Retete de bauturi calde pentru a te incalzi in sezonul rece

Retete de bauturi calde pentru a te incalzi in sezonul rece

Retete de bauturi calde pentru a te incalzi in sezonul rece


Aroma unei bauturi calde poate aduce o senzatie de relaxare si de bucurie in zilele reci. Fie ca preferi retete de bauturi calde cu alcool sau fara alcool, acestea pot fi preparate cu usurinta acasa si te poti rasfata cu ele in zilele racoroase de iarna. Iata cateva retete din care sa te inspiri.


In sezonul rece, cand temperaturile scad simtitor si vrem sa ne incalzim, dar si sa ne bucuram de aromele care ne duc cu gandul la sarbatorile de iarna, putem prepara acasa o multime de bauturi calde. Putem opta pentru bauturi slab alcoolizate, precum vinul sau berea fierte, dar si pentru bauturi dulci si gustoase care nu contin deloc alcool.


Retete de bauturi calde cu alcool


Vin fiert aromat


Retete de bauturi calde cu alcool - Vin fiert aromat

Vinul fierte este cu siguranta printre cele mai apreciate retete de bauturi calde de care ne bucuram in sezonul rece. Cel mai bun vin pentru fiert este vinul rosu, deoarece el isi pastreaza cel mai bine aroma, gustul si culoarea in timp ce este incalzit. In plus, vinul rosu se potriveste cel mai bine cu mirodeniile clasice care se folosesc la fiert: scortisoara, cuisoare sau anason.


Ingrediente:


1 litru de vin rosu demidulce
5 - 6 lingurite de zahar/ 4 lingurite de miere
2 batoane de scortisoara
10 cuisoare
1 steluta de anason
Bucati mari de coaja de la o portocala bine spalata anterior

Mod de preparare:


Pentru a face vin fiert, incalzeste vinul usor pentru a permite condimentelor sa se infuzeze, dar evita fierberea alcoolului. Temperatura lui nu trebuie sa depaseasca 80-maxim 90 de grade de grade Celsius si poti folosi un termometru de bucatarie in timp ce il fierbi.


Se pune vinul la fiert si cand se infierbanta bine se adauga zaharul si se amesteca pana cand se topeste. Apoi se adauga scortisoara si restul condimentelor si se lasa doua-trei minute sa infuzeze. La final se adauga coaja de portocala taiata in bucati mari si se mai lasa vinul pe foc aproximativ un minut. Se stinge focul, se scoate coaja de portocala si se acopera cu un capac. Se asteapta cateva minute si se serveste fierbinte.


Descopera si alte retete de vin fiert.


Bere fiarta aromata


Bere fiarta aromata

Chiar daca berea fiarta nu este printre cele mai populare retete de bauturi calde de la noi, in alte tari din Europa aceasta este foarte apreciata.


Ingrediente


1 litru de bere blonda
200 ml suc de mere
2 batoane de scortisoara
1 anason stelat
5 cuisoare
6 linguri de zahar brun
1 portocala, feliata
50 ml coniac

Mod de preparare


Pune berea, sucul de mere, betisoarele de scortisoara, anasonul stelat, cuisoarele, zaharul brun si portocala intr-o cratita la foc mediu si se incalzeste pana aproape sa fiarba, dar sa nu atinga totusi punctul de fierbere. Gustati si adaugati mai mult zahar brun daca doriti. Se ia de pe foc si se amesteca coniacul, apoi se serveste in pahare sau cani rezistente la caldura.


Bautura calda cu rom


Bautura calda cu rom

In multe tari din Europa, cocktailul hot buttered rum se numara printre cele mai populare retete de bauturi calde care se servesc in sezonul rece. Iata cum se prepara:


Ingrediente:


1 lingura zahar brun
1 lingurita scortisoara macinata
1/2 lingurita nucsoara macinata
100 ml rom negru
2 linguri de unt nesarat, topit
2 batoane de scortisoara, de servit

Mod de preparare


Combinati zaharul, scortisoara si nucsoara intr-un castron mic, apoi turnati treptat romul si untul topit si amestecati. Impartiti uniform amestecul in doua pahare mici, rezistente la caldura. Acoperiti-l pe fiecare cu 100 ml apa clocotita si amestecati bine. Serviti cu un baton de scortisoara pentru a ornat.


Glogg


Retete de bauturi calde - glogg

Glogg-ul este o bautura calda alcoolica preferata in timpul sarbatorilor de iarna in multe culturi scandinave, unde este servit in mod obisnuit in ziua Sf. Lucia (13 decembrie) si in timpul Craciunului.


Ingrediente:


750 ml vin de porto
750 ml whisky bourbon
750 ml de rom alb
1 baton de scortisoara
coaja de portocala
4 cuisoare intregi
3 pastai intregi de cardamom, crapate
3/4 cana zahar alb
stafide si migdale fulgi

Mod de preparare:


Incalziti vinul de porto intr-o oala mare cu capac la foc mediu pana sub punctul de fierbere. Adaugati bourbon si rom. Apoi se incalzeste din pana aproape de punctul de fierbere. Pastrati sticlele si capacele lor pentru a pastra resturile de glogg ramase. Intre timp, asezati batonul de scortisoara, coaja de portocala, cuisoarele si pastaile de cardamom in centrul unui saculet de condimente.


Cand amestecul de vin este foarte fierbinte, dar nu fierbe inca, aprindeti-l la suprafata cu ajutorul unei brichete de bucatarie. Procesul de flambare ii va da un gust deosebit, dar necesita foarte multa atentie. Purtand o manusa de gatit rezistenta la caldura, turnati cu grija zahar in flacari; apoi lasati amestecul sa arda timp de 1 minut. Pune capacul pe oala pentru a stinge flacarile.


Lasam amestecul sa se raceasca, acoperit, aproximativ 10 minute.


Adaugati manunchiul de condimente, stafidele si migdalele la amestecul de vin cald si se lasa sa se intrepatrunda aromele minimum 40-50 de minute. Acesta se poate servi incalzit imediat sau pastrat mai mult timp la frigider si reincalzit ulterior.


Pentru a servi: Se toarna glogg intr-o cratita si se incalzeste la foc mediu-mic pana se incinge, aproximativ 5 minute, dar nu se fierbe. Pune glogg-ul incalzit intr-o ceasca si orneaza fiecare portie cu cateva stafide si migdale.


Gin fiert


Retete de bauturi calde- gin fiert

Ingrediente:


100 ml gin
400 ml suc de mere
1/2 lamaie, feliata
1 frunza de dafin
4 cuisoare
2 pastai de cardamom, usor zdrobite
1 baton mic de scortisoara
3 boabe de ienupar, usor zdrobite
1/2 lingurita de seminte de coriandru
1 lingurita miere curgatoare
Pentru garnitura: 2 felii de lamaie, taiate la jumatate

Mod de preparare:


Impartiti ginul in patru pahare sau cani de ceai mici, rezistente la caldura. Turnati sucul de mere intr-o cratita cu restul ingredientelor. Se incalzeste usor pana aproape se fierbe, apoi se strecoara intr-o cana. Se toarna sucul de mere fiert in paharele cu gin si se amesteca usor pentru a se combina. Se orneaza fiecare pahar cu o jumatate de felie de lamaie sau cu o felie de mar sau para si se serveste cald.


Vezi si retete de cocktail pentru Craciun.


Retete de bauturi calde fara alcool


Daca vrei sa te bucuri de bauturi calde, dar nu vrei sa consumi alcool, iata cateva retete din care sa te inspiri:


Gingerbread latte


Retete de bauturi calde fara alcool - Gingerbread latte

Ingrediente:


1 1/2 lingurita de ghimbir macinat
1/2 lingurita scortisoara
1/4 lingurita de nucsoara macinata
2 linguri de zahar brun
1/2 lingurita extract de vanilie
600 ml lapte integral
2 shot-uri de espresso fierbinte (optional)
frisca si bucatele mici de tura dulce pentru decor

Intr-un castron, amestecati condimentele, zaharul si extractul de vanilie. Incingeti 100 ml de lapte intr-o creatita, impreuna cu mixul de condimente si zahar, amestecand pana cand zaharul s-a dizolvat. Se amesteca laptele ramas pana se incorporeaza, apoi se incalzeste pana la fierbere.


Puneti cate un espresso in fiecare pahar si completati cu laptele condimentat. Deasupra ornati cu frisca si un om mic de turta dulce.


Ciocolata calda de casa


Ciocolata calda de casa

500 ml apa (sau lapte)
50 g zahar
25 g cacao
150 g ciocolata neagra neagra (minim 67%)

Mod de preparare


Se pune la fiert apa cu zaharul intr-o craticioara. Se lasa sa fiarba pana la topirea zaharului.Se adauga pudra de cacao si se omogenizeaza cu ajutorul unui tel.Se taie ciocolata si se pune intr-un castron separat.Se toarna continutul din craticioara peste ciocolata, amestecand pentru a inlesni topirea ciocolatei.Ciocolata calda de casa se toarna inapoi in craticioara si se aduce la fierbere amestecand continuu.


Daca iti place, adauga niste scortisoara, menta sau coaja rasa de portocala. Sursa- retete.unica.ro


Chai latte


Chai latte

Ingrediente


2 batoane de scortisoara
8 pastai de cardamom
4 cuisoare
6 boabe de piper
1 anason stelat
2 cm de ghimbir, feliat
3 plicuri de ceai negru
500 ml lapte integral, sau lapte de cocos
1-2 linguri de zahar brun
scortisoara pentru a servi

Mod de preparare


Caliti putin condimentele intr-o tigaie uscata pana cand se simte bine aroma lor, apoi puneti-le impreuna cu ghimbirul si pliculetele de ceai intr-un ibric cu 500 ml apa clocotita si lasati-le la infuzat timp de 10 minute.


Se incalzeste laptele cu zaharul brun, amestecand pana se dizolva zaharul. Odata ajuns la punctul de fierbere, bateti cu un tel in partea de sus pentru a crea putina spuma.


Strecurati ceaiul in 4 cani sau pahare termorezistente, apoi turnati laptele, pastrand spuma la final. Acoperiti fiecare latte cu putina spuma de lapte, apoi pudrati cu un praf de scortisoara.


Ceai de ghimbir



Ceaiul de ghimbir imbunatateste sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte impotriva racelilor, care sunt frecvente in sezonul rece. Iata cum se prepara:


O radacina de ghimbir de dimensiuni medii se spala bine, se taie felii ori se da prin razatoare, daca vrem o aroma intensa.


Intre timp, la foc mediu se pune la fiert un vas cu un litru de apa, iar cand apa clocoteste, se adauga ghimbirul. Se mai lasa la fiert pentru un minut, dupa care se stinge focul si se lasa vasul acoperit la infuzat pentru 30 de minute.


Se strecoara ceaiul de ghimbir sau se scot bucatelele de radacina din el. Putem adauga miere si lamaie dupa gust.


Ceai de scortisoara



Ingrediente


o lingurita de scortisoara macinata,
o lingura de pudra de ghimbir ori ghimbir proaspat razuit
doua linguri de miere.

Mod de preparare


Se pune la fiert un litru de apa, peste care se adauga scortisoara si ghimbirul si se lasa la fiert pentru 10 -15 minute. Dupa ce s-a racit foarte putin ceaiul de scortisoara, se adauga si mierea.


Sursa foto - Shutterstock.com


Comments