Reguli de aur in Postul Pastelui. Credinciosii trebuie sa le cunoasca si sa tina cont de ele: princi...

In teologia ortodoxa, postul nu este inteles numai ca abstinenta alimentara, ci ca o practica-test pentru indepartarea de patimi. De ce trebuie sa tinem post? Aceasta decizie aduce vindecare sufleteasca apropiindu-l pe om de Dumnezeu, sunt incurajate faptele bune si ajutorarea celorlalti.

Potrivit Bisericii, respectarea rigorilor din aceasta perioada are efecte benefice si din punct de vedere biologic. Schimbarea regimului alimentar poate contribui la eliminarea toxinelor din organism si la imbunatatirea sanatatii fizice. Alt efect benefic este ca postul presupune renuntarea la vicii, care pot contribui negativ la starea de sanatate.

Doar doua zile cu dezlegare la peste

Conform traditiei actuale a Bisericii citata de basilica.ro, in Postul Pastelui se posteste astfel:

1. In primele doua zile (luni si marti din prima saptamana) se recomanda post complet.

2. Pentru cei care nu pot tine post complet, se recomanda ajunare (post de o zi) pana spre seara, cand se poate manca putina paine si bea apa;

3. Aceleasi reguli sunt valabile si pentru zilele de luni, marti, miercuri, vineri si sambata din Saptamana Patimilor (29 aprilie-4 mai);

4. In ziua de miercuri din Saptamana Patimilor se ajuneaza pana seara, dupa oficierea Liturghiei Darurilor inainte sfintite, cand se mananca paine si legume fierte fara untdelemn;

5. In tot restul postului, in primele cinci zile din saptamana se mananca uscat o singura data pe zi, seara, iar sambata si duminica de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn si putin vin;

6. Exista doar doua sarbatori cu dezlegare la peste, de Buna Vestire (25 martie) si in Duminica Intrarii Domnului in Ierusalim (28 aprilie), care e si Duminica Floriilor.

7. In primele sase sambete din Postul Mare, asemenea sambetelor ,,Mosilor", se recomanda intensificarea rugaciunilor pentru cei morti. Se fac slujbe de pomenire, speciale care poarta numele de parastase.

8. Ultimele pomeniri pentru morti din Postul Sfintelor Pasti se fac in Joia Patimirilor, atunci cand se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare.

Traditii si superstitii in Postul Pastelui

* Se spune ca auzul primului cantec al cucului inseamna semn de primavara, iar persoanele care gusta peste de Buna Vestire se vor simti bine tot anul.

* De Florii, pe 28 aprilie, credinciosii se duc dimineata la biserica la slujba cu ramuri de salcie, care vor fi sfintite de catre preot. Dupa terminarea slujbei crengutele de salcie sunt duse acasa si pastrate intr-un loc curat, de regula langa o icoana.

* Sambata din ajunul Floriilor (27 aprilie) este cunoscuta si ca Mosii de Florii si se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate. In aceasta zi, gospodinele pregatesc placinte si le dau de pomana. Fetele tinere planteaza flori sau, imbracate in rochii albe, impodobite cu flori de primavara, merg cu colindul prin sat.

Citeste si Ce se mananca de Lasata Secului pentru postul Pastelui. Finii isi viziteaza nasii

Sursa text: Click.ro

Comments