Razboi in Ucraina, ziua 863: Volodimir Zelenski: Daca Trump stie cum sa puna capat acestui razboi ar...

UPDATE 22:40 - Rusia recruteaza 1.000 de noi soldati pe zi, afirma Medvedev

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a a afirmat joi ca fortele armate ruse si-au intarit randurile cu 190.000 de noi voluntari recrutati pana acum in acest an, relateaza dpa.Medvedev, care este acum vicepresedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus ca nu este lipsa de personal militar si ca obiectivul de inrolare al Kremlinului este indeplinit."Rata medie zilnica de recrutare ramane stabila si se ridica la aproximativ 1.000 de oameni", a declarat Medvedev, citat de agentia de presa TASS in timp ce se afla la o reuniune a Ministerului Apararii.Conform estimarilor conducerii militare ucrainene, aproape 550.000 de soldati rusi au fost ucisi sau raniti de la inceputul invaziei pe scara larga a Rusiei, in urma cu doi ani.

UPDATE 19:35 - Vladimir Putin ia "foarte" in serios "dorinta" lui Donald Trump de a opri conflictul in Ucraina

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi ca Rusia ia "foarte" in serios declaratiile lui Donald Trump, care a afirmat in mai multe randuri ca in cazul in care va fi reales, va opri rapid conflicul armat intre Kiev si Moscova, relateaza AFP.Potrivit Reuters, intrebat despre declaratiile lui Trump potrivit carora acesta ar putea pune capat rapid razboiului din Ucraina daca ar castiga alegerile prezidentiale, Putin a spus ca Rusia il ia in serios, dar ca nu cunoaste detaliile niciuneia din propunerile de pace ale lui Donald Trump."Faptul ca dl. Trump, in calitate de candidat la presedintie, declara ca este pregatit si are dorinta de a opri razboiul in Ucraina, noi luam foarte in serios toate acestea", a afirmat Putin, in cursul unei conferinte de presa la Astana, capitala Kazahstanului, unde a participat la summitul Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS)."Bineinteles, nu cunosc propunerile pe care le are cu privire la modul in care doreste sa faca acest lucru. Si, evident, aceasta este o intrebare-cheie. Dar nu am nicio indoiala ca o spune cu sinceritate. Iar noi vom sprijini aceasta", a continuat el.

UPDATE 17:45 - Un mort si trei raniti intr-un atac rusesc asupra unei instalatii de gaze in Poltava

Un atac cu rachete al fortelor armate ruse asupra unei instalatii de productie de gaze a provocat moartea unei persoane si ranirea altor trei in regiunea Poltava, in estul Ucrainei, a anuntat joi Ministerul ucrainean al Energiei, relateaza AFP si Reuters."Pe 3 iulie, Rusia a atacat regiunea Poltava. Printre infrastructurile avariate se numara o instalatie a UkrGasVydobuvannya", principalul producator de gaze din tara, a anuntat ministerul pe Telegram.Un electrician a fost ucis si alti trei angajati au fost raniti, a precizat ministerul, adaugand ca "operatiuni sunt in desfasurare pentru (...) a face fata consecintelor" acestui atac.

UPDATE 14.00 - Bombardamentele rusesti au ranit joi sapte persoane in orasul ucrainean Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, a spus guvernatorul regional Serhiy Lysak pe Telegram.

Guvernatorul a scris anterior ca fortele ruse au atacat miercuri seara si joi dimineata zone din apropierea Nikopol cu drone kamikaze si artilerie .

Aceste atacuri au deteriorat elemente de infrastructura, patru cladiri rezidentiale, o conducta de gaze si o linie de electricitate, a spus el.

UPDATE 13:00 - Putin promite la summitul OCS de la Astana o noua ,,ordine mondiala"

Summitul regional al Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), ce reuneste in acest an in Kazahstan mai multe tari cu relatii tensionate cu Occidentul, va promova o ,,ordine mondiala multipolara echitabila", a declarat joi presedintele rus Vladimir Putin, relateaza agentia AFP, citata de Agerpres.

In declaratia lor finala, participantii, printre care se numara liderii chinez, iranian si indian, vor sublinia ,,angajamentul lor pentru formarea unei ordine mondiale multipolare echitabile, fondate pe rolul central al Organizatiei Natiunilor Unite, pe dreptul international si aspiratia statelor suverane la un parteneriat reciproc benefic", a anuntat Vladimir Putin, in deschiderea sedintei plenare.

Pentru presedintele rus si omologul sau chinez Xi Jinping, prezent de asemenea la summit, aceasta lume ,,multipolara" se doreste o alternativa la ceea ce ei descriu drept hegemonia americana asupra problemelor lumii, hegemonie pe care ei o denunta.

Vladimir Putin, in special dupa declansarea invaziei asupra Ucrainei, si-a inmultit eforturile pentru a reuni tari din Asia, Africa, Orientul Mijlociu si America Latina in jurul acestei idei.

Presedintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri la Astana, capitala Kazahstanului, pentru a participa la summit OCS, dar si pentru intrevederi bilaterale cu lideri de stat, a anuntat Kremlinul.

UPDATE 11:20 - Erdogan se ofera sa ajute la incheierea razboiului Rusia-Ucraina. Ce espune Kremlinul

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus miercuri lui Vladimir Putin ca Ankara ar putea ajuta la incheierea razboiului dintre Ucraina si Rusia, dar purtatorul de cuvant al liderului rus a declarat ca Erdogan nu poate juca rolul de intermediar in conflictul care se desfasoara de 28 de luni, relateaza Reuters.

Erdogan, care a vorbit cu Putin in marja summitului Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), care se desfasoara in Kazahstan, a declarat ca el crede ca este posibila o pace echitabila, care sa convina ambelor parti, a declarat Presedintia turca.

Insa purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a exclus orice rol de intermediar pentru liderul turc. "Nu, nu este posibil", a declarat Peskov, cand a fost intrebat de un jurnalist al televiziunii ruse daca Erdogan si-ar putea asuma un astfel de rol, potrivit agentiei ruse de stiri TASS, care nu detaliaza de ce Kremlinul s-a opus implicarii lui Erdogan.

Presedintia turca a declarat ca cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre razboiul din Gaza si despre modalitatile de a pune capat conflictului din Siria.

Spre deosebire de alti lideri NATO, care au impus sanctiuni guvernului lui Putin, Erdogan a incercat sa mentina relatii bune atat cu Rusia, cat si cu Ucraina pe tot parcursul conflictului.

UPDATE 9:45 - Rusia revendica distrugerea unui avion de lupta MiG-29 la o baza aeriana din regiunea Dnipro

Rusia a afirmat joi ca a distrus un avion de lupta MiG-29 intr-un atac asupra unei baze aeriene ucrainene din regiunea Dnipro, in zona central-estica a Ucrainei, informeaza AFP preluata de Agerpres.

Potrivit Ministerului Apararii rus, avionul, precum si alte echipamente si vehicule care se aflau la baza din Dolghintevo, au fost distruse de o racheta balistica Iskander.

Ministerul rus a difuzat pe contul sau de Telegram imagini menite sa ilustreze aceasta operatiune.

Marti, Rusia a afirmat ca a distrus cinci avioane de lupta Su-27 la o baza aeriana din apropiere de Mirgorod, la circa 150 de km de frontiera rusa.

Aceste lovituri ruse asupra unor aerodromuri au loc in timp ce Ucraina asteapta cu nerabdare livrarea de avioane de lupta F-16. Apararea bazelor unde acestea vor fi stationate este o provocare pentru ucraineni si pentru aliatii lor occidentali.

UPDATE 9:00 - 391 de atacuri ruse in ultimele 24 de ore in regiunea Zaporojie, soldate cu cel putin doi morti

Bombardamente ruse au facut doi morti in regiunea Zaporojie din Ucraina, a anuntat joi dimineata guvernatorul regional Ivan Fedorov, informeaza AFP."Un barbat si o femeie au murit in urma unor bombardamente inamice", in timp ce un alt barbat a fost ranit, a precizat pe Telegram guvernatorul, potrivit caruia in ultimele 24 de ore 391 de atacuri ruse au vizat zece comune din regiunea Zaporojie.Regiunea Zaporojie, in sudul Ucrainei, pe care Rusia afirma ca a anexat-o, este cu regularitate scena unor bombardamente, dintre care unul s-a soldat cu sapte morti si aproape 40 de raniti, la sfarsitul lui iunie.Opt persoane au fost ranite miercuri intr-un raid ucrainean cu drone asupra sitului unei substatii a centralei nucleare Zaporojie, ocupata de Rusia, potrivit grupului rus Rosatom, care a denuntat o inmultire a atacurilor.Chiar daca ocupa zone intinse in aceasta regiune, armata rusa nu o controleaza in totalitate. Ea a atacat deja Zaporojie si orase vecine de mai multe ore de la inceputul ofensivei sale in Ucraina in 2022, insa in ultimele saptamani ea si-a concentrat eforturile mai degraba in estul decat in sudul Ucrainei.

UPDATE 5:20 - Zelenski vrea sa stie cum poate Trump sa puna capat razboiului "in 24 de ore"

"Daca Trump stie cum sa puna capat acestui razboi ar trebui sa ne spuna astazi", a declarat Zelenski miercuri intr-un interviu pentru Bloomberg Television care a durat aproape o ora, relateaza DPA preluata de Agerpres."Daca exista riscuri pentru independenta Ucrainei, daca ne-am putea pierde statalitatea, vrem sa fim pregatiti pentru asta, vrem sa stim", a afirmat Zelenski, potrivit traducerii in limba engleza a Bloomberg.Fostul presedinte american si candidat republican la alegerile prezidentiale din noiembrie in SUA a afirmat in repetate randuri ca ar putea pune capat razboiului in Ucraina "in 24 de ore", fara a dezvalui vreodata detalii cu privire la aceasta afirmatie a sa.

UPDATE 4:10 - Oficial: Rusia este gata sa livreze gaze Europei via Ucraina si dupa 2024

Rusia este gata sa continue sa livreze gaze Europei via Ucraina si dupa 31 decembrie 2024, cand expira actualul acord de tranzit, insa acest lucru depinde de Ucraina, a declarat miercuri vicepremierul rus Alexander Novak, transmite Itar Tass.

Conform unui acord de tranzit pe cinci ani convenit de Moscova si Kiev, Rusia exporta gaze naturale spre Europa via Ucraina si plateste Ucrainei pentru utilizarea retelei sale de gazoducte. Acest acord va expira la finele lui 2024.

"Asta depinde de Ucraina in primul rand. Tranzitul se face via teritoriul lor, ei sunt cei care au propriile lor reguli. Depinde de dorinta lor", a spus Novak. "Noi suntem gata sa livram gaze, aceasta nu este o problema pentru noi", a adaugat Novak.

Ucraina a anuntat deja ca nu are de gand sa prelungeasca acordul pe cinci ani cu grupul rus Gazprom sau sa semneze un nou acord.

Comments