Republica Moldova cere Rusiei sa-si retraga trupele din Transnistria: ,,Este cinic sa-i auzim ingrij...


Seful diplomatiei de la Chisinau, Mihai Popsoi, a avut marti un discurs dur la adresa Moscovei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), cerand Rusiei sa-si retraga trupele si munitiile din regiunea separatista Transnistria, transmite News.ro.


Potrivit ministrului moldovean de externe, prezenta ilegala a trupelor si munitiilor rusesti in regiunea transnistreana ,,ramane o sursa majora de ingrijorare".


,,Ramanem fermi in solicitarea noastra ca Rusia sa-si retraga trupele si munitiile din Republica Moldova. Mai mult decat atat, este incredibil de cinic sa auzim autoritatile ruse exprimand ingrijorare cu privire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, in timp ce a fost Kremlinul in ultimii 32 de ani care a incalcat consecvent si cinic statutul de neutralitate al Republicii Moldova", a declarat ministrul Mihai Popsoi, citat de NewsMaker.


Totodata, Popsoi a reiterat ca pozitia Chisinaului in privinta conflictului transnistrean ramane neschimbata.


,,Sustinem o solutionare pasnica a conflictului transnistrean prin negocieri bazate pe suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova in cadrul frontierelor sale recunoscute international", a precizat el.


Chisinaul a denuntat si incalcarea drepturilor omului in stanga Nistrului de catre Rusia si a cerut solutii pentru tragerea la raspundere a acesteia,.


,,Este de mare ingrijorare faptul ca orice opinie sau pozitie exprimata de activistii locali se soldeaza cu condamnari la inchisoare pentru extremism, fara a mentiona raspunderea penala pusa in aplicare pentru cei care cauta justitie in organismele internationale. CEDO a emis mai multe hotarari prin care Rusia este gasita responsabila pentru incalcarile drepturilor omului care au loc in regiunea transnistreana a Republicii Moldova", a spus Mihai Popsoi.


De la inceputul anilor '90, fortele ruse sunt desfasurate in Transnistria, un teritoriu prorus care s-a separat de Moldova dupa prabusirea URSS.


Soldatii rusi participa in special la o operatiune ,,de mentinere a pacii" in cadrul unui acord de pace semnat in 1992 si care a pus capat unui conflict armat intre Chisinau si Transnistria, conflict care s-a soldat cu 1.000 de morti, noteaza Agerpres.


Comments