintele rus Vladimir Putin a sustinut miercuri o convorbire telefonica cu presedintele interimar al Iranului, Mohammad Mokhber, a anuntat Kremlinul, relateaza Reuters.

Putin si Mokhber au discutat despre ,,cooperare bilaterala reciproc avantajoasa in toate domeniile cheie", inclusiv in domeniul energiei si ,,proiecte de infrastructura la scara larga".

Gigantul energetic rus Gazprom GAZP.MMa anuntat miercuri mai devreme semnarea unui memorandum cu Compania Nationala Iraniana de Gaze (NIGC) pentru a furniza gaze rusesti catre Iran.

UPDATE 20:02 - Tribunalului UE a dispus Consiliului UE sa elimine sanctiunile impotriva oligarhului rus Dmitri Pumpiansky si a sotiei sale Galina Pumpyanskaya, dupa ce acesta a facut a facut apel impotriva sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana, scrie Kyiv Independent.

UPDATE 19:53 - Se asteapta ca Uniunea Europeana sa semneze joi un acord de securitate cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenskiy, angajandu-se ca va continua sa livreze Kievului arme, pregatire militara si alte ajutoare pentru anii urmatori, relateaza Reuters.Acordul va prezenta angajamentul UE de a ajuta Ucraina in noua domenii ale politicii de securitate si aparare - inclusiv livrarile de arme, pregatirea militara, cooperarea in industria de aparare si deminarea, potrivit unui proiect vazut de Reuters.

UPDATE 19.00 - Presedintele Volodimir Zelenski a semnat o lege care stabileste oficial engleza ca limba de comunicare internationala in Ucraina, arata site-ul Radei Supreme (Parlamentul ucrainean).

UPDATE 18.00 - Trupele ruse au atacat miercuri orasul Derhachi din regiunea Harkov cu o bomba aeriana ghidata. Noua persoane au avut de suferit in urma atacului, a anuntat guvernatorul regional ucrainean Oleg Sinegubov, potrivit The Kyiv Independent.

Bomba ruseasca ghidata a avariat mai multecase, provocand un incendiu la o anexa, a precizat politia din regiunea Harkov.

UPDATE 17.00 - Moscova nu exclude un raspuns militar la atacul cu rachete al Ucrainei care a lovit o plaja din Crimeea cu rachete ATACMS furnizate de SUA, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, citat de Reuters, insa responsabili ucraineni au declarat ca au fost vizate doar tinte militare in cursul acestui atac, iar fragmentele cazute pe plaja sunt o consecinta a activitatii sistemului antiaerian rus.

UPDATE 13:10 - Kremlinul respinge drept "absurde" mandatele de arestare emise de CPI pe numele lui Gherasimov si Soigu

Kremlinul catalogheaza miercuri drept "absurde" mandatele de arestare emise de catre Curtea Penala Internationala (CPI) pe numele sefului Statului Major Valeri Gherasimov si Serghei Soigu, ministru al APararii pana in mai, cu privire la presupuse crime de razboi si crime impotriva umanitatii in Ucraina, acuztaii pe care Moscova le respinge, relateaza AFP.

"Noi nu recunoastem competenta acestui tribunal", a declarat presei un purtaor de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov.

"Noi consideram (aceste mandate) absurde", a adaugat el.

Rusia nu face parte dintre statele semnatare ale Satutului de la Roma, care fondeaza CPI, cu sediul la Haga.

Curtea nu dispune de propria forta de politie pentru a executa mandate de arestare.

Insa aproximativ 124 de state membre sunt, teoretic, obligate sa aresteze orice persoana vizata de un mandat de arestare, in cazul inj care aceasta intra pe teritoriul lor.

UPDATE 10:40 - Un atac al Rusiei cu racheta balistica asupra orasului-port Odesa, in sudul Ucrainei, a lovit o infrastructura civila la primele ore ale zilei de miercuri, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper, citat de Reuters si Ukrainska Pravda.Odesa a fost o tinta frecventa a fortelor ruse in cele 28 de luni de invazie, multe dintre acestea vizand facilitatile portuare ale orasului. Rusia neaga ca ar tinti civili sau infrastructuri civile, potrivit Reuters.Gruparea de forte de aparare ucrainene (Pivden/sud) au raportat ca invadatorii au atacat regiunile sudice ale tarii in noaptea de marti spre miercuri, noteaza Ukrainska pravda.O prima lovitura cu racheta lansata de un bombardier al aviatiei tactice ruse asupra regiunii Mikolaiv a declansat un amplu incendiu de vegetatie pe un teren viran. Autoritatile locale asigura ca focul a fost stins rapid, fara sa provoace victime.

UPDATE 8:30 - Rusia va bloca pe teritoriul sau accesul la 81 de institutii de presa europene

Rusiei ii este "frica de adevar", a declarat marti Departamentul de Stat american, reactionand la anuntul Moscovei ca intentioneaza sa blocheze accesul la 81 de institutii media europene, inclusiv site-ul AFP. Lista publicata marti include Der Spiegel din Germania, El Mundo si El Pais din Spania, televiziunea RAI din Italia si alte mass-media franceze precum cotidienele Le Monde, Liberation si La Croix, canalele de stiri LCI si CNews, precum si Radio France si Arte.

"Acesta este inca un semn ca guvernul rus reprima jurnalismul si se teme ca propriul sau popor va auzi adevarul despre actiunile Rusiei", a declarat presei purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Aceasta decizie vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Moscova si europeni, dupa mai bine de doi ani si jumatate de ofensiva rusa in Ucraina. Rusia ii acuza pe europeni ca sprijina Kievul, in timp ce UE acuza Moscova ca destabilizeaza continentul si se amesteca in afacerile sale.

"Sunt introduse contramasuri privind accesul de pe teritoriul rus a mass-media din statele membre ale UE", a declarat Ministerul rus de Externe intr-un comunicat, acuzand Bruxellesul pentru aceste restrictii.

La jumatatea lunii mai, cele 27 de state membre au convenit sa impuna sanctiuni impotriva a patru mass-media ruse - Vocea Europei, Ria Novosti, Izvestia si Rossiiskaia Gazeta - acuzate de Bruxelles ca difuzeaza propaganda pro-Kremlin.

Sanctiunile luate de UE trebuie sa includa si "interzicerea finantarii de catre Rusia a mass-media, ONG-urilor si partidelor politice din UE", a declarat atunci comisarul european pentru valori si transparenta, Vera Jourova.

Moscova a amenintat apoi cu represalii impotriva Uniunii Europene, cu care relatiile sunt deteriorate in contextul conflictului din Ucraina. Purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse, Maria Zakharova, a promis masuri "foarte dureroase".

UPDATE 6:10 - Seful Pentagonului si ministrul rus al apararii au discutat la telefon despre linii deschise de comunicare

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, a vorbit marti la telefon cu ministrul rus al Apararii, Andrei Belousov, si a discutat despre importanta unor linii deschise de comunicare, a anuntat marti Pentagonul.Purtatorul de cuvant al Pentagonului, generalul-maior al Fortelor Aeriene Patrick Ryder, a declarat jurnalistilor ca secretarul american a initiat conversatia si ca aceasta a fost prima convorbire intre Austin si omologul sau rus din martie 2023, cand ministrul rus al apararii era Serghei Soigu, transmit Reuters si EFE.Belousov, economist de formatie si vicepremier in guvernul rus din ianuarie 2020, a preluat Ministerul Apararii la mijlocul lunii mai.

UPDATE 5:20 - Rusia si Ucraina au facut un nou schimb de prizonieri

Rusia a anuntat marti ca a predat 90 de prizonieri de razboi ucraineni pe care ii detinea, in schimbul a 90 de soldati rusi detinuti in Ucraina, transferul fiind realizat in urma medierii Emiratelor Arabe Unite, informeaza AFP.

,,La capatul procesului de negociere, 90 de militari rusi care se aflau in pericol de moarte in captivitate au fost repatriati din teritoriul controlat de regimul de la Kiev", a afirmat Ministerul rus al Apararii in anuntul difuzat pe Telegram.

,,La schimb, 90 de prizonieri de razboi din cadrul fortele armate ucrainene au fost predati", a adaugat ministerul rus, precizand totodata ca schimbul s-a efectuat sub ,,medierea umanitara" a Emiratelor Arabe Unite.

Ultimul schimb de amploare intre cele doua parti dateaza din februarie, cand au fost schimbati cate 100 de prizonieri de fiecare parte, aminteste AFP.

Comments