Relatiile comerciale ale Romaniei cu ,,Axa raului". De la suruburi nord-coreene la fructe iraniene s...


Federatia Rusa, Republica Populara Democrata Coreeana, Republica Islamica Iran si Republica Populara Chineza reprezinta in prezent ,,Axa raului" pentru Occident. In ciuda sanctiunilor multiple impuse de comunitatea internationala, Romania are in continuare relatii comerciale cu toate cele patru regimuri decretate drept iliberale.


In afara de China, impotriva careia este instituit un embargou international care se limiteaza doar la companiile care sprijina Rusia in razboiul din Ucraina, toate celelalte tari se afla sub multiple sanctiuni.


De exemplu, impotriva Coreei de Nord exista 36 de sanctiuni impuse doar de UE, iar a Iranului, vreo 18. La acestea se adauga alte restrictii stabilite de Statele Unite, care sunt mult mai drastice.


Rusia suporta, incepand cu anul 2014, cand a anexat ilegal Crimeea, cele mai multe si diversificate sanctiuni. Aproape 50 sunt dictate doar de Uniunea Europeana. Limitarile impuse Moscovei de la Bruxelles se inmultesc pe masura ce Rusia se incapataneaza sa continue invazia din Ucraina.


Toti prietenii lui Putin


Sintagma de ,,Axa a raului" are radacini biblice. Dar a fost folosita si in cel de-Al Doilea Razboi Mondial pentru a descrie alianta Berlin-Tokio-Roma.


Apoi, in 2002, in Discursul despre Starea Natiunii, presedintele american& George W. Bush& a declarat guvernele& Irakului,& Iranului& si& Coreei de Nord& drept ,,Axa raului".


Noua ,,Axa a raului" a fost definita de liderul grupului republican din Senatul american, Mitch McConnell, dupa declansarea conflictului armat dintre& Israel& si gruparile militante palestiniene conduse de& Hamas, din 7 octombrie 2023.


Relatiile intre cele patru regimuri iliberale sunt, de multe ori, fatise. Coalitia isi furnizeaza reciproc armament si petrol, ocolind sanctiunile occidentale.


China este principalul partener economic al Iranului, de la care cumpara petrol si cu care coopereaza militar. Iranul a aderat la Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai, din care mai fac parte China si Federatia Rusa.&


La inceputul anului 2023, Iran, China si Federatia Rusa au desfasurat, in premiera, un exercitiu militar comun. Coreea de Nord este copilul sarac din aceasta alianta, fiind ajutata de ,,cei trei frati" mai mari in schimbul livrarilor de echipamente militare.&


Federatia Rusa foloseste in Ucraina armament fabricat in Coreea de Nord, dar si in Iran. Hamas foloseste, de asemenea, arme din Coreea de Nord, livrate prin intermediul Iranului. Rusii au furnizat Iranului sisteme de aparare, iar Coreei de Nord tehnologie avansata, arata date culese in ultimii ani de serviciile de informatii occidentale.


Si, foarte important, trei dintre aceste state detin arme nucleare, iar Iranul face eforturi mari sa le produca.


Razboiul din Ucraina si cel din Israel arata, fundamental, interesele de expansiune ale aliantei raului. Moscova viseaza sa redevina o superputere prin expansiune teritoriala inspre Vest, Iranul vrea sa distruga Israelul, iar China tanjeste dupa Taiwan. Si toate la un loc isi doresc diminuarea puterii SUA in lume.


Cu toate embargourile si sanctiunile impuse, exista totusi relatii economice si in afara ,,Axei raului", iar Romania apare pe hartile comerciale interzise de comunitatea internationala din care face parte.


Produse cosmetice si suruburi nord-coreene


De exemplu, Romania are relatii comerciale chiar si cu cea mai izolata tara din lume - Coreea de Nord.


Datele Institutului National de Statistica din Romania arata ca, in 2023, Bucurestiul a importat din tara condusa de Kim Jong-un unelte, scule manuale, lampi de sudura, menghine, cleme de strangere, nicovale, forje portative, polizoare si ,,parti si accesorii de autovehicule".&


Valoarea totala a acestor bunuri s-a ridicat la 2.600 de euro. Volumul comercial din anul precedent a fost de 280 de euro si a constat in produse de infrumusetare/de machiaj si preparate pentru intretinerea/ingrijirea pielii (exclusiv medicamente), inclusiv preparate de protectie impotriva soarelui si preparate pentru bronzare, dar si preparate pentru manichiura si pedichiura.&


Tot in 2022, si in aceeasi bani, am adus din Coreea de Nord parti si accesorii de autovehicule si instrumente muzicale al caror sunet este produs sau amplificat prin mijloace electrice (de exemplu, orgi, chitare, acordeoane).


Anul 2021 ne-a adus din Coreea de Nord ,,suruburi, buloane, piulite, tirfoane, carlige filetate, nituri, stifturi, pene, saibe (inclusiv saibele elastice, de siguranta) si articole similare, din fonta, din fier sau din otel", in valoare de 530 de euro.


Pe de alta parte, Romania n-a exportat nimic catre regimul comunist de la Phenian.


Iranul ne vinde multe fructe


Relatiile comerciale dintre Romania si Iran au un volum mai ridicat, mai ales ca tara noastra nu tine cont decat de sanctiunile impuse de Comisia Europeana, care sunt mai lejere comparativ cu cele americane.


De exemplu, daca SUA interzic pana si vapoarele comerciale iraniene in apele teritoriale ale aliatilor, sub suspiciunea ca transporta armament pentru Hezbollah, Europa are alt tip de limitari.&


Pe lista de interdictii ale UE se afla 227 de persoane si 42 de entitati sub sanctiuni, in mare parte legate de guvernul iranian.


Romania profita, avand un comert mai activ cu Iranul. In 2023, am important bunuri in valoare de aproape 60 de milioane de euro si am exportat de 185 de milioane catre regimul de la Teheran. Cele mai mari contracte au fost pentru importul de struguri, proaspeti sau uscati (2,4 milioane de euro), pepeni si papaia (1,3 milioane), tomate preparate sau in conserve (4 milioane), produse de brutarie, patiserie si biscuiti (1,16 milioane), vaselina si ceara (3,1 milioane), polimeri de stiren sub forme primare (28,5 milioane) si multe altele de la covoare, chimicale si instrumente muzicale pana la piese, scule, electronice. Statistica indica in jur de 100 de categorii de bunuri.


De exportat, romanii s-au axat in special pe carne de ovine si caprine (in valoare de peste 5 milioane de euro), porumb (175 de milioane), lemn, turbine etc.&


In anul 2022, schimburile comerciale intre Iran si Romania au fost ceva mai bune: importuri de aproape 87 de milioane si exporturi de 230 de milioane. Iar in 2021 s-au facut importuri de 68 de milioane si exporturi de aproape 344 de milioane de euro. Produsele fiind cam aceleasi in fiecare an. Oricum, balanta comerciala este in favoarea noastra.


Schimburile cu Moscova se prabusesc


Cu Federatia Rusa, lucrurile sunt deja mai complicate, relatiile comerciale scazand de la an la an, odata cu impunerea de sanctiuni.


Daca la nivelul anului 2021, totalul importurilor valora peste 3,16 miliarde de euro, iar exporturile - un miliard, in 2022, importurile se situau la 3,85 de miliarde, iar exporturile - la 400 de milioane. In 2023, nivelul bunurilor importate a ajuns la sub 325 de milioane de euro, iar exporturile - la putin peste 236 de milioane.


In anul 2023, cele mai importante importuri dinspre Federatia Rusa au reprezentat produsele petroliere care nu fusesera inca interzise la comercializarea in spatiul european, cum sunt ,,uleiurile din petrol/minerale bituminoase" sau ,,deseuri de uleiuri de petrol/minerale" (152 de milioane de euro), ingrasaminte minerale sau chimice (peste 80 de milioane de euro), cauciuc sintetic (44 de milioane) si multe altele.&


Companiile romanesti au exportat spre Federatia Rusa seminte de floarea-soarelui in valoare de 15 milioane de euro, medicamente (28 de milioane), multa imbracaminte si incaltaminte, precum si electrocasnice, cosmetice si accesorii pentru autovehicule.


Tendinta relatiilor economice dintre Romania si Federatia Rusa este si pentru acest an de scadere drastica si de disparitie a unora dintre produsele importate care, intre timp, au intrat pe noi liste de sanctiuni. Asa s-a intamplat cu gazul de sonda. Importat masiv in 2021, pana la valoarea de 437 de milioane de euro, un an mai tarziu s-a redus la 121 de milioane de euro, pentru ca in 2023 sa dispara de pe lista produselor importate.


Relatii infloritoare cu China


Pe de alta parte, China, care nu sufera de pe urma sanctiunilor, este al doilea partener comercial al Romaniei din afara UE. In 2022, volumul total al schimburilor comercial au fost de aproape 10 miliarde de euro. Anul trecut, Romania a exportat in China marfuri de aproape un miliard de euro si a importat in valoare de peste 7 miliarde.


Comments