Razboi in Ucraina, ziua 868. Stoltenberg: Rezultatul conflictului din Ucraina va defini SECURITATEA...

UPDATE 00.00 - Valerii Zalujnii, fostul comandant sef al fortelor armate ucrainene, si-a inceput mandatul de ambasador in Regatul Unit pe 10 iulie, scrie Ukrainska Pravda citand surse din anturajul lui Zalujnii.

Amintim ca pe 8 februarie presedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a schimbat din functie pe Zalujnii, inlocuindu-l cu generalul Oleksandr Sirski.

UPDATE 23:00 - Orice tara membra NATO ar putea sa solicite protectie in temeiul articolului 5 al Aliantei privind apararea reciproca din cauza operatiunilor hibride rusesti, informeaza Vocea Americii, citand un inalt oficial aliat care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic obliga fiecare stat membru sa considere un atac impotriva unui stat aliat ca fiind un atac impotriva tuturor.

UPDATE 22.00 - Aliatii NATO au ajuns la un acord asupra unei declaratii finale a summitului care include angajamentul aliantei de a continua sa sprijine Ucraina ,,pe calea sa ireversibila catre integrarea totala euro-atlantica, inclusiv aderarea la NATO", a declarat miercuri o sursa pentru Reuters. Cu toate acestea, presedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat ca declaratia summit-ului NATO poate fi criticata pentru ca nu este suficient de hotarata, in timp ce membrii aliantei doresc sa mentina deschise canalele de comunicare cu Rusia pentru a preveni escaladarea razboiului. Declaratia comuna de maine ramane sa fie adoptata formal de liderii statelor Aliantei.

UPDATE 19:24 Procurorul general al Rusiei a declarat miercuri institutia de presa independenta The Moscow Times o ,,organizatie indezirabila", interzicand-o efectiv in tara, relateaza Reuters.

UPDATE 19:13 Klaus Iohannis a declarat miercuri, la summitul Aliantei Nord-Atlantice (NATO) care se desfasoara la Washington, ca Rusia ramane ,,cel mai mare risc pentru securitatea europeana" si ca discutiile de joi vor fi ,,relevante pentru apararea ordinii internationale", confirmand inca o data ca Romania a donat Ucrainei un sistem antiracheta Patriot si ca pretentia tarii noastre este ,,sa fim compensati rezonabil" pentru aceasta decizie.

UPDATE 18:55 - Calatoria premierului Ungariei, Viktor Orban, la Moscova, in cadrul unei asa-numite ,,misiuni de pace", a fost o greseala politica, a declarat miercuri Charles Michel, relateaza Reuters.

Charles Michel, presedintele Consiliului European, a declarat ca calatoria lui Orban - care a avut loc la scurt timp dupa ce Ungaria a preluat presedintia rotativa a UE - a dus la o pierdere a increderii in Budapesta din partea altor tari membre.

,,A fost o greseala politica", a declarat Michel reporterilor la Washington, unde participa la un summit al liderilor NATO.

,,Statele membre au reactionat foarte clar... clarificand ca exista un avertisment sever fata de presedintia ungara", a spus el. ,,Acest mod de lucru nu este acceptabil".

UPDATE 18:50 - Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat miercuri ca l-a informat pe omologul sau maghiar Peter Szijjarto despre situatia de pe campul de lupta si pregatirile pentru cel de-al doilea summit international privind pacea din Ucraina, relateaza Reuters.

,,In acest context, am subliniat ca nicio initiativa de pace nu poate fi bazata pe naratiunile Rusiei", a spus el pentru X.

Intalnirea vine dupa vizitele premierului ungar Viktor Orban la Kiev, Moscova si Beijing pentru discutii pe care el le-a descris drept o ,,misiune de pace". Ucraina a declarat ca discutiile de la Moscova nu au fost coordonate cu Kievul.

UPDATE 17:41 - Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliatilor sai, in marja summitului NATO de la Washington, un mare numar de avioane de lupta occidentale, in efortul de a contracara invazia lansata in februarie 2022 de Rusia, scrie miercuri DPA.

Ucraina spera sa primeasca primele aeronave F-16 in cursul acestei veri, dar are nevoie de cel putin 128, a spus Zelenski marti in cursul unui speech la Fundatia Ronald Reagan din capitala americana.

UPDATE 16.00 - Presedintele american Joe Biden si liderii altor state membre NATO sunt pe punctul de a anunta, miercuri, la summitul de la Washington, un nou ajutor pentru Ucraina devastata de razboi, relateaza Reuters.

Biden, in varsta de 81 de ani, care s-a confruntat cu indoieli cu privire la capacitatea sa de a continua sa ocupe functia de presedinte dupa dezbaterea cu Donald Trump de luna trecuta, spera ca evenimentul international sa-l ajute sa isi reabiliteze imaginea inaintea alegerilor din noiembrie.

UPDATE 14:19 - Kremlinul a transmis, miercuri, ca militarii rusi lucreaza in continuare la crearea unei "zone tampon" in regiunea ucraineana Harkov (nord-est), la frontiera cu Rusia, pentru a limita atacurile ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod, dar ca acest lucru va lua ceva timp, relateaza Reuters si EFE.

"Tot ceea ce se intampla in acest sector este subordonat misiunii"respective de asigurare a securitatii orasului Belgorod si a regiunii omonime, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit lui Peskov, "indeplinirea acestei sarcini s-ar putea intinde in timp, are nevoie de timp".

"Lucram in aceasta directie", a adaugat el, mentionand ca Ministerul Apararii rus este entitatea cea mai calificata sa furnizeze informatii cu privire la termenele posibile.

Presedintele Vladimir Putin a declarat in luna mai ca Rusia creeaza o astfel de zona pentru a-si proteja regiunile de frontiera de atacurile ucrainene.

UPDATE 12:00 - Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri ca Moscova va raspunde daca Londra va permite Ucrainei sa loveasca Rusia cu arme britanice, informeaza Reuters.

Bloomberg a relatat ca noul prim-ministru britanic Keir Starmer a semnalat ca Ucraina poate folosi rachete britanice Storm Shadow pentru a lovi tinte militare in interiorul Rusiei. Peskov a spus ca acesta ar fi un pas iresponsabil spre escaladare.

UPDATE 10:12 - FSB a anuntat miercuri ca a dejucat un ,,atac terorist" asupra unei nave rusesti de razboi si a retinut un agent al serviciilor speciale ucrainene, potrivit presei de stat, citata de Reuters.

Potrivit mass-media rusesti, nava de razboi vizata este singurul portavion al Rusiei, Amiral Kuznetov, care se afla in reparatii in portul Murmansk de mai multa vreme.

FSB a declarat ca unul dintre militarii navei de razboi a fost contactat de un cetatean ucrainean care a incercat sa il convinga sa comita un atac asupra navei, dar agentul serviciilor secrete ucrainene a fost retinut.

Reuters precizeaza ca nu a putut verifica independent informatiile din presa de stat rusa.

UPDATE 8:30 - Biden, discurs ferm la Summitul NATO de la Washington: Ucraina poate sa il invinga pe Putin

Discursul rostit de presedintele Joe Biden marti seara in fata liderilor NATO reuniti la Washington a fost puternic si clar, in contrast cu prestatia sa de la dezbaterea de la sfarsitul lunii trecute cu Donald Trump, adesea ezitanta si dezarticulata, care a generat incertitudini in legatura cu viitorul sau politic, potrivit BBC, scrie News.ro.

In alocutiunea sa din deschiderea summitului aniversar al NATO, presedintele american a mentionat Romania de doua ori, enumerand-o printre tarile care vor contribui la apararea antiaeriana a Ucrainei si printre statele in care alianta isi intareste prezenta cu un grup de lupta.

,,Amintiti-va de caracterul NATO, care este fundamental democratic", a subliniat el, adaugand: ,,Intotdeauna va fi".

,,Putin nu vrea nimic mai putin decat subjugarea totala a Ucrainei, sa puna capat democratiei ucrainene, sa distruga cultura Ucrainei si sa stearga Ucraina de pe harta", a aratat el. ,,Si stiti ca Putin nu se va opri in Ucraina. Nu faceti nicio greseala. Rusia pierde acest razboi. Ucraina poate si il va opri pe Putin", a transmis Biden audientei, aratand ca sprijinul deplin al NATO poate ajuta Ucraina sa opreasca agresiunea liderului de la Kremlin. ,,Acest moment din istorie necesita forta noastra colectiva", a aratat el.

Pe un ton ferm, Biden a spus: ,,Inainte de acest razboi, Putin credea ca NATO se va rupe. Astazi, NATO este mai puternica decat a fost vreodata in istoria sa. Cand a inceput acest razboi fara sens, Ucraina era o tara libera. Astazi este inca o tara libera, iar razboiul se va incheia cu Ucraina ramanand o tara libera si independenta. Rusia nu va invinge", a continuat el ,in aplauzele publicului.

UPDATE 7:15 - Bilantul atacurilor de luni in Ucraina urca la 43 de morti. Anuntul presedintelui Zelenski

Bilantul atacurilor de luni din Ucraina se ridica in prezent la 43 de morti, a afirmat presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, intr-un discurs la Washington, in marja unui summit NATO, transmite AFP.

Aproximativ "43 de persoane au fost ucise" in acest atac, a declarat Zelenski in acest discurs tinut in fata Institutului Ronald Reagan din centrul capitalei americane, unde are loc un summit NATO. El anuntase mai devreme un numar de aproximativ 40 de morti, dintre care peste 30 la Kiev, unde o lovitura a devastat un spital de copii.

Zelenski a mai anuntat ca aceste valuri de bombardamente s-au soldat cu aproape 200 de raniti. Marti a fost zi de doliu in intreaga tara in urma acestor atacuri.

Lovitura asupra Ohmatdet, cel mai mare spital pentru copii din tara si situat in apropierea centrului orasului Kiev, a creat o stare de soc in Ucraina, tara lovita de peste doi ani de bombardamente rusesti, precum si in intreaga lume.

UPDATE 6:10 - Iohannis, semnatar alaturi de alti 5 lideri al unei declaratii comune privind intarirea apararii aeriene a Ucrainei

Presedintele roman Klaus Iohannis a fost semnatarul unei declaratii comune privind intarirea apararii aeriene a Ucrainei, alaturi de omologii sai american Joe Biden, si ucrainean, Volodimir Zelenski, si premierii olandez, Dick Schoof, italian, Giorgia Meloni, si german, Olaf Scholz, informeaza marti seara un comunicat al Casei Albe.Presedintele Joe Biden a anuntat si el in discursul sau sustinut cu prilejul ceremoniei care a marcat implinirea a 75 de ani de NATO ca SUA si aliatii lor vor trimite noi sisteme Patriot Ucrainei, despre care si-a exprimat convingerea ca va castiga razboiul cu Rusia."Suntem angajati sa furnizam Ucrainei capabilitati suplimentare de aparare aeriana in contextul in care se apara impotriva agresiunii continuate a Rusiei, inclusiv a atacurilor deliberate ale Rusiei asupra oraselor ucrainene si a infrastructurii civile si infrastructurii critice", se mentioneaza in declaratia comuna."Astazi anuntam ca, colectiv, furnizam Ucrainei sisteme de aparare aeriana strategice, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania si Romania, componente Patriot donate de Olanda si alti parteneri pentru a permite operarea unei baterii Patriot suplimentare si un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia", afirma liderii celor cinci state donatoare.Semnatarii declaratiei comune isi exprima increderea ca "aceste cinci sisteme strategice de aparare aeriana vor contribui la protejarea oraselor ucrainene, civililor si soldatilor si ne coordonam indeaproape cu guvernul ucrainean pentru ca acest sisteme sa fie utilizate rapid" si precizeaza ca "lucram la un nou anunt in acest an privind sisteme suplimentare strategice de aparare aeriana pentru Ucraina".In plus, "in lunile urmatoare, SUA si partenerii intentioneaza sa furnizeze Ucrainei zeci de sisteme de aparare aeriana tactice, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS si sisteme Gepard", iar acestea "vor extinde si mai mult acoperirea apararii aeriene ucrainene".De asemenea, mentioneaza declaratia comuna, "mai multi aliati, intre care Canada, Norvegia, Spania si Regatul Unit, vor continua sa joace un rol important in furnizarea acestor sisteme si multi alti sustinatori ai Ucrainei vor asista in asigurarea interceptorilor".In ceea ce le priveste, noteaza textul citat, "SUA vor regandi livrarile planificate (...) de interceptori critici pentru apararea aeriana in coordonare cu parteneri in asa fel incat acestia sa fie trimisi Ucrainei, furnizandu-i sute de interceptori suplimentari in cursul anului urmator".Semnatarii isi afirma recunostinta pentru coalitia de peste 50 de tari care continua sa furnizeze asistenta de securitate pentru Ucraina, precum si Initiativei "Immediate Action on Air Defense", pentru care partenerii au angajat un sprijin de un miliard de dolari, si coalitiei conduse de Germania si Franta pentru asigurarea unor capabilitati de aparare aeriana integrate."De asemenea, salutam activitatea NATO pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a dezvolta o arhitectura de aparare aeriana si antiracheta integrata interoperabila. Mesajul nostru catre Moscova si catre lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic si de neclintit", mai mentioneaza declaratia comuna.

UPDATE 4:20 - Stoltenberg: Rezultatul conflictului din Ucraina va defini securitatea globala pentru decenii

Secretarul general al NATO i-a indemnat marti seara pe liderii Aliantei Nord-Atlantice sa mentina sprijinul pentru Ucraina in razboiul sau impotriva Rusiei, afirmand ca rezultatul conflictului va defini securitatea globala pentru decenii, transmite Agerpres.

Intr-un discurs sustinut in cadrul unei ceremonii de la Andrew Mellon Auditorium care a marcat implinirea a 75 de ani de la infiintarea NATO, Stoltenberg a spus ca Alianta trebuie sa dea dovada de aceeasi determinare pe care a aratat-o si in alte momente-cheie ale istoriei sale.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reamintit in discursul sau ca Alianta nu este un "dat", ci "rezultatul alegerilor deliberate si deciziilor dificile".

"Nu exista optiuni fara costuri cu o Rusie agresiva ca vecin. Nu exista optiuni fara riscuri intr-un razboi. Cel mai mare cost si cel mai mare risc va fi daca Rusia castiga in Ucraina. Nu putem permite sa se intample acest lucru", a spus Stoltenberg in alocutiunea aplaudata pe alocuri de participantii la ceremonie, intre care si liderii celor 32 de state membre.

El a mai spus cu acest prilej ca are "mare respect pentru tratatul de la Washington".

"Are doar 14 paragrafe, cateva pagini; niciodata atat de putin nu a insemnat atat de mult pentru atat de multi oameni", a spus el in locul in care fost semnat tratatul in urma cu 75 de ani.

"La aceasta aniversare de 75 de ani putem spune ca Alianta nu este numai cea mai de succes, ci si cea mai de durata din istorie", a afirmat Stoltenberg, care a mai spus printre altele si ca "extinderea NATO a unificat Europa intr-un mod care era inainte inimaginabil".

Comments