RECUNOASTERE – Preasfintitul Vasile Bizau cetatean de onoare al comunei Giulesti

RECUNOASTERE – Preasfintitul Vasile Bizau cetatean de onoare al comunei Giulesti

RECUNOAŞTERE Duminica, 14 august, Preasfințitul Vasile Bizău a fost prezent parohia greco-catolică din comuna Giuleşti, unde a celebrat Sfânta Liturghie.

RECUNOAŞTERE Vizita Preasfinției Sale a fost ocazionată de sărbătoarea hramului Bisericii Adormirea Maicii Domnului. Alături de Preasfinția Sa au concelebrat părintele Iusco Vasile – protopop de Sighet, părintele Dunca Ștefan – preotul paroh și numeroși preoți din parohiile învecinate.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Vasile a subliniat importanța parohiei Giulești un loc încărcat de istorie și ce a însemnat el pentru fiii Bisericii greco-catolice. Referindu-se la Evanghelia Duminicii, a Înmulțirii pâinilor, Ierarhul a accentuat importanța mulțumirii care se cuvine să i se aducă întotdeauna lui Dumnezeu, nu doar în momentele de glorie care le trăiește fiecare om în parte. Isus înmulțind pâinile, nu face decât să repete ceea ce s-a întâmplat în timpul lui Moise când poporul era pelerin înspre țara Canaanului și Dumnezeu le trimite hrană venindu-le în ajutor. Suntem chemați să dăm mărturie despre credința care o avem în suflet și despre speranța pe care o avem în noi. Cardinalul Iuliu Hossu aflat în detenție, scriindu-și memoriile își sintetizează întreaga existență prin cuvintele Credința noastră este viața noastră. O viață care nu se alimentează din comuniunea cu Dumnezeu rămâne o viață săracă, rămâne o viață care nu își atinge scopul și nu este trăită ca și dar.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, primarul comunei, Laurențiu Batin, i-a înmânat Preasfințitului Vasile diploma de Cetățean de Onoare al comunei Giulești pentru cultivarea și păstrarea legăturii spiritual–ulturale cu credincioșii comunei.

La rându-i, Preasfințitul Vasile i-a mulțumit primarului și Consiliului local atât pentru distincția acordată cât mai ales pentru buna colaborare cu parohia greco-catolică.

Părintele paroh Ștefan Dunca a adus mulțumiri Preasfințitului Vasile, primarului Dr. Batin Laurențiu, Doamnei deputat Cornelia Negruț prezentă la Sfânta Liturghie și tuturor credincioșilor prezenți la sărbătoare, atât din parohia Giulești și din parohiile învecinate. A urmat un moment de comuniune și degustare din bunurile pregătite de către credincioșii din parohia Giulești.

Biserica din Giulești este situată pe o colină din centrul satului, iar lângă aceasta se pot vedea temeliile vechii biserici, cea mai veche biserică cnezială din Maramureș după cum atestă cercetările arhelogice desfășurate la Giulești, pe Valea Marei între anii 1967-1968. Actuala biserică este din piatră și a fost construită spre sfârșitul secolului al XIX-lea.

Parohia Giulești este una dintre primele parohii care a revenit la Biserica greco-catolică imediat după căderea comunismului, păstorită fiind atunci de către părintele Filip Onisim. Tot în această parohie au avut loc numeroase depuneri de voturi călugărești, hitrotoniri de preoți iar în urmă cu 20 de ani, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Vasile Bizău a primit Taina Diaconatului prin punerea mâinilor episcopului Ioan Șișeștean.

Comments