Reforma teritoriala din Romania a inceput: Consortii administrative cerute de PNRR - Ce prevede Lege...

Senatul a adoptat luni, 28 noiembrie, un proiect de lege, initiat in septembrie de Guvern pentru modificarea Codului Administrativ - OUG nr.57/2019. Legea este primul pas facut pentru reforma teritoriala prin asocierea mai multor localitati invecinate pentru alocari speciale de buget - formarea de consortii administrative.

Ce prevede legea consortiilor administrative in Romania

Consortiile administrative nu vor avea personalitate juridica, potrivit proiectulu ide lege adoptat de Parlament.

Conceptul de "consortii administrative" este trecut in PNRR la reformele ce privesc administratia publica locala din Romania. Unul dintre jaloanele care se regasesc in componenta 10 - Fondul local din PNRR vizeaza amendarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ prin reglementarea regimului juridic al organizarii si functionarii consortiilor administrative, potrivit G4Media.ro.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea unui nou mecanism de cooperare/asociere intre unitatile administrativ-teritoriale, prin care se constituie consortiile administrative, fara personalitate juridica, care au un dublu rol: pe de-o parte de a asigura realizarea unor activitati necesare pentru exercitarea atributiilor date prin lege unor unitati administrativ-teritoriale cu capacitate administrativa insuficienta si, pe de alta parte, de a stimula fenomenul asociativ la nivelul administratiei publice locale si transferul de expertiza si practici unitare.

In cadrul unui consortiu administrativ, alte unitati administrativ teritoriale membre ale acestuia le sprijina pe cele dintai, prin intermediul asigurarii unui personal specializat care sa suplineasca lipsa de resursa umana si expertiza corespunzatoare, asigurandu-se inclusiv cresterea capacitatii de implementare a proiectelor de investitii publice.

Legea prevede si fonduri bugetare pentru localitatile care se asociaza: ,,Pentru a stimula cooperarea unitatilor administrativ-teritoriale in consortii administrative, incepand cu anul 2024 se infiinteaza Programul multianual pentru sprijinirea cooperarii unitatilor administrativ teritoriale membre ale consortiilor administrative, a carui finantare este asigurata de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei. Creditele de angajament si creditele bugetare se prevad prin legea bugetului de stat. Descrierea Programului multianual pentru sprijinirea cooperarii unitatilor administrativ-teritoriale membre ale consortiilor administrative se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerului cu atributii in domeniul administratiei publice", prevede proiectul adoptat de Senat.

Comments