REPORTAJ in ograda: Un tanar si-a gasit drumul la tara, printre rasaduri, dupa ce s-a saturat ,,sa s...


,,Sa muncesti si tu, sa faci un banut linistit", asa suna mantra deloc pretentioasa cu care, dupa ani de incercari si dezamagiri profesionale, Mihai Luca si-a gasit, la 32 de ani, sensul in viata la tara. A cumparat un teren intr-un sat din Dambovita, Ungureni, unde a infiintat Ograda lui Luca. Acolo cultiva plante si legume, pe care le vinde la pachet cu povestea lui.


Mihai Luca

La 6.30, Mihai Luca, 38 de ani, isi bea cafeaua in fata unei sere. Nu se uita-n zatul ramas pe fundul cestii, ci ridica privirea spre cer. Cel mai mult ii plac diminetile in care citeste-n nori ca nu va ploua.


Dar chiar si cand ploua, ritualul continua la fel. Se duce 10 km, adica doua sate mai departe, dupa Gabi, femeia care il ajuta sa aduca viata in serele de legume.&


Saptamana munceste in Dambovita, sambata si duminica e acasa


,,Gabi munceste ca un berbec", o descrie Mihai. E o femeie cam de aceeasi varsta cu el, dar mult mai mica de statura. Are niste manusi cu care-si protejeaza mainile, dar care nu-i ascund forta si dexteritatea. Cand ii suna telefonul, gliseaza cu nasul ca sa raspunda. La ea in sat nu gradinareste, spune ea, dar aici ,,imi place tot, munca cu pamantul, ma simt ca acasa".


Gabi uda rasadurile

Mihai a deschis Ograda lui Luca, intr-un sat din judetul Dambovita, acum sase ani. A inceput sa cultive rosii, iar astazi are cinci solare in care seamana verdeturi.&


La Ograda, saptamana lui se imparte astfel: de luni pana miercuri munceste in sere, joi strange legumele si le pregateste pentru livrarile pe care le face tot el in zilele de vineri, in Bucuresti. Iar weekendurile le petrece acasa, in comuna Pantelimon, alaturi de nevasta sa si fiul lor adolescent.


Viata la tara. Deja-vu


Mihai Luca a crescut la tara, la bunici, intr-un sat din judetul Bacau. Cei 300 de kilometri si 30 de ani dintre cele doua la tara din viata lui au ceva asemanator. ,,Cerul de noapte. Chiar se vede, vezi stelele, Luna clara. Vezi bufnitele cum zboara. Si linistea".


"Nu mi-a placut niciodata sa stau sub sabia sefilor"


Inainte de ograda, Mihai si-a gasit cu greu locul. La studii a renuntat dupa liceu. ,,Mi-am luat bataie de la proful de istorie in clasa a V-a si de-atunci mie nu mi-a mai placut scoala". Pana la 30 de ani, a pendulat intre mai multe joburi, dar ,,nu mi-a placut niciodata sa stau sub sabia sefilor, pentru ca nu sunt corecti". A lucrat mai ales in distributie sau ca agent de publicitate.


Mihai Luca

Ultima experienta ca angajat l-a convins ca trebuie sa inceapa ceva pe cont propriu. Facea distributie de saci menajeri si parcurgea zilnic drumuri de pana la 1.000 de kilometri, in toata tara.&


Intr-unul din aceste drumuri, a avut un accident de masina, pentru care angajatorul l-a considerat tot pe el vinovat.


Experienta i-a pus capac si apoi nu s-a mai angajat timp de un an, perioada in care familia a trait din salariul sotiei. ,,Ei i-a placut scoala", glumeste acum printre macris si rucola.


A fost anul in care Mihai si-a descoperit si cultivat pasiunea pentru agricultura. Familia avea o casa in orasul Pantelimon si incepusera sa creasca animale in curte pentru consumul propriu. La vremea aceea, fiul lor avea 10 ani si parintii voiau sa gaseasca variante curate de hrana.&


Afacerea de croitorie nu a mers, pamantul insa e irezistibil


Sotia primise doi iepuri de la un coleg de munca. ,,De la doi iepuri am ajuns la 40 de iepuri, ca se inmultesc ca iepurii la propriu", glumeste Mihai.& ,,Am crescut si gaini si-am vazut ca eu la asta ma pricep. Imi place sa fac chestii cu mainile, invat repede".


Mihai Luca

Asa s-a nascut ideea unei afaceri mici, din care sa-si sustina familia facand ce-i place. Nu era prima astfel de idee pe care o prezenta sotiei. ,,Ea a terminat mate-info, e foarte cerebrala, pe statistici, pe nebuneli. Ii spuneam: uite, vreau sa fac, vreau sa incerc. Statea, se gandea, de obicei avea argumente ca nu".


Mihai mai pornise alta afacere, cu un prieten, o croitorie, dar abandonasera rapid proiectul. Totusi, cu ograda a fost diferit. Entuziasmul era real, implicarea, pe masura. Sotia a spus de aceasta data: ,,Bai, s-ar putea sa mearga".


,,Fa ce stii tu ca poti sa faci"


Principalul investitor a fost mama lui: ,,80% din ce vedeti aici e cu banutul lu' mama. Mi-a spus: mie nu-mi place, dar daca vrei, ia de-aici. Fa ce stii tu ca poti sa faci".


Mama l-a crescut singura pe Mihai, dupa ce s-a despartit de tatal lui. ,,Cand ai un singur parinte - stii cum e, ce sa faca, sa munceasca sau sa aiba grija de tine mai mult?".


Mihai Luca

Femeia a incercat sa le faca pe amandoua. Pana sa plece la munca in Italia, cand el implinise 17 ani, lucra la RATB, unde ziua de munca incepea la 4. De la ea, Mihai a mostenit obiceiul de a se trezi inainte de rasaritul soarelui. Cand mama i-a dat banii stransi in Italia, i s-a parut ca fiul ei se inhama la o munca foarte grea.&


Insa cand a revenit in Romania, ideea lui Mihai prinsese radacini. ,,Scoti un ban, esti apreciat, oamenii cumpara de la tine", i-a spus mama.<br>


Nu a gasit terenul potrivit din prima. A cautat intai un loc aproape de casa, in Branesti, Cernica, Islaz, dar preturile din zona erau mult peste ce-si permitea familia. Apoi, intr-o zi, un prieten l-a sunat pe Mihai: ,,E o casa de vanzare in Ungureni, vrei sa vii s-o vezi? Ungureni? Unde e Ungureni?". Primul instinct a fost sa caute altceva, din cauza distantei. El isi dorea sa poata face naveta zilnic, iar aici era o constructie darapanata, inconjurata de balarii, prea departe de Pantelimon. Chiar si-asa era cea mai buna varianta.


Prima greseala: ,,Nu am cultivat in solar"


A inceput cu cateva sute de fire de rosii, dar nu in solar. A fost primul din mai multe experimente care au dat gres, dar necesare ca sa invete ce are de facut.&


,,Ploi, soare, ploi, soare. Asta e un factor de stres foarte mare. In momentul in care ai umezeala pe frunze si vine caldura, se dezvolta foarte mult ciupercile. Pur si simplu iti decimeaza rosiile".


A ramas cu niste bete pe care atarnau cateva fructe. Atunci si-a zis ca nu mai pune rosii afara niciodata. A trecut la solare. Al doilea pe care l-a construit a fost si primul mare, de 130 de metri patrati. ,,Nu-i mult pentru un agricultor, dar pentru un om de rand e foarte mult. Cand am vazut noi 400 de fire de rosii, am simtit ca e mare, foarte mare. Cand te vezi intr-un solar destul de maricel, spui: aoleu, oare il dovedesc eu pe asta?".


Solar din Ograda lui Luca

L-a dovedit.


,,Pana nu cultivi cu mana ta ceva n-ai sa inveti sa cultivi. Degeaba citesti. Pana nu o vezi tu cum creste".


In gradinarit, ,,tot timpul se intampla ceva. E wow: ia uite, a iesit iar, a rasarit. Yay! Fiecare anotimp are frumusetea lui. Viata". Si fiecare anotimp are si rasadurile lui.


Acum planteaza rosii, castraveti, spanac, leurda, macris, ridichi, ceapa, usturoi. Toate verdeturile. Dar spune ca la rosii se pricepe cel mai bine. Asta pentru ca le cultiva de cel mai mult timp. A descoperit de la un sezon la altul care este timpul potrivit, care este temperatura, cum sa nu mai ranesti o rosie. Cand o ranesti, ea trebuie sa-si vindece ranile si sa creasca in acelasi timp. Ca un om.


Pe langa legaturile de verdeturi si lazile de rosii, la Ograda, Mihai si Gabi prepara si pesto de leurda, si dulceturi din flori de soc, de iasomie, mac sau de ardei iute.


Amenintarile serei


In solar, randurile de rosii se intersecteaza cu cele de busuioc si craita, plante-companion, foarte aromate, care resping insectele. Pe de alta parte, craita atrage masculii de ,,tuta absoluta", o molie mica, ,,un fluturas care isi depune ouale, mananca din frunze si sapa gauri in rosii. Anul trecut a facut ravagii in toata tara". Florile de craita reduc activitatea de reproducere a moliei. ,,Le plac mai mult florile decat fetele".


Solar din Ograda lui Luca

Nu foloseste substante chimice, dar mai stropeste cu ceaiuri din plante sau cu zeama de urzica pentru a indeparta daunatorii. E franc cu clientii sai: ,,Nu te astepta sa iti aduc ceva la modul foarte mare, foarte frumos, aratos. Eu ti-l aduc exact cum il iau din gradina".


O zi in Ograda inseamna peste 12.000 de pasi, spune Mihai, care isi contorizeaza activitatea fizica printr-o aplicatie pe mobil. La ora 17.00, trage foliile peste solare, ca si cum ar lasa cortina sa cada in fata spectacolului naturii.


Inainte sa mearga acasa la familie, in weekend, face in fiecare vineri turul Bucurestiului, de la un client la altul. Are un fel de cos minim, in valoare de 70 lei, pe care il livreaza fara alte costuri. Poate lua cel mult 35 de clienti pe saptamana. Saptamana trecuta, de pilda, 35 de clienti au insemnat 161 km pe traseul Ograda lui Luca-Bucuresti-acasa.


Plecam spre Bucuresti, nu inainte ca Mihai sa ne faca cate un pachetel cu zacusca de ghebe, ardei iuti murati si dulceata de ardei iute. ,,Daca nu vrei tu, dai mai departe. Asta e ceva ce inveti in viata: sa nu refuzi, cand un om iti da ceva, iti da din sufletul lui".


Si esentialul: la sase ani de cand a luat aceasta decizie, reuseste sa isi intretina familia si sa fie pe cont propriu, departe de ,,sabia sefilor". ,,Eu, daca sunt murdar de noroi, ma duc in Bucuresti fara probleme".




Comments