REUSITA ROMANEASCA - Doi romani sunt primii alpinisti care au ajuns pe un varf neatins din muntii Hi...

REUȘITĂ ROMÂNEASCĂ  Doi alpinişti români, Zsolt Torok şi Vlad Căpuşan, au reuşit să ajungă în vârful Peak 5, din Munţii Himalaya, relatează Vocea.biz. Cu o înălţime de peste 6.300 de metri, acest vârf nu a fost încă atins de om deşi pentru cucerirea lui s-au făcut numeroase expediţii.

Traseul necunoscut şi condiţiile extreme au transformat expediţia într-o adevărată aventură, pentru care românii cer redenumirea vârfului din Nepal, pe care stă arborat steagul României.

Zsolt Torok şi Vlad Căpuşan sunt primii alpinişti care au călcat pe vârful “Peak 5”, de 6.374 de metri, din Himalaya. Au avut nevoie de trei săptămâni de aclimatizare şi antrenament în cei mai înalţi munţi ai planetei înainte să ajungă în vârf, pe 1 noiembrie. Escaladarea din zona sălbatică a munţilor Himalaya e o adevărată performanţă în alpinism.

„Peak 5 First Ascent. (premieră mondială, ruta Romanian Flame Himalaya, regiune Makalu). Mai erau câțiva metri până în tabăra de bază, știu cum e, am mai trăit aceste momente după ascensiuni. Însă acum era diferit. Bucătarul ne ruga să înconjurăm stupa pe partea stângă și când am ajuns în fața ei toți din BC erau aliniați și ne felicitau. Au aprins câteva bețișoare parfumate și am aruncat cu orez către micul altar construit. Puja după ascensiune. Bucuria era foarte mare. Ghandai, de câteva ori, adică de nenumărate ori a repetat că nimeni încă nu a reușit (adică 7 expediții ) și ca noi suntem primii. Trăia alături de noi aceasta bucurie. Ma tot uitam în sus dar muntele, ca de obicei după masa, nu se mai vedea. Acolo sus era ca în fiecare zi: vânt vijelios, norii se izbeau de versanți și creste iar noi, cu sufletul încărcat de imaginile și momentele ascensiunii, stăteam în siguranță în BC. Nu am momentan capacitatea să descriu cele simțite și trăite, iar ca să scriu că am fost acolo, am urcat atâția metri, am făcut așa și așa, ar fi prea banal. Alpinismul este o artă, iar partea sportiva este doar o unealta ajutătoare în scopul exprimării “, a scris Zsolt Torok pe pagina personală de Facebook .

REUȘITĂ ROMÂNEASCĂ

Vârful cucerit de cei doi alpinişti români ar putea fi acum denumit după ei. Următoarea ţintă a românilor este vârful Langtang Lirung, de peste 7.000 de metri, pentru care aspiră la cel mai înalt titlu în domeniu, Pioletul de Aur.

Sursă info și foto.

Comments