Razboiul din Gaza ar urma sa se incheie in ianuarie - Ce spun oficialii americani

Razboiul din Gaza ar urma sa se incheie in ianuarie - Ce spun oficialii americani

Razboiul din Gaza ar urma sa se incheie in ianuarie - Ce spun oficialii americani

Dar, in timp ce razboiul intra pe acest nou teren, Casa Alba este profund ingrijorata de modul in care se vor desfasura operatiunile Israelului in urmatoarele saptamani, a declarat un oficial de rang inalt al administratiei americane.

Statele Unite au avertizat ferm Israelul, in cadrul unor conversatii "dure" si "directe", ca Fortele de Aparare Israeliene (IDF) nu pot reproduce genul de tactici devastatoare pe care le-a folosit in nord si trebuie sa faca mai mult pentru a limita numarul victimelor civile, au spus sursele CNN.

SUA au transmis Israelului ca, pe masura ce opinia mondiala se intoarce din ce in ce mai mult impotriva operatiunii sale terestre, care a ucis mii de civili, timpul pe care Israelul il are la dispozitie pentru a continua operatiunea in forma sa actuala si pentru a mentine un sprijin international semnificativ se diminueaza rapid.

In probabil cel mai direct avertisment public de pana acum, secretarul apararii, Lloyd Austin, a avertizat Israelul ca acesta poate "castiga in razboiul urban doar prin protejarea civililor". Luand cuvantul la Forumul National de Aparare Reagan din weekend, Austin a declarat ca sprijinul SUA pentru Israel "nu este negociabil", dar a spus ca Israelul risca sa inlocuiasca o "victorie tactica cu o infrangere strategica" daca nu face mai mult pentru a preveni moartea civililor.

Pe de alta parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat marti ca armata israeliana este cea care trebuie sa pastreze controlul pentru dezarmarea Fasiei Gaza dupa razboiul cu Hamas, respingand ideea ca o forta internationala sa fie responsabila pentru securitatea in fasie.

"Gaza trebuie dezarmata. Si pentru ca Gaza sa fie dezarmata, exista o singura forta care poate asigura acest lucru - si aceasta forta este IDF", a declarat Netanyahu intr-o conferinta de presa sustinuta marti. "Nici o forta internationala nu poate fi responsabila pentru asta. Am vazut ce s-a intamplat in alte locuri unde au fost aduse forte internationale in scopuri de dezarmare", a continuat premierul.

Comments