Religie si cod penal

Religie si cod penal

Religie si cod penal


Civilizatia europeana este construita pornind de la codul moral al iudeo-crestinismului. Toate codurile de legi europene (si nu numai) se bazeaza pe cele zece porunci primite de Moise pe doua tablite de lut.


Astazi, cand tablitele de lut sau de ceara au fost inlocuite de tabletele& inteligente, cele zeci porunci raman, aproape toate, la fel de valabile. Asta si in baza a milenii de indoctrinare.


Evident, societatea de azi respinge, aproape in totalitate, chestii precum ,,Eu sunt Domnul Dumnezeul tau: sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!", ,,Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul. Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti" sau ,,Sa nu iei in desert Numele Domnului, Dumnezeului tau; caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui".


Dupa cum se vede, 3 porunci, reprezentand 30% din Decalog, se ocupa de stabilirea ierarhiei. Dumnezeu ne spune, de la inceput, cine-i seful si cum trebuie el proslavit. Sa accepatm ca e vorba despre regelmentari nedemocratice, care nu ar mai merge azi nici in perioada in care se instituie starea de urgenta.


Dar, in rest, proucnile primite de Moise sunt valabile si se regasesc, aproape toate, in codurile penale contemporane.


Codul lui Moise, ca sa-i spunem asa, condamna ceea ce condamna si
legislatia lumeasca: crima, furtul, marturia mincinoasa. Am putea spune ca se
pedepseste si tentativa, exact ca in legislatia mireana: ,,Sa nu poftesti casa
aproapelui tau; sa nu poftesti nevasta aproapelui tau, nici robul lui, nici
roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, nici vreun alt lucru care este al
aproapelui tau".


Politicienii romani, si nu doar cei romani, pozeaza, pentru
voturi, in fiinte profund religioase. Ii vedem adeseori la biserica, asistand
la slujbe. Daca e rost de o baie de multime, ii putem zari si la procesiuni
religioase. Si, cu toate acestea, atunci cand ar trebui sa puna in aplicare
ceea ce, teroetic, invata la biserica, politicienii par a nu-si mai aminti
nmic.


O scuza ar avea. Nu se spune in decalog ,,Sa nu minti!". E chestia aia ambigua, cu marturia stramba impotriva aproapelui, dar scuza lor este ca mint in interesul aproapelui, al cetateanului, al natiunii. Asa si-a jsutificat presedintele Iohannis minciuna ca n-a primit decat o propunere de premier, cand, de fapt, primise trei. Facuse declaratia respectiva in interesul unitatii nationale. Care nu se putea realiza decat sub Ludovic Orban, asa ca de ce sa mai fim tributari rostirii adevarului.


Acum, zilele astea, cat s-a dat drumul la achizitii directe, toti ar trebui sa-i vegehm pe politicieni sa nu cumva sa ignore si porunca aia care spune clar: ,,Sa nu furi!". Si ar trebui sa fim atenti si al deciziile care ar putea duce la incalcarea celei mai importante porunci: ,,Sa nu ucizi!". Chiar daca nu-si manjesc niciodata ei insisi mainile, deciziile luate in pripa, pe negandite, pot fi criminale.


Zilele acestea, credinciosii se roaga, ateii se bazeaza pe domnia legii. Cum am mai spus, la baza exista multe similitudini intre religie si sistemul legislativ, deci nu suntem chiar atat de diferiti. Iar izolarea ne va face si mai asemanatori.


Totusi, chair daca moravurile s-au schimbat mult de-a lungul
timpului, este in decalog o prounca, ,,Sa nu precurvesti!", pe care daca unii
dintre raspandacii de coronavirus cu expunere publica ar fi respectat-o, azi
aveam mult mai putine cazuri de imbolnavire.


Comments