Razboi in Ucraina, ziua 891. Incendiu la o rafinarie Gazprom din Rusia. Atac cu rachete si drone in...

UPDATE 20:35 - AIEA avertizeaza asupra unor probleme cu apa de racire la centrala nucleara din Zaporojie

Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA), cu sediul la Viena, a avertizat vineri ca apa din iazul de racire de la centrala nucleara din Zaporojie, in sudul Ucrainei, aflata sub controlul fortelor ruse, continua sa scada, desi este "cruciala pentru securitatea" uzinei, relateaza EFE."Nivelul apei din iazul de racire de la centrala nucleara din Zaporojie continua sa scada", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.Expertii AIEA au observat in ultimele saptamani o scadere continua a nivelului apei din iazul de racire si, daca aceasta tendinta persista, va fi dificil de pompat apa de acolo, o problema agravata de canicula.Dupa distrugerea barajului de la Kahovka in iunie 2023, in perimetrul centralei nucleare au fost sapate 11 puturi de apa subterana pentru a furniza aproximativ 250 de metri cubi de apa pe ora iazurilor de stropire, suficient pentru a raci cele sase reactoare in starea lor actuala de oprire la rece.

UPDATE 19:25 - Ucraina estimeaza ca 700.000 de oameni vor parasi tara in 2024 si 2025

Ucraina se asteapta ca inca 400.000 de persoane sa paraseasca tara in 2024 si 300.000 in 2025, arata raportul privind inflatia publicat joi de Banca Nationala a Ucrainei (NBU), potrivit The Kyiv Independent.

NBU estimeaza ca numarul noilor emigranti din Ucraina va creste fata de previziunile sale anterioare, din raportul emis in aprilie.

Peste 6 milioane de ucraineni raman in strainatate dupa ce au fugit din tara ca urmare a razboiului pe scara larga declansat de Rusia, ceea ce adanceste provocarile economice si demografice ale tarii.

Conform raportului NBU, principalul motiv din spatele cresterii prognozate a emigratiei este situatia energetica dificila si nesiguranta asociata cu privire la iarna viitoare, precum si stabilizarea lenta a proceselor economice din cauza riscurilor de securitate.

Potrivit datelor NBU, 200.000 de persoane au parasit Ucraina in 2023.

UPDATE 17:10 - Kremlinul exclude orice avansare diplomatica imediata cu Kievul dupa schimbul de detinuti cu Occidentul

Kremlinul a exclus vineri orice avansare imediata in eventualele negocieri legate de conflictul in Ucraina pe fondul schimbului masiv de detinuti intre Moscova si Occident, subliniind ca cele doua procese se bazeaza pe principii "complet diferite", potrivit AFP."Cand vorbim de Ucraina si de probleme internationale mai complexe, principiile sunt complet diferite, acestea sunt principiile intereselor nationale, ale securitatii nationale", a declarat presei Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, intrebat cu privire la posibilitatea unui progres diplomatic intre Kiev si Moscova dupa acest schimb de detinuti."Munca se face intr-un mod cu totul diferit, dupa alte principii", a insistat el.Negocierile intre Kiev si Moscova, la peste doi ani de la inceputul invaziei ruse in Ucraina, sunt blocate, fiecare tabara avand cerinte aparent ireconciliabile.Ucraina a organizat la jumatatea lunii iunie in Elvetia un summit pentru pace, cu participarea a circa 100 de tari si organizatii internationale, in principal aliatii sai. Rusia a fost exclusa de la aceasta reuniune, iar China, tara cu greutate diplomatica pe scena internationala si apropiata Moscovei, a refuzat in consecinta sa participe.Cu toate acestea, Ucraina a declarat ca va elabora pana in noiembrie, data alegerilor prezidentiale din SUA, sustinatorul sau vital, un plan care sa serveasca drept baza pentru un viitor summit la care Kremlinul sa fie invitat de aceasta data.Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reluat aceast idee intr-un interviu acordat saptamana aceasta mai multor media franceze, intre care si AFP, afirmand ca "lumea intreaga", inclusiv Ucraina, doreste ca Moscova sa participe la viitorul summit pentru pace in acest an.

UPDATE 15:50 - 57% dintre ucraineni sunt in favoarea negocierilor cu Rusia, potrivit unui nou sondaj.

Majoritatea ucrainenilor (57%) cred ca tara lor ar trebui sa inceapa negocieri cu Rusia pentru a se pune capat razboiului provocat de invazia Kremlinului in Ucraina, conform rezultatelor unui sondaj publicat vineri, o ancheta realizata in luna mai de Institutul International de Sociologie din Kiev si finantata prin cooperarea SUA si a Suediei, relateaza EFE.

UPDATE 14.50 - Rusia a recunoscut ca schimbul de prizonieri cu Occidentul a avut ca miza salvarea unui asasin al serviciilor secrete

Kremlinul a admis vineri ca Vadim Krasikov, un asasin returnat de catre Germania Rusiei ca parte a celui mai mare schimb de prizonieri intre Occident si Moscova de dupa incheierea Razboiului Rece, e un angajat al Serviciului Federal de Securitate (FSB), succesorul KGB-ului din perioada sovietica, relateaza Reuters.

Schimbul de detinuti la scara mare intre Rusia si mai multe tari occidentale nu are nicio influenta asupra unui potential efort diplomatic de a pune capat conflictului din Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate nationala Jake Sullivan, relateaza dpa, citata de Agerpres.

UPDATE 11:30 - Trump i-a promis lui Zelenski, intr-o discutie prin telefon, ca daca revine la Casa Alba, va pune capat razboiului

Fostul presedinte al SUA Donald Trump a declarat vineri ca a vorbit la telefon cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si ca i-a promis acestuia ca, daca revine la Casa Alba, va ,,pune capat razboiului" dintre Ucraina si Rusia. Totodata, potrivit secretarului de presa al presedintelui ucrainea, acesta l-a invitat pe Trump in Ucraina.

UPDATE 9:30 - Ministerul rus al Apararii a declarat, vineri, ca aviatia rusa a efectuat patrulari cu munitii false in cadrul unor exercitii nucleare, a relatat agentia de stiri Interfax.

Presedintele Vladimir Putin a ordonat aceste exercitii nucleare dupa ceea ce Rusia a spus ca exista amenintari din partea Occidentului.

UPDATE 9:20 - Ucraina sustine ca armata lui Vladimir Putin a pierdut 580.590 de soldati de la inceputul razboiului.

In ultima zi, 1.100 de militari rusi ar fi fost eliminati, potrivit armatei ucrainene.

UPDATE 8:30 - Peninsula Crimeea, anexata ilegal de Rusia in 2014, a fost atacata de rachete si drone vineri dimineata, potrivit oficialilor rusi. Guvernatorul Sevastopolului instalat de Moscova, Mihail Razvozhayev, a declarat ca au cazut resturi asupra orasului.

Explozii au fost auzite in Saki, unde exista o baza aeriana, si in Yevpatoria, potrivit surselor de stiri, inclusiv Crimean Wind, un canal Telegram care raporteaza in mod fiabil despre activitatile militare din peninsula, noteaza The Guardian.

Potrivit Crimean Wind, locuitorii au raportat o presupusa lovitura asupra unui santier naval folosit pentru repararea navelor pentru Flota rusa din Marea Neagra in largul golfului Sevastopol, insa informatiile sunt inca in curs de clarificare, relateaza The Kyiv Independent.

Agentia de presa rusa de stat TASS a relatat ulterior ca apararea aeriana a doborat cel putin patru tinte aeriene in timpul atacului.

Regiunea Kursk din Rusia a fost, de asemenea, atacata aerian, a declarat guvernatorul, Alexey Smirnov.

Potrivit Ministerului Situatiilor de Urgenta de la Moscova, focul a acoperit aproximativ 300 de metri patrati.

?Russian media report that the largest oil refinery in Russia is on fire.According to local media, one of the oil refining units is on fire, and the fire area has reached 300 square meters.The Omsk oil refinery is the largest in Russia. Its capacity is 22 million tons of... pic.twitter.com/7OeI19XxhD

-- Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 1, 2024

Procuratura ar fi inceput deja o ancheta asupra incendiului.

"Instalatia, care este proiectata pentru rafinarea petrolului, ardea. Incendiul este stins de unitatile specializate ale Ministerului Situatiilor de Urgenta", se arata in comunicat, conform Unian.

Ulterior, serviciul de presa al rafinariei de petrol a declarat ca incendiul a izbucnit in camera auxiliara a statiei de pompare.

"Echipamentul automat de stingere a incendiilor activat si serviciul de pompieri au localizat rapid incendiul. Nu au existat victime. Rafinaria din Omsk continua sa functioneze normal", au adaugat ei.

Rafinaria din Omsk este detinuta de Gazprom Neft. Este una dintre cele mai mari intreprinderi de rafinare a petrolului din Rusia. In general, rafinaria produce aproximativ 50 de tipuri de produse petroliere.

Comments