Reportaj Politico la Doicesti: Romania pariaza pe minireactoarele nucleare, iar era carbunelui a aju...


Romania face eforturi importante in ceea ce priveste reactoarele de mici dimensiuni, care ar putea-o transforma in lider in domeniul tehnologiilor curate, dar acestea nu au fost testate, scrie Politico, care a facut un reportaj in judetul Dambovita. La Doicesti, in locul vechii termocentrale pe carbune, va fi amplasata prima centrala bazata pe minireactoare modulare (SMR), in parteneriat romano-american.


Constantin Stroe, primarul in functie de 24 de ani al comunei Sotanga, de langa Doicesti, a fost martorul dezastrului provocat localnicilor dupa ce, in urma cu mai bine de un deceniu, uzina si-a concediat cei 3.000 de muncitori si si-a inchis activitatea. ,,A fost o prabusire totala, o lipsa de incredere in viitor, deoarece nu aveau nicio perspectiva asupra a nimic", a povestit el.


Un sfert din populatia activa a parasit in scurt timp acest oras de 7.000 de locuitori, situat la nord-vest de Bucuresti. ,,Familiile au fost destramate. Unii au ramas, altii au plecat la munca in strainatate", a spus primarul din comuna damboviteana Sotanga.


Acum, soarta regiunii s-a putea schimba. Romania doreste sa construiasca sase minireactoare nucleare avansate pe locul fostei centrale din orasul vecin, Doicesti.


In cazul in care va functiona, demersul ar putea crea mii de locuri de munca, deoarece investitorii vor veni in regiune pentru a exploata energia electrica. In plus, proiectul ar ajuta Romania sa isi indeplineasca sarcina dificila de a-si reduce drastic emisiile si, in acelasi timp, sa satisfaca nevoia tot mai mare de energie electrica, scrie Politico.


,,Zona va deveni mai atractiva", a declarat Stroe, subliniind ca exista deja interes pentru construirea unei statii de tratare a deseurilor si a unei noi autostrazi in apropiere.


Insa daca proiectul va esua, atunci miliarde de dolari din banii contribuabililor vor fi aruncati pe fereastra, a mai notat jurnalistul Politico, care a vizitat si comuna Doicesti, aflata la 12 kilometri de Targoviste.


Europa urmareste acest experiment cu interes


In ultimele luni, multe tari din blocul comunitar si-au manifestat interesul pentru construirea unor reactoare similare, in speranta ca aceasta tehnologie poate readuce la viata fostele zone de productie a carbunelui si poate ajuta capitalele UE sa indeplineasca obiectivele climatice stabilite de Bruxelles.


La inceputul acestei luni, Comisia Europeana a lansat oficial o alianta industriala care sa reuneasca producatori locali, banci si firme energetice pentru a construi un ,,lant de aprovizionare puternic in UE" si pentru a implementa tehnologia la inceputul deceniului urmator.


Dar, desi aceste tehnologii ,,au un mare potential, in ceea ce priveste cat de realist este, nimeni nu stie", a declarat Sylvain Cognet-Dauphin, liderul departamentului Europe Power and Renewables la S&P Global.


Fosta termocentrala pe carbune din Doicesti a functionat din 1953 pana in 2009. Dupa inchidere, a trecut prin toate etapele destramarii, incepand cu vanzarea la un pretul modic si terminand cu demolarea unor parti din constructie.&


Libertatea a facut doua reportaje la Doicesti in urma cu doi ani. Primul, publicat in iulie, intitulat ,,Ce cred oamenii din Doicesti despre faptul ca vor avea centrala nucleara peste gard", iar al doilea, publicat dupa patru luni, intitulat ,,Locuitorii din Doicesti au aflat din intamplare de demolarea turnurilor de peste gard, unde se ridica minicentrala nucleara".










Comments