REPORTAJ | Localnicii din Ciurea, prima comuna carantinata din Iasi, s-ar imuniza, dar nu au unde. P...


La startul celei de-a doua etape a campaniei nationale de vaccinare, vineri 15 ianuarie, Libertatea a discutat cu locuitorii din Ciurea, prima comuna din Iasi care a fost carantinata in starea de alerta. Cei mai multi vor sa se vaccineze. Dar trebuie sa mai astepte: Prefectura Iasi a decis ca centrul amenajat in comuna sa se deschida ,,intr-o faza ulterioara".


Centrul de vaccinare din comuna Ciurea este organizat intr-un camin cultural modernizat in anii anteriori, ceea ce inseamna ca are toate utilitatile necesare: apa curenta, electricitate si grupuri sanitare. Acesta va deservi opt comune, DSP estimand ca circa 14.400 de persoane trebuie sa se vaccineze in etapa a doua a campaniei nationale.&


Centrul de vaccinare a fost instalat la Centrul Cultural din Ciurea

Greul va incepe atunci cand se va putea vaccina toata lumea, fiindca populatia din cele 8 comune depaseste 50.000 de locuitori, doar in Ciurea fiind 20.000.&


<strong>Momentan exista trei medici de familie care si-au luat angajamentul ca vor lucra in centrul respectiv, dar situatia personalului ,,este o enigma", explica reprezentantii primariei. </strong>


In ciuda faptului ca centrul a fost amenajat conform recomandarilor DSP, care a trimis indicatii si schite cu fluxuri, acesta nu si-a inceput activitatea de pe 15 ianuarie.&


In aceeasi zi, Prefectura Iasi a anuntat ca doar 17 din cele 38 de centre din judet se vor deschide, si doar unul singur este in mediul rural, in comuna Tomesti, 12 fiind in Iasi si restul in celelalte orase din judet: Pascani, Harlau, Targu Frumos si Podu Iloaiei.&


<strong>Ciurea este recunoscuta in Iasi ca fiind prima localitate in care s-a impus carantina in starea de urgenta, anul trecut la finalul lunii noiembrie.</strong>


Rata de incidenta se pastreaza peste 3 la mie si astazi, dupa ce la momentul carantinarii trecea de 8.


Primarul comunei, Catalin Lupu, spune ca a pus la dispozitie toate resursele primariei pentru a amenaja centrul de vaccinare, pentru ca stie ce inseamna sa treaca prin boala. ,,Am fost la un pas de dincolo", spune barbatul. S-a infectat la finalul lunii noiembrie.


A avut o forma grava de COVID-19 care s-a suprapus peste o pneumonie pe care o avea deja, a fost internat in spital, unde a avut nevoie pentru zece zile de suport de oxigen.


S-au infectat el, sotia si parintii, iar tatal sau a murit la finalul lunii noiembrie si a fost inmormantat de Ziua Nationala. ,,Au trebuit sa vina copiii la inmormantare, doar ei, fiindca noi eram toti in izolare".&


,,Nu avea cine sa mearga la inmormantare"


Catalin Lupu, primarul comunei Ciurea

,,Pe 28 noiembrie am fost testat pozitiv, iar tata a fost inmormantat pe 1 decembrie. Iar pe 1 noaptea m-a sunat medicul pneumolog si mi-a spus sa vin de urgenta la spital. Am avut in vizita cumnatii de la Piatra Neamt care au stat si ei izolati doua luni la noi, fiindca s-au infectat", a povestit Catalin Lupu.


Primarul asteapta ca rata de incidenta sa scada sub 3 la mie pana pe 8 februarie, in speranta ca elevii se pot intoarce la scoala fizic, macar in scenariul galben.&


Acesta spune ca numarul mare de cazuri se explica si prin faptul ca Ciurea se afla in apropierea Iasiului, multe persoane infectandu-se in oras, dar si pentru ca in comuna nu s-au respectat regulile de protectie sanitara.


Oamenii ar trebui sa se testeze gratuit, chiar si atunci cand banuiesc ca au boala, dar daca trebuie sa dai 300 de lei si nu ii ai... Cand ti-e rau e usor, ca e gratuit.

Catalin Lupu, primar Ciurea:

,,Eu ma vaccinez, ca numai eu stiu cat mi-a fost de rau", spune Catalin Lupu, care se teme insa ca opinia sa nu este impartasita de majoritatea localnicilor.


Medicii de familie, incurcati de lipsa protocoalelor


Cei mai multi dintre oamenii din Ciurea cu care am vorbit sunt insa pe aceeasi linie cu primarul: vor sa se vaccineze.


Mihaita Harabagiu, localnica

Mihaita Harabagiu este trecuta de 70 de ani si spune ca vrea sa se vaccineze cat mai repede. Saptamana trecuta a fost la medicul de familie, dar a plecat nelamurita.


,,Mi-a zis medicul ca nu are nicio hartie de la Casa de Asigurari si mi-a spus sa intru eu pe platforma sa vad, dar asta nu e corect. Acum nu e problema, am si eu copii care stiu sa umble pe internet, dar nu ar trebui sa fac eu asta. Medicul de familie mi-a spus ca nu are cum sa ne treaca pe lista, ca nu stie cum", a povestit aceasta.


Mihaita Harabagiu spune ca are doua nepoate in Iasi, una in clasa a XII-a care vrea sa dea anul viitor examenul de admitere la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa din Iasi. Toata familia, spune doamna Mihaita, se vaccineaza, mai ales ca a auzit la televizor ca virusul ataca acum si tinerii.


Vreau, cum sa nu, ma vaccinez! Asa cum atatia ani de zile ne-am vaccinat antigripal, cum sa nu ne vaccinam si cu asta? Si copiii vor sa se vaccineze. Acum inteleg ca trebuie induplecati profesorii sa mearga la scoala, ca ei nu vor sa se vaccineze. Nu e normal.

Mihaita Harabagiu, localnica:

,,De ce sa nu ma vaccinez, nu e pentru sanatatea mea?"


Nu toti localnicii vor sa se imunizeze. Un barbat care se afla in fata primariei ne-a spus raspicat ca nu vrea, fiindca e sanatos si asa a fost toata viata. ,,Asa o sa ma tie Dumnezeu", a incheiat acesta dialogul.


Neculai, un barbat la 50 de ani, spune ca s-ar vaccina si maine, dar lucreaza in fiecare zi la Raducaneni, o comuna la circa 30-40 de kilometri distanta, pleaca dimineata si se intoarce seara, asa ca nu stie cand o sa se poata programa. ,,Oricum nu-i randul meu acum".


,,De ce sa nu ma vaccinez, nu e pentru sanatatea mea? Si asta conteaza. Atmosfera pe la noi in comuna e buna, aici pe strada la noi nu a fost COVID-ul, chiar daca am stat in carantina. Am scapat mai usor. Oamenii sa stiti ca sunt deschisi, vrem sa ne vaccinam, eu va spun drept ca ma vaccinez, asta e situatia. Sper doar sa si pot", povesteste Neculai.&


,,Traiti dumneavoastra, va rog, cu 800 de lei pe luna"


Constantin Calistrat, localnic

Constantin Calistrat, un barbat de 50 de ani, spune si el ca este hotarat sa se vaccineze pentru ca toti din jurul sau vor s-o faca. ,,Ma incurajeaza toata lumea, si din stanga, si din dreapta, chiar daca nu stiu multi oameni care sa fi avut COVID".


L-am intalnit pe strada chiar cand se intorcea de la medicul de familie din sat, unde a fost sa ia o reteta si sa intrebe cum se stabileste randul la vaccinare.


Mai sus, pe aceeasi strada din satul Ciurea, locuiesc cumatrii lui Petrica Sufaru, pe care acesta ii mai viziteaza din Slobozia, un alt sat al aceleiasi comune.


Petrica, un barbat la 65 de ani, se intorcea de la magazin cu cumparaturile pe care le facuse pentru ca rudele sale, care sunt in varsta. 78 de ani - el, 72 de ani - ea, ,,si nu ies prea mult din casa".


Petrica Sufaru, localnic

S-au pazit toata pandemia, si cat a fost carantina. Nu au avut probleme, asa ca se vaccineaza. Si eu ma vaccinez, am vorbit cu totii si ne uitam cum fac unul-altul vaccinul si nu se intampla nimic, asa ca facem si noi, ca asa e corect.

Petrica, 65 de ani:

Acesta spune ca s-ar fi vaccinat indiferent de situatie, fiindca este intr-o categorie de risc si merge sa lucreze la un abator de pui din Brno, Cehia.


E munca usoara, spune Petrica, si pe bani putini, dar e mai bine decat in Romania unde trebuie sa traiasca cu o pensie de 800 de lei. ,,Traiti dumneavoastra, va rog, cu banii astia. Nici medic de familie nu am, asa ca o sa ma duc luni sa gasesc si sa ma programeze, sa vad ce trebuie sa fac", a explicat barbatul.&


Ciurea, pe harta internationala a accidentelor feroviare



Comuna Ciurea din Iasi este cunoscuta la nivel international pentru ca aici s-a produs, cu mai bine de 100 de ani in urma, unul dintre cele tragice accidente feroviare din toate timpurile.


In 1917, dupa ce Germania invadase Bucurestiul, autoritatile au sunat retragerea in Moldova, astfel ca sute de mii de oameni si zeci de institutii isi mutau sediul in Iasi.&


Atunci, un tren cu refugiati, soldati romani, rusi si francezi, dar si cu o multime de civili care s-au urcat pe parcurs, a avut o problema cu franele coborand dealul Barnovei, s-a rasturnat si a luat foc.&


A fost a treia cea mai mare tragedie feroviara din istoria lumii: aproape 1.000 de oameni si-au pierdut viata in noaptea de 31 decembrie 1917.


Vineri 15 ianuarie, evenimentul a fost comemorat la Ciurea.


Foto: Catalin Hopulele


Comments