Reprezentantii elevilor, parintilor si sindicatelor din Educatie cer Guvernului sa modifice ordinul...

Consiliul National al Elevilor, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie ,,Spiru Haret" si Federatia Nationala Sindicala ,,Alma Mater" au trimis Guvernului o scrisoare deschisa in care cer sa modifice in regim de urgenta Ordinul comun al ministrilor Educatiei si Sanatatii privind normele sanitare.

Acestia sustin ca au primit semnale ca in foarte multe cazuri a fost imposibila aplicarea masurilor stabilite, deoarece acestea nu tin cont de particularitatile unitatilor de invatamant si nici nu le dau acestora in mod real posibilitatea de a opta pentru un scenariu sau altul.

Mai mult decat atat, in unele dintre aceste situatii, spun semnatarii scrisorii deschise adresate Executivului, conducerile unitatilor de invatamant au fost amenintate cu amenzi de reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica (DSP), pentru nerespectarea intocmai a reglementarilor din cuprinsul ordinului mentionat.

Mai jos gasiti integral scrisoarea transmisa Guvernului:

"De la intrarea sa in vigoare, la data de 1 septembrie 2020, actul administrativ cu caracter normativ mai sus mentionat a generat confuzie si interpretari diferite de la un judet la altul, de la o localitate la alta, de la o unitate de invatamant la alta, de la o universitate la alta si chiar de la o autoritate a statului la alta.

In cursul acestei saptamani, ulterior datei de 7 septembrie (cand directiile de sanatate publica au informat inspectoratele scolare cu privire la situatia epidemiologica de la nivelul fiecarei localitati), consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant din intreaga tara au incercat sa stabileasca scenariul dupa care vor functiona, cu respectarea stricta a dispozitiilor cuprinse in Ordinul comun nr. 5487/1494/2020. Semnalele pe care le primim din teritoriu sunt in sensul ca, in foarte multe cazuri, acest lucru a fost imposibil, deoarece masurile stabilite nu tin cont de particularitatile unitatilor de invatamant preuniversitar si nici nu le dau acestora in mod real posibilitatea de a opta pentru un scenariu sau altul. In unele dintre aceste situatii, conducerile unitatilor de invatamant au fost amenintate cu amenzi de reprezentantii directiilor de sanatate publica, pentru nerespectarea intocmai a reglementarilor din cuprinsul ordinului mentionat.

In ceea ce priveste invatamantul superior, Ordinul mai sus mentionat nu specifica alocarea unor resurse financiare pentru universitati necesare atat procurarii materialelor sanitare si echipamentelor electronice destinate studentilor cu probleme sociale, cat si angajarii resursei umane aferente respectarii reglementarilor.

In plus, exista o serie de aspecte care ar fi trebuit reglementate prin ordinul in cauza (pe care noi le-am prezentat in materiale si discutii anterioare cu factorii decizionali) si pentru care nu regasim dispozitii in cuprinsul ordinului.

Din pacate, ceea ce anticipam si semnalam in Scrisoarea deschisa din 28 august 2020 se intampla: intarzierea cu care au fost adoptate masurile, insuficienta acestora, inaplicabilitatea lor, inexistenta unor reglementari clare, care sa tina cont de realitatile sistemului de invatamant romanesc au determinat instaurarea panicii in randul elevilor, studentilor, parintilor si salariatilor din invatamant - salariati care se afla constant sub amenintarea ca vor raspunde ei daca ceva merge prost.

In aceste conditii, pornind de la dezideratele sociale prezente si de perspectiva, consideram ca este imperios necesar si de maxima urgenta ca factorii de decizie din Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Sanatatii sa se aseze la masa dialogului (real) cu structurile reprezentative ale sindicatelor din invatamant, structura reprezentativa a parintilor si consiliul elevilor, sa reanalizeze Ordinul comun nr. 5487/1494/2020 tinand cont si de feedback-ul din teritoriu, in vederea elaborarii unui document cat mai complet, pliat pe realitate si agreat de toate partile implicate, de natura sa raspunda realitatilor din sistem, interesului social si nevoilor cu care se confrunta in aceasta perioada scoala romaneasca".

Comments