Reuniune a ministrilor Apararii din toata lumea, pentru solutii impotriva SI! Ce au decis

Reuniune a ministrilor Apararii din toata lumea, pentru solutii impotriva SI! Ce au decis

Reuniune a ministrilor Apararii din toata lumea, pentru solutii impotriva SI! Ce au decis

Statul Islamic a suferit înfrângeri în Irak şi în Siria, însă a revendicat sau inspirat atacuri teribile, în ultimele săptămâni, la Nisa (Franţa), Istanbul (Turcia), Bagdad (irak), Orlando (Statele Unite) sau Dacca (Bangladesh), care s-au soldat cu sute de victime, scrie News.ro.

În acest context, secretarul american al Apărării Ashton Carter i-a reunit, în apropiere de Washington, pe aproximativ 30 de dintre omologii săi străini, inclusiv francezul Jean-Yves Le Drian şi britanicul Michael Fallon.

Şeful Pentagonului a promis să "distrugă tumora mamă a Statului Islamic în Irak şi în Siria" şi să "combată metastazele Statului Islamic peste tot unde apar în lume", referindu-se la atacurile care se multiplică în Europa.

Principala grupare a opoziţiei siriene a îndemnat însă coaliţia la o "suspendare imediată a operaţiunilor militare" împotriva Statului Islamic în Siria, în urma unor informaţii potrivit cărora zeci de civili au fost ucişi în bombardamente.

Le Drian a declarat la Washington că jihadiştii răspândesc pe glob o "ideologie a actului individual, ca la Nisa sau la Orlando,  care le oferă unor dezechilibraţi o validare" post-factum din partea Statului Islamic.

Gruparea extremistă a ameninţat moiercuri că îşi va intensifica atacurile în Franţa, într-o înregistrare video postată pe reţele de socializare, în care apar doi jihadişti francofoni care îl felicită pe autorul atacului de la Nisa.

La rândul său, secretarul de Stat John Kerry, care găzduia Conferinţa donatorilor pentru Irak, a recunoscut că "lupta împotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) este evident departe de a se fi terminat", în pofida "progreselor" realizate.

Joi el îi va reuni pe omologii săi din ţările memnbre ale coaliţiei împtriva Statului Islamic, înfiinţate în vara lui 2014. Condusă de către Statele Unite, coaliţia a efectuat în doi ani aproximativ 14.000 de atacuri aeriene în Siria şi Irak.

Şeful diplomaţiei americane a lăudat "impulsul" împotriva jihadiştilor, dar a recunoscut că "actele de terorism rămân un pericol cotidian permanent".

Articole recomandate

Comments