Retete cu spanac. Feluri de mancare cu spanac proaspat sau congelat

Retete cu spanac. Feluri de mancare cu spanac proaspat sau congelat

Retete cu spanac. Feluri de mancare cu spanac proaspat sau congelat


Descopera retete cu spanac, delicioase si hranitoare, care se pot prepara cu spanac proaspat, congelat sau baby spanac. Sunt usor de preparat, iar consumul de spanac contribuie la intarirea sistemului imunitar, avand un aport important de fier, dar si alte vitamine si minerale.


Poti opta pentru consumul de spanac primavara, cand acesta este proaspat, dar si in sezonul rece, folosind spanac congelat. Retete cu spanac de incercat in aceasta primavara.


Supa crema de spanac


Supa crema cu spanac

Ingrediente:


1 kg de spanac,
o ceapa,
doi catei de usturoi,
sare si piper,
doua-trei oua

Mod de preparare


Se curata si se spala spanacul si se opareste impreuna cu ceapa taiata in bucati, usturoiul si condimentele.


Se curata si se spala spanacul

Se scurg (nu arunca apa) si apoi se dau prin& blender. Se mai adauga apa in care au fiert legumele pana cand supa capata consistenta dorita. Se serveste cu oua fierte tari, taiate in jumatate.


Mancare de spanac cu ou


Printre cele mai cautate retete cu spanac este cea cu ou. Combinatia de spanac si oua este una ce aduce un important aport nutritional.


Ingrediente:


4 oua
500 g spanac&
o ceapa
2 catei usturoi
o lingura bulion
o lingura ulei
sare, piper

Mod de preparare


Taie ceapa cubulete si caleste-o intr-o lingura de ulei, pana devine translucida. Adauga spanacul (congelat sau proaspat) si 1/2 cana de apa. Lasa spanacul la fiert 10 minute, pana cand apa scade considerabil.


Lasa spanacul la fiert 10 minute, pana cand apa scade considerabil

Adauga usturoiul taiat feliute, bulionul, sarea si piperul, apoi mai lasa spanacul pe foc doua minute. Gateste ouale asa cum le preferi, ochiuri, fiert sau chiar omleta, si serveste fiecare portie cu cate un ou alaturi.


Mancare de spanac cu ou

Mancare de spanac de post, cu cartofi


Ingrediente


6 cartofi
doua kg spanac
doua cepe
& 2-3 catei usturoi
un ardei verde
& sare
& piper
& 3-4 linguri ulei de masline
doua-trei rosii proaspete

Mod de preparare


Se spala cartofii si se pun sa fiarba in apa cu sare. Dupa aceea se scot, se curata si se taie cubulete. Separat, se curata bine frunzele de spanac, se spala si se oparesc in apa cu putina sare. Se scoate spanacul apoi intr-o sita si se lasa sa se scurga.


Se curata ceapa, usturoiul si ardeii, se taie rondele potrivite si se calesc in uleiul de masline, incins in prealabil, pana scad. Se adauga cartofii taiati cubulete, spanacul si se lasa sa fiarba inabusit.Mancarea de cartofi cu spanac se condimenteaza cu sare si piper si se serveste garnisita cu rosii proaspete, taiate foarte fin.


Mancare de spanac cu cartofi

Omleta cu spanac


Ingrediente


4 oua,
150 g spanac, apa,
100 ml lapte,
100 g branza (telemea, cascaval),
o lingura ulei de masline,
o mana de ciuperci feliate din conserva,
sare, piper;
putin unt pentru uns tigaia

Mod de preparare


Se pune apa la fiert intr-un vas cu putina sare. Cand fierbe se adauga spanacul congelat, se lasa in vas 5-8 minute, apoi se scurge si se toaca marunt. Se bat ouale cu un tel. Se rade branza si se pune peste oua. Apoi se adauga spanacul, laptele, ciupercile scurse, uleiul si se potriveste de gust cu sare si piper.


Se pune compozitia intr-o tigaie unsa cu unt. Se prajeste omleta la foc mic, pe ambele parti, pana se rumeneste frumos


Retete cu spanac - Omleta cu spanac la tigaie

Placinta cu spanac


Una dintre cele mai delicioase retete cu spanac, cea de placinta cu spanac poate satisface chiar si cele mai rafinate gusturi.


Ingrediente pentru aluat


100 ml lapte&
50 ml ulei&
doua galbenusuri
250-300 g faina

Ingrediente pentru umplutura


doua kg spanac
6 oua
o lingura faina
650 g branza feta

Mod de preparare


Pentru aluat, se amesteca ingredientele intr-un vas pana se obtine un aluat potrivit de tare, care se imparte in doua, o parte mai mare, care se va folosi la baza, si una mai mica, pentru a acoperi.


Pentru aluat, se amesteca ingredientele intr-un vas pana se obtine un aluat potrivit de tare

Spanacul se da intr-un clocot, se scurge si se mixeaza. Apoi, se pune pe foc cu faina desfacuta in putina apa. Se lasa sa dea un clocot si se da deoparte. Se pun ouale la fiert. Branza se mixeaza, iar partea mai mare de aluat se intinde cu sucitorul si se transfera in forma de copt. Se pune spanacul, apoi branza si, din loc in loc, se asaza ouale fierte tari si curatate. Se acopera cu restul aluatului, marginile se intorc inspre interiorul placintei si se da la cuptor pentru o ora.


Placinta cu spanac si branza

Mancare de spanac cu carne de pui


Mancarea de spanac cu pui, un deliciu hranitor, potrivit atat pentru pranz, cat si pentru cina.


Ingrediente


doua linguri ulei
& 500 g piept de pui
& 3 oua fierte
& piper
& sare
& 3 catei de usturoi
& 150 ml suc de rosii
o legatura frunze de telina
& 40 g unt
& 100 g ciuperci
o ceapa rosie
& 400 g spanac curatat
& 50 g alune
o lamaie

Mod de preparare


Modul de preparare pentru una dintre cele mai gustoase retete cu spanac nu este deloc complicat.


Se spala bine spanacul si se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Se curata si se spala ceapa si ciupercile si, dupa ce se lasa putin la scurs, se toaca si se taie felii. Se calesc apoi intr-o tigaie incinsa cu unt, se sting cu putina apa si se inabusa 5 minute.


Se calesc ciupercile si ceapai intr-o tigaie incinsa cu unt, se sting cu putina apa si se inabusa 5 minute, apoi se adauga spanacul

Se adauga spanacul frunze sau taiat marunt, sucul de rosii si frunzele de telina, dupa ce au fost spalate si tocate in prealabil. Amestecul de legume se condimenteaza cu usturoi zdrobit, sare si piper.


Se spala pieptul de pui si se taie in bucati. Se presara sare si se pune la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Se lasa la prajit pana se rumeneste bine. Intr-un castron termorezistent, uns cu unt, se asaza alternativ spanacul, carnea prajita si ouale rondele. Vasul se da la cuptor, la foc potrivit, circa 25 de minute. Cu 5 minute inainte de a inchide cuptorul, se adauga si alunele. Cand se serveste, se orneaza cu frunze de telina si se potriveste la gust cu zeama de lamaie.


Mancare de spanac pe pui

Reteta de spanac cu orez


Una dintre cele mai delicioase retete cu spanac si orez se prepara cu mare usurinta, chiar si de cei care nu sunt specialisti in bucatarie.


Ingrediente


doua kg spanac
& sare
& piper
& 300 g orez
doua linguri pasta de rosii
& boia dulce de ardei
& 3-4 linguri ulei
o legatura ceapa

Mod de preparare


Se pune o oala cu apa si sare sa fiarba si, dupa ce s-a spalat bine spanacul, se pune sa fiarba 20 de minute. Dupa ce a fiert, se strecoara intr-o sita si se lasa sa se scurga de zeama in care a fiert. Se mai opreste o cana de zeama pentru sos. Separat, se alege orezul si se trece prin cateva ape. Se spala si se toaca ceapa, se pune intr-o tigaie cu putin ulei si se lasa la calit cateva minute. Se adauga orezul, sarea si putin piper si apa si se lasa sa fiarba.


Se adauga spanacul si se lasa sa mai fiarba cateva minute, apoi se baga la cuptor

Spre sfarsit, se adauga spanacul si se lasa sa mai fiarba cateva minute, apoi se baga la cuptor. Pentru un aspect placut al mancarii de spanac cu orez, se asaza preparatul in forme si se orneaza cu pasta de rosii si boia dulce de ardei.


Spanac cu orez

Quiche cu spanac


Una dintre cele mai apreciate retete cu spanac, potrivite ca aperitiv sau mic dejun, este quiche cu spanac.


Ingrediente


o foaie de placinta necoapta
& 150 g spanac (congelat sau proaspat)
o ceapa mica tocata
& 120 g crema de branza
& 100 g branza rasa
& 4 oua
& 240 ml lapte
& sare si piper dupa gust

Mod de preparare


Caleste spanacul si ceapa pana cand ceapa devine aurie si translucida, iar spanacul se inmoaie usor.


Caleste spanacul si ceapa pana cand ceapa devine aurie si translucida, iar spanacul se inmoaie usor

Pune foaia de placinta in tava. Pune crema de branza pe foaia de placinta, in mod egal. Toarna deasupra spanacul calit cu ceapa. Intr-un bol, bate bine ouale. Adauga peste branza rasa (de care vrei tu), laptele, sarea si piperul. Toarna peste continutul tavii.


Da la cuptor pentru 45-50 de minute (e posibil sa fie nevoie sa pui o folie de aluminiu deasupra, in ultimele 10-15 minute, ca sa nu se arda deasupra). Scoate din cuptor si lasa la racit 10-15 minute inainte de servire


Quiche cu spanac

Clatite cu spanac


De asemenea, printre cel mai usor de preparat retete cu spanac de afla si cea de clatite cu spanac.


Ingrediente


Clatite - 250 g faina, 500 ml lapte, o lingura de ulei, un praf sare, doua oua; ulei pentru uns tigaia; Umplutura: spanac congelat, o ceapa, ulei


Mod de preparare


Piureul de spanac - se incinge uleiul in tigaie, se taie ceapa marunt si se caleste. Apoi se adauga spanacul si se caleste pana se inmoaie. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa la racit.


Clatitele - se pune faina intr-un bol, se face o adancitura in mijlocul ei si se sparg ouale. Se adauga uleiul, sarea si un pic de lapte. Se amesteca bine pana se omogenizeaza, dupa care se adauga restul de lapte, putin cate putin, pana ce va capata consistenta unei smantani. Se unge tigaia cu putin ulei, se incinge bine si se toarna cu un polonic aluatul.


Se unge tigaia cu putin ulei, se incinge bine si se toarna cu un polonic aluatul. Se intorc si pe partea cealalta si apoi se asaza pe o farfurie

Se intorc si pe partea cealalta si apoi se asaza pe o farfurie. Fiecare clatita se umple apoi cu piureul de spanac si se impatureste.


Clatite cu spanac

Lasagna cu spanac


Lasagna cu spanac este un preparat deosebit, atat ca aspect, cat si ca gust, numarandu-se printre cele mai indragite retete cu spanac.


Ingrediente


300 g paste lasagna
& 800 g spanac verde
o ceapa
& 2-3 catei de usturoi
un morcov
& 3 linguri miez de rosii zdrobite
& 400 g bulion
& 200 g branza riccotta/ urda
& 50 ml vin alb
& 150 g cascaval
& sare, piper, busuioc, oregano, nucsoara -&

Mod de preparare


Se desfac foile de lasagna si se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj.


Se desfac foile de lasagna si se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj

Taie marunt ceapa cu usturoiul si caleste-le in uleiul incins usor in prealabil. Adauga rosiile zdrobite si morcovul ras. Amesteca usor pana se omogenizeaza. Combina bulionul si vinul cu restul compozitiei. Pune la fiert circa 10-12 minute, apoi condimenteaza dupa gust. Curata si inabusa spanacul in apa fierbinte. Scurge-l, toaca-l marunt si amesteca-l cu branza ricotta (sau cu urda).


Unge un vas termorezistent cu ulei si incepe sa "asamblezi" lasagna. Asaza in straturi un rand de paste, apoi spanac si compozitia cu rosii, apoi o alta foaie, peste care se pune cascavalul feliat/ras. Repeta asta pana se termina ingredientele.


Pune lasagna cu spanac la cuptor pana cand se rumeneste deasupra si scade zeama. Se serveste calda.


Lasagna cu spanac

Rulada cu spanac si branza


Ingrediente


500 gr spanac;
300 gr crema de branza;
150 gr faina;
150 gr rosii uscate;
3 oua;
Un plic praf de copt;
Sare, piper, marar.

Mod de preparare


Separa albusurile de galbenusuri. Bate albusurile cu un praf de sare pana cand devin spuma. Galbenusurile amesteca-le cu o spatula, apoi adauga-le peste albusuri, usor. Amesteca faina cu praful de copt, taie spanacul marunt si incorporeaza totul, cu grija peste amestecul de oua.


Amesteca toate ingredientele pana cand se omogenizeaza compozitia. Intr-o tava pentru cuptor, pe care ai uns-o cu putin ulei, pune foaie de copt si compozitia. Da totul la cuptor pentru 10-15 minute, la 170 de grade, sau pana cand blatul se rumeneste usor.


Intre timp, pregateste crema de branza. Amesteca mararul tocat marunt cu crema de branza si rosiile uscate taiate marunt.& Asezoneaza dupa gust cu sare si piper.


Scoate blatul de spanac din cuptor si intinde-l pe blatul de lucru pe care ai pus o folie alimenara. Cu ajutorul unei spatule intinde crema de branza peste aluat. Ruleaza usor rulada si strange cu folia alimentara astfel incat sa stea rulada stransa.


Pune rulada de spanac cu branza la frigider peste noapte sau pentru minim 4 ore inainte de consum.


Spanac scazut - reteta pas cu pas


Ingrediente


700 gr spanac proaspat;
500 ml lapte;
40 gr unt;
4 linguri faina;
3 linguri smantana;
3 catei de usturoi;
2 linguri ulei, sare, piper.

Mod de preparare


Spala spanacul. Pune o cratita cu 3 litri de apa si o lingura de sare la fiert. Cand apa clocoteste,& adauga spanacul si scufunda-l pentru 2,3 minute, apoi lasa-l la stors. Toaca-l apoi marunt.


Toaca usturoiul marunt si pune-l intr-o tigaie cu putin ulei, la foc mic. Adauga apoi si untul. Lasa usturoiul doar un minut pe foc, apoi ia-l. Cand untul se topeste, adauga faina si amesteca rapid pana cand acesata incepe sa se omogenizeze cu untul. Adauga apoi si laptele cald, treptat, amestecand continuu pana cand se leaga un sos.


Adauga acum si spanacul tocat si incorporeaza bine toate ingredientele. Lasa sa se gateasca impreuna pentru 5-7 minute, la foc mic.& Daca ti se pare ca amestecul este prea gros, mai poti adauga putin lapte cald.


Dupa acest timp, se adauga si smantana, se condimenteaza cu sare si piper, si se mai lasa pe foc pentru 2,3 minute. Spanacul cremos cu lapte se poate consuma imediat, simplu, sau cu un ou ochi moale deasupra.


Ciorba de spanac


Ingrediente


500 gr spanac proaspat;
3 morcovi, 2 cartofi;
o bucata de telina, o ceapa;
Sare, ulei
Bulion de rosii;
Marar verde.

Mod de preparare


Pune apa intr-un vas incapator, si lasa-o sa fiarba. Curata spanacul de codite si spala-l bine. Cand apa ajunge in punctul de fierbere, adauga spanacul si lasa-l pentru 2,3 minute, pana cand isi micsoreaza volumim. Strecoara apoi spanacul si lasa-l sa se racoreasca, ulterior toaca-l marunt.


Intr-o oala incapatoare pune 2 linguri de ulei si caleste ceapa pe care ai tocat-o marunt. Dupa un minut, adauga si morcovul si telina pe care le ai dat pe razatoare. Adauga apa peste si lasa legumele sa fiarba pentru 5 minute. Pune ulterior si cartofii pe care i-ai taiat in cubulete mici.


Cand cartofii sunt aproape fierti, pune si spanacul maruntit si 2 linguri de bulion de rosii. Lasa sa mai fiarba pentru cateva minute, pana cand cartofii sunt fierti complet. Condimenteaza cu sare si piper, poti adauga si zeama de lamaie.


La final, cand ciorba de spanac este gata, opreste focul si presara deasupra marar verde.


Foto:123rf.com


Citeste si: Retete de mancaruri cu urzici


Comments