,,Regele pantofilor", Florin Panea, patronul ,,Leonardo", un nou dosar de evaziune. Prejudiciul ajun...

Pentru a strange probe, politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, au efectuat, miercuri, patru perchezitii. Descinderile care au avut loc la sediile a patru societati comerciale si la domiciliul din Oradea a lui Panea s-au derulat in cadrul operatiunii nationale ,,Jupiter", desfasurata de Parchetul General si Politia Romana.

"In urma perchezitiilor domiciliare, efectuate pentru documentarea si probarea activitatii infractionale, politistii de la investigarea criminalitatii economice au identificat si ridicat, in vederea cercetarilor diferite inscrisuri, documente financiar contabile, corespondenta si mijloace electronice", se arata intr-o informare a Politiei Bihor.

Dividende fictive si TVA rambursat prin ,,relatii comerciale artificiale"

Una dintre acuzatiile aduse patronului Leonardo a fost ca, in cursul anului 2021, ar fi inregistrat in contabilitatea firmei datorii nereale; mai precis, ,,dividende datorate, in mod fictiv, celor doi asociati ai societatii, in valoare totala de 9.010.066 de lei", spun politistii. Scopul acestei manevre ar fi fost sustragerea de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat.

Citeste si: Florin Panea, supranumit ,,Regele pantofilor", proprietarul Leonardo, inculpat pentru frauda. Procurorii i-au pus sechestru pe avere

In anul urmator, Florin Panea ar fi declarat fictiv, intr-o declaratie depusa la Fisc, aproape 2,8 milioane de lei ca TVA deductibil. Cu aceasta suma ar fi fost diminuata valoarea taxei pe valoarea adaugata pe care firma oradeanului o datora statului.

olitistii mai arata ca, in doua perioade distincte - aprilie 2018 - mai 2020, respectiv martie 2022 - aprilie 2024, Panea ar fi folosit 23 deconturi de TVA cu optiune de rambursare, ,,aferente unor relatii comerciale artificiale, derulate cu societati comerciale afiliate". Pe baza acestor documente, omul de afaceri ar fi stabilit o suma de peste 11 milioane de lei care ar fi trebuit sa-i fie rambursata, fara drept, de catre stat. Din aceasta, ar fi primit 3,5 milioane de lei, in timp ce achitarea restului de aproape 7,7 milioane de lei i-a fost respinsa.

Astfel, anchetatorii au calculat ca, pana in prezent, prejudiciul estimat in noul dosar al lui Florin Panea depaseste 23 de milioane de lei.

,,Politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bihor continua cercetarile sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, pentru documentarea intregii eventuale activitati infractionale a celui in cauza", se mai arata in comunicatul Politiei bihorene.

Comments