RELUAREA UNEI TRADItII – Liturghie in Turnul Stefan din Baia Mare dupa mai bine de 70 de ani

RELUAREA UNEI TRADItII – Liturghie in Turnul Stefan din Baia Mare dupa mai bine de 70 de ani

sursa foto: voceatransilvaniei.ro

RELUAREA UNEI TRADIŢII. Martor prețios al trecutului orașului Baia Mare, Turnul Sfântul Ștefan este astăzi un simbol pentru băimăreni, fiind cel mai important monument istoric în care se întâlnesc valențele arhitectonice cu semnificațiile memoriale și, alături de celelalte edificii din centrul vechi, se constituie într-un patrimoniu imobil de o importanță covârșitoare.

DUPĂ MAI BINE DE 70 DE ANI, ÎN CAPELA DIN TURN A FOST OFICIATĂ, SÂMBĂTĂ, 20 AUGUST, O LITURGHIE.

“Liturghia este mai deosebită pentru că turnul a fost închis şi dat uitării timp de zeci de ani iar în timpul comunismului nu era deschisă nici capela, nu se ştia de existenţa ei şi s-a făcut tot posibilul să fie dat uitării faptul că este de fapt un loc sacru”, a declarat preotul Ioan Roman, protopopul romano-catolic de Baia Mare.

INTRAREA ÎN CAPELA TURNULUI SE FACE PRIN UȘA DINSPRE NORD ŞI PUŢINI SUNT CEI CARE ŞTIU DE EXISTENŢA EI.

Iniţial, la reabilitatea Pieţei Cetăţii, spaţiul a fost proiectat să fie lapidariu dar, la cererea reprezentanţilor Bisericii romnao-catolice din oraş, i s-a redat destinaţia iniţială. Mai mult, reprezentanţii Bisericii romano-catolice spun că şi-ar dori ca spaţiul să fie utilizat şi de alte culte creştine din oraş.

Am căutat în arhivele bisericii şi am găsit planurile iniţiale ale capelei. Am depus o cerere la primărie şi s-a refăcut. S-au respectat întocmai planurile iniţiale. După lucrările de restaurare am cerut ca în turn să fie acea sală readusă la starea iniţială, adică să fie o capelă pe care dorim să o folosim împreună cu toate confesiunile. În fond şi la urma urmelor Sfântul Ştefan este recunoscut şi de către Biserica Ortodoxă a Constatinopolului. Sfântul Ştefan a fost canonizat şi de Biserica Ortodoxă”, a mai spus preotul.

EVENIMENTUL FACE PARTE DINTR-O SERIE MAI AMPLĂ, DEDICATĂ SFÂNTULUI ŞTEFAN ŞI CARE A AJUNS DEJA LA CEA DE-A XX-A EDIŢIE.

„În anul 1996 organistul şi cantorul bisericii noastre, domnul Czol Ernö a avut iniţiativa de a organiza timp de o săptmână programe culturale înainte de a celebra Hramul Bisericii Sfântul Ştefan din care mai putem admira doar turnul. Din acel moment, în fiecare an, timp de o săptămână ne pregătim pentru celebrarea hramului cu diferite programe culturale”, a explicat Ioan Roman, protopopul romano-catolic de Baia Mare şi parohul Bisericii romano-catolice Sfânta Treime.

HRAMUL SFÂNTULUI ŞTEFAN A FOST CELEBRAT DUMINICĂ, 21 AUGUST. ÎN PIAŢA CETĂŢII DIN BAIA MARE A AVUT LOC O MESĂ RELIGIOASĂ ÎN AER LIBER URMATĂ DE UN CONCERT.

Sursa info 

Comments