Reguli noi la pensionare! Legea a fost promulgata de presedintele Iohannis

Reguli noi la pensionare! Legea a fost promulgata de presedintele Iohannis

Reguli noi la pensionare! Legea a fost promulgata de presedintele Iohannis

Pensii mai mari
Pensii mai mari

Legea a fost adoptată de Parlament în luna iunie, fiind iniţiată de patru parlamentari PSD. În forma iniţială, proiectul se referea doar la reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea de la Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, şi a fost respinsă de Senat, însă în comisiile din Camera Deputaţilor a suferit mai multe modificări, fiind depăşit cadrul iniţial, scrie News.ro. 

A fost astfel modificat sistemul de calcul al pensiei anticipate parţiale, respectiv, al pensiei cu penalizarea cuantumului.

În momentul de faţă, legea spune că valoarea pensiei anticipate parţiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de varstâ.

În noua formulă, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, potrivit unui tabel cu procentaje diferenţiate, de la 0,50%, la 0,15%. Astfel, până la un an peste stagiul minim de cotizare, penalitatea este de 0,50%, scăzând cu 0,5%, în plaje de un an, până la un minim de 0,15% pentru cel mult 8 ani de cotizare peste stagiul minim.

O altă modificare importantă adusă sistemului public de pensii se referă la fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare. Potrivit noii legi, această fracţiune de an de stagiu poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare.

Legea schimbă şi categoria persoanelor care se pot asigura la sistemul public de pensii, în baza unui contract. Până în acest moment, în sistemul public de pensii se puteau asigura avocaţii şi personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute. Au fost introduşi şi notarii în prevederile legii, care în acest moment sunt asiguraţi prin Casa de Pensii a Notarilor Publici.

În prevederile legii au rămas şi modificările cu privire la reducerea vârstei de pensionare a persoanelor care au muncit în zonele afectate de poluare din Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mure, vizate de iniţiatori la depunerea legii.

Astfel, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea pentru pensionarea anticipată parţială.

Articole recomandate

Comments