Razboi, nu imbranceli

Razboi, nu imbranceli

Depasind faza de postari pe facebook, Victor Ponta a declansat jihadul impotriva lui Liviu Dragnea. Nimeni nu stie ce s-a putut intampla atat de grav intre cei doi incat sa treaca la atacuri directe, fara menajamente.

Trecand dincolo de obisnuitele intepaturi dintre politicieni acuzatiile sunt de ordin juridic, penal. Institutiile abilitate ar trebui sa se autosesizeze, insa se pare ca "institutia autosesizarii" nu se mai practica. Doar se ia la cunostinta, se contabilizeaza si la un moment dat apare un nou caz. Timpul a devenit o masa fluida, se intinde sau se comprima, conform unei vointe necunoscute.

Un om cat o opozitie. Asa ne apare Victor Ponta dupa plecarea lui din PSD. Grupul sau format din zece persoane, Pro-Romania, nu pare antrenat in lupta liderului cu Liviu Dragnea. Este o lupta corp la corp, unu la unu. Interesant este ca in apararea presedintelui PSD nu sar foarte multi. Este un semn ca fostul presedinte are inca simpatizanti in partidul de care a divortat unilateral. Desigur, el lasa sa se inteleaga ca a fost fortat sa plece din partid.

Nu pare insa o simpla suparare. Este o razbunare de tip contele de Monte Cristo. Este, din partea lui Ponta, o invitatie ca in sloganul „DNA/sa vina sa va ia!”

Liviu Dragnea o ia mai usor. Ca imblanzitorul de serpi. tine seama de popularitatea inca ridicata a predecesorului sau. O miscare gresita si roata incepe sa se invarta? Caderea lui Dragnea este asteptata ca o mare descatusare.

Se contureaza din ce in ce mai clar ideea ca un PSD fara Dragnea va deveni un partid frecventabil din toate directiile. Presedintele Iohannis are o problema doar cu Dragnea, nu cu intregul PSD. Strada, ca si DNA, se crede ca si-au facut o tinta doar din Dragnea. Cum nu se poate ajunge la el, sunt luati cei mai apropiati colaboratori. Asa a fost interpretata plecarea din guvern a lui Sevil Shhaideh si Rovana Plumb. Se asteapta si inlaturarea doamnei de la Interne& Carmen Dan.

Cat de credibila este aceasta teorie? Dincolo de adversarii directi, care nu-si ascund dezamagirea sau nemultumirea fata de Liviu Dragnea, de ce ar exista o dorinta atat de aprinsa de a-l inlatura pe presedintele PSD? Inca destul de neconvingator, apar critici la adresa programului de guvernare.

Se crede ca tara se duce de rapa din cauza masurilor economice aberante. Majorarea in spirala a veniturilor, stipendiile de mii de euro pe luna acordate pe criterii strict politice, promovarea in functii de raspundere a unor personaje mediocre, nepotismul, pun in pericol viitorul tarii. In fata masurilor aberante de ordin financiar coruptia risca sa nu mai fie raul cel mai mare. Investitiile sunt ca si inexistente, tot mai multe firme dau faliment sau se desfiinteaza, moneda se devalorizeaza, dobanzile cresc, nimeni nu mai intelege nimic.

Si toate acestea se crede ca vin din gandirea lui Liviu Dragnea. S-a pus pe primul plan interesul electoral al partidului. Nu mai sunt respectate regulile elementare ale economiei. Niciodata PSD nu a fost mai de stanga decat acum. In sensul principiului devenit deja clasic: dreapta aduna, stanga imparte. &

Da pe fata si ia prin spate. Ponta ii reproseaza lui Dragnea si ca nu intelege cum functioneaza economia. Daca este adevarat, acest lucru este mai grav decat toate acuzatiile de coruptie de care este acuzat. Ramane doar ca realitatea sa dovedeasca ingrijorarile din ce in ce mai multe la adresa programului de guvernare. In rest, nu este decat o lupta intre un fost lider si un actual lider al PSD. Dar inainte totul se limita la imbranceli. Acum este razboi in toata regula.28

Comments