Rezerva de gaze a Romaniei, in pericol. Greenpeace, despre Neptun Deep: ,,Sinucidere curata"

Rezerva de gaze a Romaniei, in pericol. Greenpeace, despre Neptun Deep: ,,Sinucidere curata"

Rezerva de gaze a Romaniei, in pericol. Greenpeace, despre Neptun Deep: ,,Sinucidere curata"

Exploatarea, amplasata langa o zona de razboi, fara o analiza de risc privind minele marine in deriva asupra instalatiilor si fara sa propui o serie de masuri necesare pentru reducerea riscurilor asociate reprezinta sinucidere curata, spune Greenpeace.

,,Nu vedem prea curand un deznodamant in ceea ce priveste razboiul Rusiei in Ucraina. Este sinucidere curata sa construiesti cea mai mare exploatare de gaze din Europa langa o zona de razboi, fara sa prezinti in prealabil o analiza de risc privind minele marine in deriva asupra instalatiilor si fara sa propui o serie de masuri necesare pentru reducerea riscurilor asociate. APM Constanta trebuie sa solicite de urgenta aceste analize celor de la OMV si Romgaz inainte de a lua orice decizie finala referitoare la acordul de mediu pentru proiectul Neptun Deep", a declarat, Vlad Catuna, coordonator campanii, Greenpeace Romania, citat intr-un comunicat.

Activistii de mediu precizeaza faptul ca minele marine plutitoare au provocat numeroase accidente in Marea Neagra, unele chiar aproape de zone locuite si frecventate de turisti. De asemenea, a fost necesara dezamorsarea mai multor mine in imediata vecinatate a proiectului planificat Neptun Deep.

,,In special in timpul fazei de constructie, minele marine reprezinta un risc pentru navele de transport si pentru personalul de pe santier. Odata ce platforma este in functiune, minele pot deteriora conducta de transport, ancorele sau puturile de foraj. In cazul in care gazele se scurg din cauza daunelor provocate de mine, acest lucru ar fi un dezastru pentru clima. Dupa cum arata analiza Greenpeace a documentelor EIA, o scurgere care dureaza doar cateva zile poate elibera o cantitate de gaze cu efect de sera egala cu cea care ar fi eliberata intr-un an intreg de exploatare", noteaza sursa citata.

Neptun Deep este cel mai mare proiect planificat in domeniul gazelor fosile din Uniunea Europeana (UE).

Conform documentelor evaluarii impactului asupra mediului (EIM) analizate de Greenpeace, acesta va produce peste 200 de milioane de tone de gaze cu efect de sera, echivalentul a cat emite Romania in trei ani.

,,Agentia de Protectie a Mediului Constanta a accelerat procesul de aprobare pentru Neptun Deep prin publicarea deciziei finale pentru emiterea Acordului De Mediu pe 14 iunie. Aceasta decizie a fost emisa fara a lua in considerare riscurile implicate de minele marine din Marea Neagra si a daunelor pentru mediu pe care acestea le-ar putea provoca", se arata in comunicat.

Greenpeace Romania a actionat in instanta companiile OMV Petrom si Romgaz, Primaria si Consiliul Local Tuzla, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina ,,Grigore Antipa" pentru nereguli in procesele de aprobare si lipsa de transparenta in legatura cu date cruciale ce vizeaza substantele toxice ce vor fi deversate in Marea Neagra.

In acelasi timp, organizatia de mediu a lansat o petitie pentru protejarea Marii Negre si oprirea proiectului Neptun Deep.

educerea riscurilor asociate reprezinta sinucidere curata, sustin soecialistii Greenpeace.

Comments