Razboi in Ucraina, ziua 856: Lupte grele pe frontul de est. Trupele ucrainene si cele rusesti se con...

UPDATE 00.00 - Putin vrea reluarea productiei de rachete rusesti cu raza intermediara de actiune

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri ca Rusia va trebui sa reia productia de rachete cu raza scurta si medie de actiune, interzise anterior in virtutea Tratatului privind Fortele Nucleare Intermediare (INF), care nu mai este in vigoare.

Statele Unite s-au retras oficial in 2019 din acest tratat pe care-l semnase cu Rusia in anul 1987, acuzand Moscova de incalcarea acordului, acuzatie pe care Kremlinul a negat-o. Rusia a impus apoi un moratoriu propriu asupra dezvoltarii rachetelor interzise anterior prin tratatul INF, respectiv rachetele care au o raza de actiune cuprinsa intre 500 si 5.000 de kilometri.

UPDATE 22.00 - Ministerul Apararii de la Kiev a anuntat vineri ca armata ucraineana a distrus intr-un atac saptamana aceasta centrul rus de comunicatii spatiale amplasat in peninsula ucraineana ocupata Crimeea.

UPDATE 20.00 - Zelenski spune ca pregateste un nou plan de pace: ,,Nu vrem ca razboiul sa mai dureze ani de zile, trebuie sa ajungem la o pace justa cat mai repede posibil"

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri ca lucreaza la un nou plan pentru a pune capat razboiului in Ucraina, tara sa continand in acelasi timp sa se intareasca pe plan militar pentru a putea forta Rusia sa accepte o ,,pace justa".

UPDATE 19.00 - Putin nu si-a pus alaram ca sa se treazeasca si sa vada dezbaterea Trump-Biden.

Putin si-a afisat indiferenta fata de rezultatul alegerilor din noiembrie din SUA, iar purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov, a mentinut aceasta linie, spunand ca Rusia are lucruri mai importante pe care sa se concentreze.

"Ei bine, uite, nu cred ca va asteptati ca presedintele Rusiei sa-si puna ceasul cu alarma, sa se trezeasca inainte de ivirea zorilor si sa urmareasca dezbaterile din Statele Unite ale Americii", a declarat Peskov reporterilor atunci cand a fost intrebat daca Putin s-a uitat la dezbaterea prezidentiabililor din SUA. "Avem o multime de probleme care sunt cu adevarat importante pentru tara noastra, care sunt relevante pentru noi. Acestea sunt problemele cu care se ocupa presedintele nostru. Dezbaterile din Statele Unite nu fac parte din principalele probleme de pe agenda", a continuat Peskov, in conditiile in care Moscova a fost invinuita de Washington ca s-a amestecat in alegerile prezidentiale din 2016, castigate de Trump, incercand sa le influenteze rezultatul.

UPDATE 18.00 - Belarus anunta ca intareste securitatea la granita cu Ucraina dupa mai multe ,,incident de securitate". Politia de frontiera din Belarus a afirmat ca a interceptat o drona care in tara din Ucraina si care avea rolul de obtine informatii despre infrastructura de la frontiera Belarusului.

UPDATE 16:50 - Noi beneficii pentru refugiatii ucraineni din Romania

Ordonanta prevede ca cetatenii straini sau apatrizi proveniti din zona conflictului armat din Ucraina care au obtinut permisul de protectie temporara anterior datei de 1 iulie 2024 vor avea dreptul, in baza reinnoirii permisului de sedere temporara si cu conditia indeplinirii conditiilor legale de eligibilitate, la o serie de beneficii sociale prevazute in legislatia din Romania, care includ, printre altele, alocatia de stat pentru copii, venitul minim de incluziune, indemnizatia de somaj, indemnizatia de handicap, indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Aceste beneficii se acorda conditionat, in functie de specificul fiecarei prestatii, in conditii similare cu cele prevazute de legislatia aferenta din Romania.

UPDATE 16:28 - Ucraina cere implicarea directa a Romaniei si a Poloniei in razboi impotriva Rusiei.

Lipsita de mijloace antiaeriene suficiente pentru a se proteja de potopul de foc rusesc, Ucraina isi preseaza aliatii sa stabileasca o zona de excludere aeriana in vestul teritoriului sau cu ajutorul unor sisteme antiaeriene desfasurate in Polonia si in Romania, pentru a crea astfel un scut aerian care sa protejeze industria, infrastructura energetica si populatia civila, relateaza vineri AFP, informeaza Agerpres.

UPDATE 12:00 - Deskov: Perspectivele relatiilor UE-Rusia sunt rele dupa nominalizarile lui von der Leyen si Kallas

Perspectivele pentru relatiile dintre Uniunea Europeana si Rusia sunt rele dupa ce liderii UE au nominalizat-o pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat de presedinte al Comisiei Europene si au ales-o pe estona Kaja Kallas ca viitoare sefa a diplomatiei UE, a indicat vineri Kremlinul, transmite Reuters.Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat reporterilor ca decizia liderilor UE de a o nominaliza pe Ursula von der Leyen pentru inca un mandat de 5 ani nu va schimba, in realitate, nimic.\"Dna von der Leyen nu este in favoarea normalizarii relatiilor dintre UE si Rusia. Asa o cunoastem, asa ne-o amintim. Nimic nu se schimba din punctul acesta de vedere\", a spus Peskov.Comentand cu privire la alegerea prim-ministrului eston Kaja Kallas pentru postul de sef al diplomatiei UE, Peskov a spus ca aceasta este cunoscuta pentru retorica ei anti-rusa.\"Dna Kallas nu a demonstrat niciun fel de inclinatii diplomatice pana acum si este binecunoscuta in tara noastra pentru declaratiile absolut intransigente si uneori chiar fatis anti-ruse\", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului.\"Prin urmare, nu credem ca diplomatia europeana va contribui in vreun fel la normalizarea relatiilor. Perspectivele in ce priveste relatiile dintre Moscova si Bruxelles sunt rele\", a apreciat el.

UPDATE 9:50 - Ministrul rus al Apararii cere Statului Major propuneri de raspuns la \"provocarile\" activitatii dronelor americane in Marea Neagra

Ministrul apararii al Rusiei, Andrei Belousov, a ordonat Statului Major general al armatei sa prezinte propuneri de \"raspuns prompt\" la \"provocarile\" din partea dronelor strategice americane care opereaza deasupra Marii Negre, a comunicat vineri Ministerul Apararii, transmite Reuters preluat de Agerpres.Potrivit comunicatului, Ministerul Apararii a observat o activitate in crestere in Marea Neagra din partea dronelor americane, despre care a spus ca efectueaza recunoastere si culegere de informatii pentru desemnarea tintelor armelor occidentale de mare precizie folosite de Ucraina pentru a lovi facilitati ruse.\"Aceasta demonstreaza implicarea crescanda a Statelor Unite si a tarilor NATO in conflictul din Ucraina de partea regimului de la Kiev\", afirma Ministerul Apararii.\"Astfel de zboruri cresc considerabil probabilitatea unor incidente in spatiul aerian cu aparate de zbor rusesti, ceea ce sporeste riscul unei confruntari directe intre Alianta (NATO) si Federatia Rusa\", adauga ministerul, potrivit caruia \"statele NATO vor purta responsabilitatea\" pentru astfel de incidente.Comunicatul nu mentioneaza Crimeea, peninsula anexata de Rusia in 2014, insa instalatii militare rusesti de pe teritoriul ei au fost vizate in mod repetat de fortele ucrainene, inclusiv cu rachete occidentale, noteaza Reuters.

UPDATE 8:30 - Un depozit petrolier din Rusia, cuprins de flacari dupa un atac ucrainean cu drona

Un depozit petrolier ardea vineri dimineata in regiunea rusa Tambov, la cateva sute de kilometri de granita cu Ucraina, in urma unui atac cu drona al fortelor ucrainene, a declarat guvernatorul regional, Maxim Egorov.

"La ora 04:35 (01:35 GMT) in districtul municipal Miciurinsk din regiunea Tambov, a fost inregistrat un zbor cu drona catre un depozit petrolier", a declarat oficialul rus pe Telegram.

"Apoi a izbucnit un mic incendiu. In prezent, incendiul este localizat", a adaugat el, precizand ca "nu s-au inregistrat victime" in urma acestui atac.

Ministerul rus al Apararii nu a raportat acest atac asupra infrastructurii energetice, insa a sustinut ca a "interceptat" 25 de drone explozive ucrainene in cursul noptii deasupra teritoriului sau, fara insa sa mentioneze regiunea Tambov.

La randul sau, guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a afirmat pe Telegram ca o drona a fost doborata si ca prabusirea acesteia "a avariat partial acoperisul cladirii administratiei" din aceasta regiune la granita cu Ucraina.

Ucraina, care se confrunta cu o ofensiva rusa de mai bine de doi ani, riposteaza atacand cu regularitate regiuni ruse si vizeaza in special infrastructuri energetice si ceea ce ea pretinde a fi sit-uri utilizate de armata rusa pentru operatiunile sale care vizeaza teritoriul ucrainean.

UPDATE 5:10 - Kremlinul a trimis 10.000 de migranti pentru a sapa transee pe front, in regiunile ocupate ale Ucrainei

Autoritatile ruse au folosit 10.000 de straini care au obtinut cetatenia rusa pentru a sustine efortul de razboiul din Ucraina, a declarat joi Aleksandr Bastrikin, seful Comitetului rus de Ancheta, scriu Politico si AFP.

Moscova a ,,localizat" peste 30.000 de migranti naturalizati, dar care nu s-au inrolat in armata in Rusia, a declarat Bastrikin, in cadrul Forumului Juridic International de la Sankt Petersburg, potrivit agentiei de presa Interfax.

,,Am prins deja peste 30.000 (de migranti) care au primit cetatenia si nu au vrut sa se inregistreze in armata, i-am trecut in registru si am trimis deja aproximativ 10.000 in zona operatiunii militare speciale", a precizat Bastrikin, in timpul unui panel de discutii despre legislatia privind migratia in Rusia.

El a descris aceasta miscare ca fiind punerea in aplicare a constitutiei ruse. ,,Conform prevederilor Constitutiei si legislatiei noastre, persoanele care primesc cetatenia Rusiei trebuie sa fie luati in evidenta militara si, daca este necesar, sa participe la operatiunea militara speciala", a spus el.

Comments