REtETE cu fructe de mare: Vitello tonnato

REtETE cu fructe de mare: Vitello tonnato

REtETE cu fructe de mare: Vitello tonnato

Vitello tonnato este un aperitiv italian, ideal pentru zilele în care pur şi simplu... vrei ceva diferit! Este extrem de gustos, iar sosul de ton va ajunge cu siguranţă pe lista ta de preferinţe.

Ingrediente vitello tonnato:

1 bucată mușchiuleț de vițel 
1 ceapă mică
1 morcov mic
1 felie țelină
2 foi dafin
2 cuișoare
1 fir rozmarin
4 fileuri anșoa
3 linguri oțet de vin alb
100 ml vin alb sec
500 ml supă de pui
1/2 lămâie
1-2 linguri ulei

Sos de ton

1 conservă de ton în ulei (de 160 gr)
1 ou fiert tare
50 ml ulei
2 lingurițe cu vârf capere
sare, piper

Mod de preparare vitello tonnato:

Se încinge uleiul într-o tigaie înalta, care să cuprindă bucata de carne. Se rumenește ușor mușchiulețul pe toate părțile. Se scoate din tigaie. În uleiul rămas se adaugă ceapă, morcovul și țelina tăiate bucăți mari. Se călesc 3 minute, amestecându-se rar. Se adaugă rozmarinul, dafinul, cuișoarele și anșoa și se mai călesc 1 minut. Se stinge cu oțet și se fierbe până se evaporă. Se adaugă vinul și se fierbe până se evaporă aproape de tot și el.

Se adaugă supă și 1 lingură suc de lămâie. Se pune mușchiulețul înapoi în tigaie. Se completează cu apă până carnea este acoperită complet. Se fierbe cu capac, la foc mic mic, timp de 20 minute. Se scoate mușchiulețul pe o farfurie și se lasă să se răcorească un pic. Mușchiulețul se rulează strâns în folie și se da la frigider.

Supă care a rămas în tigaie se mai fierbe încă 20 minute la foc mediu, până scade cam la jumătate. Se strecoară supă. 

Preparam sosul de ton: se pune în blender oul și tonul scurs de ulei. Se mixează până devine o pastă fină. Se adaugă piper măcinat, caperele și se mai mixează un pic. Se adaugă apoi uleiul, câte o lingură pe rând și se mixează. Se subțiază sosul cu supă de mai sus. Adăugați câtă supă doriți până sosul are consistenţă. Se drege sosul de sare și piper și se mai adaugă 1 lingură suc de lămâie. Se dă sosul la rece.

Carnea și sosul se păstrează la rece până a două zi. La servire, carnea se feliază subțire și se stropește cu sos de ton. Se decorează cu capere și ulei de măsline amestecat cu pătrunjel tocat. 

Poftă bună!

Comments