Razvratirea aldistilor

Razvratirea aldistilor

A aparut prima animozitate dintre ALDE si PSD. Se pare ca rezultatele foarte slabe de la europarlamentare au efecte. Chitit in spatele PSD, neluand nicio atitudine publica fata de masurile populiste ale guvernelor Grindeanu, Tudose, Dancila, partidul lui Tariceanu a platit scump obedienta fata de partenerul mai mare. Nu s-a vazut pe parcursul celor doi ani si jumatate de participare la guvernare ca ALDE ar fi un partid liberal. Motivat, desigur, de multele lui dosare de la DNA, Tariceanu s-a limitat la lupta lui personala cu „statul paralel”, tarand dupa el intregul partid.

ALDE ar fi fost normal sa demonstreze prin fapte, prin propunerea unor solutii liberale, ca este un partid de dreapta. Nu a facut-o si publicul l-a sanctionat. Plasat sub limita pragului electoral, un partid trebuie sa faca eforturi inzecite pentru a depasi pragul psihologic al esecului.

Faptul ca acum se opune rectificarii propuse de PSD arata ca a invatat ceva. Varujan Vosganian a anuntat ca ALDE nu va vota rectificarea bugetara. Va ceda PSD si ii va face pe plac micutului partener in care s-a trezit orgoliul?

Pe de alta parte nu atat rezultatele slabe de la euroalegeri determina ALDE sa ia atitudine, cat refuzul PSD de a-l accepta pe Calin Popescu Tariceanu candidat comun la prezidentiale.

Cert este ca cele doua partide se afla la o rascruce. Fiecare va lua decizia care considera ca il avantajeaza. PSD se afla in avantaj daca ALDE ramane in coalitie. Avantajul electoral al ALDE este iluzoriu. Tariceanu nu are cum sa intre in turul doi chiar daca ar iesi de la guvernare.

In opozitie nu are ce sa faca decat daca se lipeste de partidele de dreapta urmand sa participe la formarea unei noi majoritati parlamentare.

Lucrurile nu vor merge, totusi, atat de departe. Cel mai probabil ALDE ameninta ca nu va vota rectificarea pentru a obtine ceva pentru oamenii lui, pentru ministerele sale. Este vorba despre aceeasi strategie folosita de toate partidele care asigura majoritatea parlamentara. UDMR este recunoscut pentru abilitatea cu care stia negocia cu principalul partid de guvernare.

Sa presupunem ca PSD nu va ceda, iar ALDE va ramane ferm pe pozitie. Va urma o criza de care nu are cine profita. PNL este in competitie cu USR pentru prezidentiale.

Presedintele Iohannis nu a profitat niciodata de eventualele neintelegeri din coalitia de guvernare, nefacute public. Momentul ales pentru razvratire survine prea tarziu. Aldistii si-au pierdut abilitatea specifica opozantilor. Forta de penetrare a partidului a fost restransa in jurul presedintelui si a unui numar foarte mic de comunicatori. Organizatiile judetene au intrat in amortire. Partidul pierde sustinatori in detrimentul partidelor care au obtinut rezultate bune la europarlamentare, respectiv PNL si USR. Este putin probabil ca o parte dintre sustinatorii ALDE sa se orienteze spre PSD, spre candidata Viorica Dancila. Mai pe scurt, un scor mic la prezidentiale va conduce partidul lui Tariceanu spre disolutie.

ALDE poate avea aceeasi soarta ca UNPR. Va supravietui atata vreme cat va sta la poalele PSD. Prin urmare razvratirea aldistilor in cel de-al doisprezecelea ceas este plina de riscuri. Are logica economica, insa nu si una politica.

Comments