Razboi Ucraina. Estonia se pregateste activ pentru un posibil atac din partea Rusiei

Razboi Ucraina. Estonia se pregateste activ pentru un posibil atac din partea Rusiei

Razboi Ucraina. Estonia se pregateste activ pentru un posibil atac din partea Rusiei

Estonia se pregateste activ pentru un posibil atac din partea Rusiei. Comandamentul militar subliniaza ca pregatirile desfasurate in prezent de autoritatile tarii pot impiedica o ocupatie, dar nu vor descuraja un atac conventional care vizeaza destabilizarea situatiei, a anuntat comandantul Fortelor Armate ale Estoniei, Martin Harem.

Potrivit acestuia, Estonia isi consolideaza capacitatile de aparare terestra si antiaeriana, achizitionarea de munitie de calibru mare este in curs, transportoare blindate de personal, sisteme de aparare aeriana cu raza medie si sisteme de lansare multipla vor fi puse in functiune in termen de doi ani.

In plus, Herem a sugerat ca Polonia, Finlanda si Suedia sa isi uneasca fortele pentru a preveni blocarea Marii Baltice. La randul sau, Estonia este pregatita sa furnizeze mine marine si rachete anti-nava.

,,Dupa aceea, devine foarte putin probabil ca agresorul sa desfasoare aparare navala si aeriana in Marea Baltica, ceea ce, ne permite sa primim sprijin aerian si maritim din partea aliatilor", a spus oficialul eston.

Care sunt strategiile Aliantei Nord Atlantice

Hanno Pevkur, ministrul estonian al Apararii, a declarat ca unul dintre rezultatele summitului NATO de anul trecut de la Vilnius a fost elaborarea unor noi planuri de lupta pentru tarile din Europa de Est in cazul in care Ucraina ar cadea. ,,Aceste planuri abordeaza aceste scenarii diferite", a spus el. ,,Bineinteles, din motive evidente, nu pot fi foarte specific, dar va pot asigura ca aceste planuri sunt conturate prin analizarea posibilei pozitii a Rusiei in vecinatatea noastra".

Sute de buncare fortificate vor fi construite ca parte a unei noi linii defensive menite sa protejeze statele baltice - si, astfel, intreaga alianta de aparare occidentala - de un atac rusesc. In sud, Lituania deschide peste o duzina de asa-numite parcuri de contramobilitate - unde vor fi depozitate obstacolelor antitanc, sarma ghimpata si blocuri de beton concepute pentru a incetini inaintarea potentialilor invadatori.

Letonia, impreuna cu celelalte doua state baltice si Finlanda, a ridicat, de asemenea, garduri la granita cu Rusia si Belarus.

Aceste lucrari sunt o dovada ca securitatea in tarile de frontiera ale NATO este acum determinata de situatia din Ucraina. Liderii baltici, care vedeau infrangerea Rusiei in Ucraina ca fiind cea mai buna modalitate de a-si garanta securitatea, vad acum cum valul razboiului se intoarce in favoarea Moscovei.

Exista sentimentul ca, datorita aderarii la NATO, statele baltice sunt mai sigure decat au fost de secole. Acesta este un ,,paradox", crede prim-ministrul Lituaniei Ingrid Simonite. In ultimul an, alianta a fost intarita prin primirea Finlandei si a Suediei, transformand Marea Baltica in ceea ce Shimonite numeste un ,,lac NATO".

Oficialii de securitate folosesc un model standard pentru a evalua amenintarea rusa: prezenta intentiilor, capacitatilor si capacitatilor. In tarile baltice, se vorbeste constant despre intentiile Rusiei, dar acestea nu sunt concrete. In ceea ce priveste posibilitatile, toata lumea este de acord ca, dupa ce a directionat toate resursele catre Ucraina, Rusia nu va putea ataca NATO in viitorul apropiat.

Planurile de reforma militara rusa publicate anul trecut prevad dublarea numarului de trupe stationate in apropierea regiunii baltice la aproape 40.000 pana in 2026, precum si o crestere semnificativa a numarului de tancuri si vehicule blindate. Un reprezentant al serviciului de securitate spune ca, din cauza faptului ca Rusia este concentrata in Ucraina, acest program este greu de respectat. Dar, ceea ce este foarte important, de indata ce Kremlinul va decide o confruntare, armata rusa va asigura pregatirea.

Liderul militar leton Janis Kazocins vede doua scenarii posibile in viitorul apropiat. In primul caz, Rusia reuseste in Ucraina si incearca sa exploateze un Occident slabit.

,,Modul de a face acest lucru este o lovitura de forta rapida [atac surpriza] in statele baltice si o amenintare nucleara credibila dupa aceea", spune el.

Al doilea scenariu este ca, daca Ucraina si unitatea occidentala raman in picioare, Rusia ar putea incerca provocari de distragere a atentiei, dar nu un atac militar complet, existand zeci de posibilitati de atacuri hibride, de la sabotaje si asasinate pana la incitarea populatiei locale vorbitoare de limba rusa. Minoritatile vorbitoare de limba rusa reprezinta aproximativ un sfert din populatia Estoniei si a Letoniei. Oficialii baltici recunosc ca sunt vulnerabili la dezinformare prin intermediul mass-media rusesti, dar spun ca abilitatea Moscovei de a-i folosi ca arme scade pe masura ce tinerii se integreaza mai mult.

Comments